Deși sunt mare fan Ubuntu, pe laptopul actual nu am avut instalat decât Windows 10, ultima variantă a sistemului de operare al celor de la Microsoft.
Din punctul meu de vedere, Windows-ul a evoluat incredibil în ultimii ani, în primul rând din punctul de vedere al fiabilității, în al doilea rând, al multitudinii de aplicații disponibile în Store. Cantitatea de aplicații nu se apropie la dimensiune cu cele oferite de Android și iOS, dar cele mai uzuale aplicații sunt regăsite și aici.
Din ce știu, majoritatea aplicațiilor din Microsoft Store sunt disponibile pe toate device-urile care rulează Windows, dar fiecare aplicație în parte are semnalată compatibilitatea cu smartphone-uri, tablete, sau desktop/laptop.
Eu voi vorbi despre aplicațiile Windows pe care le folosesc pe laptop la muncă, dar și în timpul liber. Le folosesc pentru că se integrează mișto cu sistemul de operare, oferă notificări în sistem și mă ajută să îmi cresc productivitatea.
Majoritatea aplicațiilor din lista următoare au și o variantă ce poate fi descărcată de pe internet și instalată “old-school” printr-un fișier executabil însă aplicațiile din Microsoft Store sunt mult mai la îndemână de instalat. Nu ai nevoie decât de contul cu care ești logat în Windows.
Găsiți aici un tutorial video care explică cum instalezi aplicații din Windows Store.
Skype
Aplicația consacrată de chat oferă aceleași opțiuni ca și cea originală, dar vine cu un aspect interesant, personalizat și integrat în Windows. Notificările rămân și în bara laterală din Windows.
Microsoft Sticky Notes
Dacă folosești post-it-uri în viața reală, asta e aplicația visurilor tale. Este o aplicație foarte simplă, dar eficientă, singura opțiune pe care o oferă este schimbarea culorii de fundal.
Messenger
Aplicația prin care ții deschis în bară Facebook Messenger. Foarte utilă dacă ești fan al acestui canal de comunicare, dar fiind mereu conectat, e posibil să fie și deranjantă în unele situații.
Mail and calendar
O consider foarte utilă pentru că îmi permite să verific din același loc atât adresa de e-mail de la muncă, cât și cea personală. E mult mai practică pentru că nu trebuie să mai deschid un browser și să accesez Gmail.
Microsoft to do
Un simplu to do list pe care fiecare dintre noi cred că îl are într-un fel sau altul. E mai complexă decât aplicația de Sticky Notes pentru că poți seta un due date și poți bifa taskurile terminate.
SofaScore LiveScore – Live Scores and Results
Aplicație pentru pasionații de sport și jucători. Poți seta notificări pentru meciuri și poți urmări foarte ușor rezultatele echipelor favorite. Conține toate sporturile și foarte multe detalii, inclusiv cotele pentru pariuri.
Fie că joci la pariuri sportive online sau jocuri online de cazino, nu e nevoie să instalezi aplicații speciale. Verifică în prealabil ca jocurile recomandate de Store să fie furnizate de un provider cunoscut. Dacă ești pasionat de cazinouri online, pariază responsabil într-un cazino online și asigură-te că folosești un operator licențiat. Informează-te și stai la curent cu noutățile din domeniu.
Dropbox
Aplicația e gratuită și ai un spațiu mic de stocare când îți faci cont, dar Dropbox este primul serviciu cloud pe care l-am folosit și încă îmi este foarte util.
TeamViewer: Remote Control
Îmi permite să accesez de la distanță diverse calculatoare. Are chat, transfer de fișiere și tot ce ai avea nevoie.
Sper să îți fie utile aplicațiile înșiruite mai sus, sunt sigur că există multe altele la fel de utile, dar eu personal nu am avut nevoie de altceva până acum, prin urmare nu am dat de ele.
Voi actualiza list ape măsură ce voi testa și alte aplicații.