Am scris care-i treaba cu Fuelbox când am început să mănânc și multă lume a fost curioasă cum e mâncarea, dacă mă satur, dacă mai mănânc și altceva, dacă nu e cam scumpă și diverse alte întrebări..
Asta îmi demonstrează că în rândul multor persoane, inclusiv eu, sunt probleme reale în a avea un regim alimentar sănătos și divers și un program fix de masă.
Serviciile de genul acesta sunt la începuturi prin România, iar FuelBox.ro este un astfel de exemplu din zona Galați-Brăila. Să ai toate mesele pregătite, calculate, diversificate, e un mare confort, garantez asta.
Și zic asta pentru că eu nu am un program fix de lucru, dar sunt destul de solicitat psihic în timpul zilei, a face mâncare și a spăla vase sunt printre ultimele activități care mă relaxează sau îmi provoacă plăcere. Nici să merg la cumpărături nu îmi place, dar prefer asta în locul gătitului, dacă mă înțelegeți.
Practic fug de a face mâncare, dacă prin mâncare nu ne referim la un grătar, sau o mâncare la ceaun, undeva la munte… acolo sunt primul.
Apoi, nu are nimeni obligația să-mi facă de mâncare și să aibe grijă să mănânc. Deseori, la birou chiar uit să mănânc și e nasol tare, sau pentru că nu am mâncare la îndemână, amân masa până la prima ocazie și nu mereu mănânc ce ar trebui.
Cred că niciodată în viața mea de adult nu am mâncat 3 mese pe zi, la oră fixă, având totul calculat.
Cred că în toată ecuația asta, faptul că mi-au fost măsurate caloriile consumate zilnic, pentru mine a contat mai puțin. Dar era acolo, știam că mănânc ce trebuie și cât trebuie, un deficit caloric care mă ajută și să slăbesc, în cazul meu. Sunt și meniuri mai bogate.
Ca să vă faceți o idee, am mâncat multe legume, fasole, năut, cartofi, orez, carne de porc, carne de pui în diferite forme, somon chiar de vreo 2 ori, salate și paste cu ton. Micul dejun cu diferite tartinabile (mi-a trezit apetitul pentru fasole bătută și hummus), ouă, clătite, iaurt, fructe și diverse cereale și semințe.
Mie per total îmi place mâncarea, e chiar gustoasă, din cele 30 de mese încercate până acum, undeva la vreo 50% chiar au fost senzație, am lins caserola cum s-ar spune, și doar 2,3, deci 10% nu m-au încântat, n-au fost pe gustul meu. Gustările au fost toate bune, dar vreo două în special m-au dat pe spate. Din ce am înțeles, am parcurs doar jumătate din meniu, apoi se repetă.
Reduci complet aruncatul mâncării rămase în mod normal și chiar dacă se strânge un volum mare de caserole, cred că per total e mai ecologic decât tot gunoiul pe care îl strâng eu în prepararea mâncării. Aș aprecia totuși dacă s-ar gândi la un mod prin care să recicleze plasticul și pungile de hârtie.
De slăbit, sincer nu am urmărit, dar mă simt mult mai bine și mai ușor.
Cred că am evidențiat marile plusuri ale unui astfel de serviciu, să vă zic și down-sides.
Dezavantajele
Voi începe cu cel mai evident dezavantaj, prețul e piperat, dar înțeleg de ce. Vorbim despre o sumă între 1000 și 2000 lei pe lună. Treaba cu „de banii ăștia mănânc mai multe zile” nu se aplică. Timpul și banii alocați cumpărăturilor și preparării unui meniu așa diversificat și proaspăt valorează mai mult per total. + lipsa stresului zilnic datorat meselor, alimentației, etc + calculul caloriilor + ambalarea + transportul + timpul și costurile economisite pentru gătit și spălat vase. Per total cred că e mai mult o chestie de context, dacă e avantajos financiar sau nu, bazat pe ce vrei să mănânci. Clar ieși mai ieftin dacă gătești și mănânci mâncărurile cu care am fost noi crescuți.
Nu am mai mâncat cu Claudia, din mâncarea gătită de ea, chiar dacă mâncam în același timp. Cred că dacă ai copii în familie e și mai complicată situația. Dacă ești singur, sau vă comandați amândoi, nu mai e cazul.
La fel, nu-ți vine să ieși în oraș la masă pentru că te așteaptă mâncarea în frigider.
