General

Am donat sânge pentru prima dată

pana-bogdan

La insistențele Claudiei, am fost împreună și am donat sânge. M-am gândit de mai multe ori să mă duc, dar niciodată nu mi-am făcut curaj. Frică nu a fost, nu am probleme cu acele, cu sânge, sau alte minuni, dar e gândul ăla că rămâi fără aproximativ 10% din sânge, nu știi cum îți reacționează corpul și dacă nu e nevoie, mai bine nu.

Am scris articolul cu gândul că poate lămurește câteva întrebări și convinge câteva persoane să doneze.

În realitate, donarea nu e cine știe ce, cât timp nu leșini când vezi ace sau sânge. Noi am fost la Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galați, dar îmi imaginez că procedura e cam aceeași peste tot. Ai nevoie doar de buletin.

Am ajuns la fața locului pe la 7:45, cu speranța să nu stăm la coadă, dar tot am luat bonurile de ordine cu nr. 25, 26. Pentru că era prima dată, a trebuit să completăm un formular, să răspundem la câteva întrebări pentru a ni se face fișa de donatori. Două doamne foarte drăguțe ne-au explicat cât de des putem să donăm și ne-au îndrumat spre analize și colectare.

Ni s-a luat tensiunea și câteva picături de sânge pentru a vedea dacă suntem apți și valabili pentru a dona. Cu ocazia asta am aflat și grupa de sânge și am făcut și un set nou de analize (primești rezultatele).

După analize, am simțit brusc cum mă iau căldurile și am transpirat instant, ceea ce m-a dat puțin peste cap. Fac aproape anual analize și nu am avut faze de genul. Nu știu ce am pățit, dar am fost fresh în 5 minute, după ce am băut niște apă și am luat o gură de aer curat. Vă recomand să aveți un bidon de apă la voi. 

Analizele au fost ok, am intrat în sala de colectare a sângelui, m-am întins pe pat, seringa în venă și dăi și strânge din pumn câteva minute până se umple punga. Mai exact vreo 5 minute și 450ml de sânge. Nu doare nimic, înțepătura e foarte scurtă. Totul e steril, de unică folosință, fără riscuri sau probleme.

Mă simțeam foarte bine și am zis că sunt super ok și bineînțeles că nu am ascultat-o pe doamna asistentă și m-am ridicat imediat de pe pat. Nu am fost prea isteț, așa că m-am așezat rapid pe scaunul de așteptare ca să fie totul ok. În timpul ăsta mi s-a dat scutire de 24 ore și un carnet cu bonuri de masă. Din câte am înțeles șansele să leșini sunt foarte, foarte mici, în cel mai rău caz stai puțin întins și gata.

Am stat în total vreo două ore la centrul de transfuzii, iar în restul zilei nu am avut nicio problemă, am funcționat aproape în parametrii obișnuiți. Am mâncat bine și am băut multă apă. Desigur, ăsta am fost eu, fiecare poate reacționa diferit.

E criză de donatori la nivel național

La Galați, donatorii regulați au plecat din oraș, sau au îmbătrânit. Cel puțin, așa zice personalul centrului de transfuzii într-un reportaj recent de la ProTV. Din ce am citit, nu e un caz singular și mai toate centrele de transfuzii din țară au probleme asemănătoare.

La nivel național, sub 2% din populație donează sânge, în timp ce media europeană este de 10%.

Condiții donare sânge:

 • vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani,
 • să nu suferi de vreo boală,
 • să nu fi fost operat în ultimele 6 luni și să urmezi vreun tratament,
 • să ai tensiunea bună,
 • să cântărești minim 50kg

Beneficii donare sânge

Ce primești dacă donezi sânge? M-am documentat puțin și pe lângă o zi liberă de la servici/școală, 70 lei în bonuri de masă și reduceri la mijloacele de transport în comun, dacă donezi mai ai câteva beneficii.

 1. Primești rezultatele analizelor,
 2. Donarea este benefică corpului pentru că sângele este împrospătat, reduci riscurile apariției anumitor boli,
 3. E bine să donezi sânge pentru că rezistența organismului crește, iar în cazul unui accident corpul e deja obișnuit cu pierderea de sânge și înlocuirea lui,
 4. Dacă ești donator regulat, beneficiezi de anumite analize gratuite și tratamente specifice în cazul în care sunt depistate schimbări în sânge.
 5. Pierzi aproximativ 650 calorii stând jos

Nu am menționat, dar e de la sine înțeles că beneficiul principal este că poți salva vieți. Poți dona pentru o persoană anume, sau poți dona pur și simplu, iar sângele va fi direcționat unde e nevoie. Vei fi întrebat când ți se dă fișa de donator.

