În acest articol nu vei găsi 5, 10 pași prin care să ai o prezentare de succes, ci o modalitate prin care să faci o prezentare PowerPoint mult mai aspectuoasă, dar totuși să depui puțin efort în realizarea ei. Am participat la diverse prezentări în ultimii ani și am rămas șocat de faptul că încă se folosesc template-urile default din PowerPoint…2000 și un pic, urât.
Chiar dacă e vorba de o lucrare de licență, o lucrare de disertație, prezentarea unui proiect, prezentarea unui produs, sau a unei firme, sau pur și simplu o prezentare personală, faptul că ea va arăta bine îți aduce câteva avantaje importante.
- Va ieși în evidență, deci va fi ținută minte
- Va distrage atenția audienței de la tine, te va ajuta să te concentrezi
- Îți va oferi mai multe încredere în tine
Mai jos vei găsi o listă de site-uri de unde poți descărca gratuit template-uri moderne și foarte bine structurate pentru orice tip de prezentare. După ce deschizi templateul de Google Slides, la File -> Download as -> Microsoft PowerPoint (.pptx) poți descărca varianta offline a template-ului, vei mai avea nevoie în unele cazuri doar de fonturi.
Liste de template-uri pentru Google Slides și PowerPoint
- https://slidemodel.com/google-slides/ – aici sunt multe foarte bune
- http://www.slidescarnival.com/category/free-templates/
- http://slidesmash.com/free-powerpoint-templates/
- http://freegoogleslidestemplates.com/free-templates/
- https://slidesgo.com/
Sunt aproape convins că o să găsești ceva potrivit prin sutele de prezentări din listele de mai sus, dar dacă totuși nu ai găsit și e super importantă pentru tine prezentarea, poți să cumperi template-uri de Google Slides sau PowerPoint de aici sau aici.
Ideal ar fi să nu descarci un template ca să bagi în el pagini întregi de text. Trebuie să îți structurezi prezentarea pe modelul template-ului ales, caută unul care se potrivește cu ceea ce trebuie să prezinți, înlocuiește-i cuvintele, imaginile, adaptează graficele, etc. Păstrează conceptul și consistența template-ului și vei avea o prezentare Powerpoint reușită, mai rămâne doar să o prezinți tu cum trebuie.
Până la urmă esența unei prezentări e conținutul său, unde va trebui să depui marea parte a efortului. Pe final îți mai las câteva linkuri cu sfaturi care mi-au plăcut despre ce trebuie să faci într-o prezentare și ce nu trebuie să faci într-o prezentare.