Dacă mănânci des ciorbe, o să-ți lipsească. Per total, mâncarea e mai uscată, sau cel puțin n-am prins eu vreo supă sau ciorbă.
Dacă ești mofturos la mâncare, nu ai de ales, nu sunt alternative, mănânci ce primești. Dacă mă întrebi pe mine, nu e neaparat o problemă. Tre să-ți pui toate poftele în cui.
Trebuie să fii acasă seara sau dimineața. Eu mi-am ales să vină curierul dimineața, dar într-o zi am avut un drum la București dimineața devreme și am sunat să mi se livreze mâncarea în seara dinainte. Dacă e o plecare urgentă, înainte să vină curierul, n-am idee ce se întâmplă.
Nu poți să comanzi de pe o zi pe alta, cel puțin nu la Fuelbox. Văd asta ca pe un dezavantaj pentru că am multe zile în care știu că mâine nu mă descurc cu mâncarea, dar e prea târziu să dau comandă.
La fel, să comanzi pe o perioadă lungă, dacă nu ești complet angajat într-un regim de slăbire, mi se pare prea scump, pentru că nu știi ce mai intervine. Poți să sari o anumită zi, sau perioadă din calendar dacă știi că ești plecat din oraș. Dacă nu știi din timp, nu știu dacă poți anula abonamentul și primi restul de bani înapoi.
În concluzie
Probabil datorită interesului meu, au început să-mi apară din ce în ce mai multe reclame de la servicii de livrare de mâncare de genul ăsta. Deci e un trend. Cu siguranță că și pandemia a forțat industria Horeca să promoveze mai mult livrarea de mâncare.
În zona corporate mă aștept să prindă din ce în ce mai mult, aș vedea foarte avantajoasă livrarea la birou, poate cu un discount de grup.
Eu cu siguranță o să mai comand, dar ca pe un abonament permanentă sau perioade lungi, pentru că nu am ca prioritate urgentă să slăbesc ci mai degrabă să mănânc sănătos. Aș prefera să pot să-mi comand de pe o zi pe alta.
5 Comments
Da, plasticul, bată-l vina! În toate pozele tale eu numai pe ăla îl vedeam! :)) Ceea ce te-aș provoca eu acum este să faci o analiză, pentru tine, și să îți dai seama dacă îți dorești mai mult să mănânci sănătos sau să mănânci rapid. Pentru că doi în unu chiar nu se poate pe termen lung. La fel ca și tine, am tot căutat variante pentru a mânca sănătos, fără a avea probleme cu greutatea. Dar orice duce în direcția asta este consumator de timp și energie. Și n-o să argumentez aici, sunt destul cărți și documentare pe tema asta. Singura chestie pe care aș mai zice-o este că la începutul anului m-am apucat să îmi calculez singură toate caloriile consumate în decursul unei zile, cu cântarul, cu aplicații, cu notițe. Cert este că după vreo două săptămâni ajunsesem să știu din ochi dacă mă încadrez în numărul de calorii pentru o zi. Și sunt convinsă că ai ajuns și tu oarecum pe acolo. N-ai cum să te mai minți acum că o felie de pizza poate fi light, că ”merg” câteva chipsuri, că fructele sunt ”sănătoase” și nelimitate etc.
Da, per total e mult plastic, dar deșeurile noastre s-au subțiat mult perioada asta. Îmi dau seama că o parte din deșeu a fost doar transferat către ei, dar overall e mai puțin când lucrezi cu cantități mari și cred că după linie, e totuși mai puțin. + că oricum apelam la food delivery și erau caserole. Ai dreptate cu caloriile, le știu și eu cât de cât. Pe mine efortul de a găti și pregătit mesele mă doboară. Pe asta mi-e greu să o confrunt. Nici în weekend nu am chef și răbdare să stau 5-6 ore să gătesc, nici în timpul săptămânii nu am energie.
Salut. Poti detalia care au fost criteriile dupa care ti s-a stabulit meniul? A fost o discutie in prealabil?
Multumesc!
Salut. Poti detalia care au fost criteriile dupa care ti s-a stabilit meniul? A fost o discutie in prealabil?
Multumesc!
Salut. Meniul e predefinit si o luna de zile nu mananci aceeasi mancare de 2 ori, dar nu ti se ofera opțiuni. E în funcție de ce pachet alegi și apoi banuiesc ca discuti despre alergeni dacă e cazul. La mine nu a fost.