După donare, sângele revine la volumul inițial în 24 de ore, dar se regenerează complet în aproximativ 8 săptămâni. Bărbații pot dona la un interval minim de 70 de zile, iar femeile la un interval minim de 90 zile.

Donează doar dacă starea de sănătate îți permite și te simți bine. Odihnește-te bine înainte, nu consuma alcool și manâncă puțin consistent dimineața.

Care e faza cu tatuajele și donarea de sânge?

Din ce m-am documentat faptul că ai unul sau mai multe tatuaje nu te împiedică să donezi. În schimb, am citit unele păreri cum că ar trebui să treacă măcar 6 luni de când ți-ai făcut ultimul tatuaj. Nu prea mă pricep, dar îmi imaginez că tușul nu ajunge la sânge. Nu am găsit nimic concret și nici nu am fost întrebat dacă am vreun tatuaj.

Dacă e cineva care are un tatuaj și a donat, mi-ar plăcea să lase un comentariu care să lămurească întrebarea.

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

13 comentarii
 • […] oară când am donat am scris și pe blog (vezi aici articolul), dacă nu ați donat și aveți diverse curiozități. Atunci am avut ceva amețeli când m-am […]

 • Sky feb. 15,2019 la 15:54

  Care i faza cu “sa nu consumi alcool” .. Inteleg sa nu consumi alcool ,dar daca (studiu de caz) daca cineva uita ca nu are voie sau apuca sa bea doar doua guri de sampanie (doua guri !) , si totusi e urgent a doua zi sa doneze pt ca sa ajute .. ..se pune?!! Ce se intampla? ?? e ok sa doneze?detalii

  • Bogdan feb. 15,2019 la 16:14

   Nu cred ca doua guri de sampanie se simt. Ideea e sa nu fie alcool in sange si in functie de cantitatea si tipul de alcool, alcoolul ramane un anumit numar de ore in samge

 • Pintilei Eduard ian. 31,2018 la 21:42

  Te lamuresc eu la faza cu tatuajele pentru ca eu am si am donat sange. Daca iti faci un tatuaj si acele nu au fost sterilizate , sunt sanse sa te alegi cu o boala. De exemplu , din cate am inteles eu , daca te imbolnavesti de HIV , el nu poate fi identificat in primele 6 luni , de aceea te si intreaba daca ti-ai facut tatuaj in mai putin de 6 luni.

  • Bogdan ian. 31,2018 la 23:35

   Nu ştiam asta cu 6 luni. Explică treaba.

 • Petrișor sept. 12,2017 la 14:57

  Am vrut să doneze și eu, dar în drum spre centrul de recoltare mi s-a făcut rău și am făcut cale întoarsă.

  • Bogdan sept. 12,2017 la 15:12

   Pe tine doar gândul te-a întors din drum.

   • Petrișor sept. 12,2017 la 20:24

    Da, gândul m-a întors din drum că frică de injecții n-am.

 • Catalin sept. 12,2017 la 10:24

  Felicitari ! Am incercat si eu candva dar cand am ajuns in fata usiim-a luat teama si am renuntat. Stiu ca nu doare dar am simtit un gol in stomac.
  Apropo, sunt nou in acest domeniu si m-ar ajuta enorm un sfat din partea ta.Am un blog de o saptamana,vreau sa merg mai departe si as avea nevoie de indrumare din partea cuiva care cunoaste. http://miserupianul.blogspot.com Multumesc

  • Bogdan sept. 12,2017 la 10:39

   Salut Cătălin. Trimite-mi un mail la contact@panabogdan.ro şi zi-mi cu ce te pot ajuta. Mai încearcă să donezi, trebuie să îți depăşeşti teama.

 • Ana sept. 12,2017 la 09:44

  P.S. Cam mică căsuţa asta la comentarii :))

  • Bogdan sept. 12,2017 la 09:49

   Mă apuc să o măresc, nu-i problemă. :))

 • Ana sept. 12,2017 la 09:43

  Felicitări şi… multe donări de-acum înainte 😀 Mai sunt nişte recomandări la donarea de sânge: să nu mănânci grăsimi şi prăjeli şi să nu consumi alcool cu o zi înainte, să nu fumezi dimineaţă, înainte de a dona… Şi după 🙂 Iar ca să te simţi mai bine şi să eviţi starea de moleşeală e chiar recomandat să mănânci dimineaţă ceva uşor şi, eventual, să bei un ceai sau o cafea dacă organismul tău este obişnuit cu ele

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău