A fost un articol greu de scris, pentru că nu este un loc obișnuit și nu pot să îmi exprim părerea într-un mod în care să mă simt împăcat cu mine.
De altfel, vor fi mai puține poze și mai multe informații despre cum ajungi la Auschwitz din Cracovia, care sunt costurile și câteva sfaturi pentru această vizită. Îți va lua undeva la 6 ore cu tot cu drum, noi am avut o zi rezervată doar pentru vizita la Auschwitz. Poți citi aici cam tot ce am făcut noi în cele 4 zile petrecute în Cracovia.
Am văzut foarte multe filme și documentare legate de Al doilea Război Mondial, Holocaust, lagărele de exterminare și mereu mi-am dorit să ajung la Auschwitz știind că a fost transformat într-un muzeu, în memoria celor care și-au pierdut viața acolo.
Peste 2.000.000 de turiști ajung aici în fiecare an, este foarte bine organizat pentru turiștii pasionați de WW2 și Holocaust și merită vizitat dacă ajungi în Cracovia.
Dacă vrei să te documentezi mai în detaliu despre Auschwitz, poți începe cu pagina de Wikipedia.
Intrare cu ghid la Auschwitz
Intrarea în incintă e gratuită, pe baza unei rezervări, dar vei intra și nu vei înțelege mare lucru.
Recomand să cumperi bilet de intrare cu ghid, care îți va face un tur complet și îți va explica pe îndelete ceea ce vezi. Trebuie neaparat să cumperi bilete online, cu ceva timp înainte pentru că e multă lume, riști să stai la cozi imense acolo și să nu intri. Noi am plătit 65 lei de persoană.
Bilete pot fi cumpărate de aici https://visit.auschwitz.org/, intrare cu ghid în engleză la data și ora dorită de noi (recomand intervalul 11-12), dar puteți cumpăra bilete cu tot cu drum din Cracovia și mai multe facilități.
Drumul din Cracovia spre Auschwitz
Localitatea se numește defapt OSWIECIM, Auschwitz e numele german. Se află la 60km / aproximativ 1 oră de Cracovia. Dacă te duci la casa de bilete din autogară (e tot în zona gării centrale), poți cere bilete către Auschwitz, dar pe maxi-taxi scrie Oswiecim. Poți plăti și la șofer.
Costă 12 zloți de persoană drumul DUS și te lasă pe strada principală în dreptul intrării.
Pentru întoarcere găsești la ore fixe autocare chiar la poartă. Costă 15 zloți și te lasă înapoi la gară. Mai e și varianta să te întorci la strada principală și să iei același maxi-taxi cu care ai venit, la 12 zloți.
E mai ieftină varianta asta decât dacă cumperi bilete cu tot cu transport. Acum depinde și unde ești cazat pentru că unele mașini te pot lua direct de la cazare.
Reguli de vizitare a muzeului Auschwitz care te interesează
- Nu ai voie să intri cu ghiozdanul sau alte genți ce depășesc 30x20x10 cm. Pentru ele este o garderobă fix lângă intrare. Parcă am plătit câțiva zloți.
- Trebuie să te îmbraci decent, asta ține și de bun-simț.
- Nu ai voie să-ți faci selfie-uri, dar nu îmi imaginez cum ai putea să zâmbești într-o poză acolo.
- Poți să faci poze în majoritatea locurilor, dar sunt panouri care indică interzicerea în câteva camere și veți înțelege de ce.
Deși am fost în plin sezon, în August, când totul era verde și erau mulți turiști, locul era foarte sumbru când mă gândeam pe unde calc și în ce încăperi intru.
Toată vizita durează 3-4 ore, recomand să ai apă și o șapcă la tine pentru că vei merge mult prin soare.
Muzeul memorial Auschwitz
Aici începe vizita. Începi turul împreună cu un grup și un ghid. Turul trece prin anumite clădiri care au fost restaurate, igienizate și transformate în muzee. Acesta a fost lagărul inițial de concentrare care a fost folosit mai mult ca centru administrativ și unde erau ținuți prizonierii de război.
Ghidul te va duce și în zona de birouri ale ofițerilor SS, în zona de carcere, dar și într-una din camerele de gazare care nu au fost distruse, în camera de incinerare, etc. Pe traseu îți vor fi date mai multe informații.
Lagărul de exterminare Auschwitz II-Birkenau
După ce se termină turul Muzeului Memorial, ghidul te va trimite spre un autocar care te va duce la 3km la Auschwitz II-Birkenau. Aici erau aduși prizonierii cu trenul.
Locul a fost devastat de germani la sfârșitul războiului, dar anumite clădiri au fost restaurate.
Autobuzul te va aduce înapoi la poarta muzeului, de unde te urci în autocarul spre Cracovia.
Un mesaj important cu care am plecat de acolo este acesta:
1 Comment
[…] În primul rând recomand o vizită cu ghid la Auschwitz. Peste 2.000.000 de turiști ajung acolo în fiecare an, este foarte bine organizat pentru turiștii pasionați de Holocaust și merită vizitat dacă ajungi în Cracovia. Am scris aici un ghid separat pentru Auschwitz. […]