WordPress-ul este un CMS foarte customizabil, iar aceste pluginuri despre care vom vorbi sunt defapt niște fișiere cu ceva cod în ele care extind funcționalitatea default a platformei. Practic, e foarte greu să ai nevoie de ceva în WordPress și să nu găsești un plugin care să facă asta.
Pentru că WordPress este Open Source (codul este public) oricine poate lucra la dezvoltarea de pluginuri. Probabil sunt mii și mii de developeri în toată lumea care dezvoltă teme și pluginuri pentru wordpress în scopuri mai mult sau mai puțin comerciale. Ideea e că există mai multe pluginuri cu aceleași funcționalități sau cel puțin asemănătoare, iar pentru utilizatorii neexperimentați poate fi o problemă să aleagă varianta cea mai bună care să se potrivească cu nevoile lor.
Înainte să începem țin să subliniez faptul că discutăm doar despre pluginuri gratuite și implicit doar despre cele aprobate pe wordpress.org. Eu nu mă încred niciodată în pluginuri gratuite de pe site-uri fantomă și vă recomand să faceți la fel. Dacă aveți buget pentru dezvoltarea site-ului, mergeți și verificați și alternativele din raiul pluginurilor de WordPress.
Să pornim de la o nevoie, luăm o funcționalitate nouă ca punctul de plecare în căutarea pluginului. Vrem ca site-ul să facă ceva, care are sau nu impact asupra interfeței grafice care trebuie bineînțeles să arate bine.
Cel mai bun mod să cauți un plugin este să intri în panoul de administrare al site-ului, secțiunea Plugins(Module) -> Add New(Adaugă Modul) și să dai search folosind câteva cuvinte cheie(funcționalitatea în sine). O altă variantă ar fi să cauți pe Google „WordPress Plugin cuvinte cheie”, dar aici vei primi și rezultate din afara wordpress.org.
Probabilitatea să găsești mai mult de două pluginuri care sa pară potrivite este foarte ridicată, iar aici intervine partea mai interesantă și anume cum filtrăm aceste rezultate și alegem pluginul cu care vom continua să ne facem treaba. În mod normal ne interesează mai mult să aibă toate funcționalitățile de care avem nevoie, iar apoi să arate într-un anume fel (aici putem fi mai toleranți sau cu puține cunoștințe mai modificăm și singuri aspectul).
Va sugerez să faceți o listă cu toate pluginurile care vi se par potrivite și apoi să urmăriți următoarele criterii:
- Data ultimei actualizări și dacă varianta disponibilă este compatibilă cu versiunea voastră de WordPress. Este un aspect foarte important pentru că fiind gratuite, nu ne oferă nimeni garanția că sunt sigure. Nu uitați că orice temă sau plugin poate reprezenta o breșă de securitate pentru site, de fapt de cele mai multe ori site-urile pe WordPress sunt hackuite prin intermediul temelor și a pluginurilor pe care le folosesc. Asta-i viața, ne adaptăm pentru că până la urmă primim totul gratis.
- Numărul de instalări și ratingul. Dacă îl folosesc multe persoane, cel mai probabil chiar e bun.
Când ajungeți pe pagina de prezentare a pluginului veți găsi și mai multe informații precum Screenshots, Mod de instalare și configurare, comentariile și suportul developerilor, etc. Sunt informații ce pot fi parcurse într-un timp foarte rapid și care te pot ajuta în luarea deciziei.
După ce alegi cel mai bun plugin, îl instalezi, îl configurezi, urmează să vezi cum s-a integrat în sistem. De obicei nu ar trebui să fie probleme, dar într-un mediu în care trebuie să lucreze laolaltă mai multe pluginuri și o temă, toate fiind third party, există și posibilitatea incompatibilității. Mai pe scurt, site-ul poate suferi câteva daune, sau chiar să crape de tot, caz pe care l-am abordat aici.
Ideal este să folosiți cât mai puține pluginuri pentru că altfel o să vi se încarce greu site-ul. Puteți verifica cine ce resurse folosește cu ajutorul pluginului P3 (Plugin performance profiler), e destul de util. Dacă vreți și aia și aia și aia, încercați și căutați pluginuri care vin cu mai multe funcționalități deodată.
Ca un ultim sfat, vă sugerez să actualizați periodic pluginurile, dar nu fără un backup complet al site-ului în prealabil (inclusv și în special baza de date). E un mediu destul de fragil, unde la fiecare update poate interveni câte ceva.
În viitorul apropiat voi reveni cu o listă cu pluginurile mele preferate, dar până atunci puteți lăsa în comentarii pluginurile voastre preferate sau ce probleme ați întâmpinat de-a lungul timpului.
4 Comments
Aștept lista la care faci referire în ultimul paragraf :D
Saptamana viitoare, promit.
Referitor la backup. Eu folosesc BackWUp si mi se pare foarte bun pentru ca ma lasa sa fac backup in DropBox. Pe langa asta, Yoast SEO, Autoptimize, Jetpack, Ceva pentru cache si ceva dragut pentru share-uri/like-uri in social media.
Am folosit si facebook comment pe blog, dar imi scadea rating pe google speed insight cu vreo 20 de puncte.