Orice se poate întâmpla pe internet și după cum am spus în repetate rânduri: Backup-ul e sfânt și ca să dormi și mai liniștit ar fi ideal să nu fie pe același server cu site-ul. Te poți folosi de Dropbox, Google Drive, One Drive și alte câteva servicii de cloud.
Singurul dezavantaj în a face backup în cloud este că trebuie să plătești spațiul de stocare, dacă nu ai, bineînțeles. Atât Dropbox cât și Google Drive parcă oferă 2GB gratuit, dar nu te ajută dacă site-ul tău ocupă mai mult spațiu.
Eu folosesc Dropbox și am backup săptămânal la blog, care se face automat în fiecare duminică noaptea la ora 3. Pentru un astfel de task îți recomand unul dintre pluginurile Updraftplus (free pentru Dropbox, Google Drive și premium pentru One Drive) și BackWPup (free pentru Dropbox și premium pentru Google Drive). Eu îl folosesc pe al doilea, e foarte ușor de folosit și oferă tot ce îmi trebuie.
Cum programezi un backup săptămânal în Dropbox:
- Instalezi plugin-ul BackWPup
- În meniu la BackWPup selectezi Add new job
- In tabul General
- Tastezi un nume random job-ului
- La job Tasks bifezi Database Backup si File Backup obligatoriu, restul sunt opționale
- Bifezi Archive Format -> .zip
- Bifezi Where should your backup file be stored? – > Backup to Dropbox
- Adaugi o adresă de email
- In tabul Schedule bifezi Start job with WordPress cron și setezi Weekly sau după preferințe
- In tabul Files excluzi alte site-uri sau fisiere care nu fac parte din WordPress-ul tău
- În tabul „To: Dropbox” apeși pe butonul „Get Dropbox App Auth Code” și loghează-te în contul de Dropbox în browser. Tot aici setezi și numărul de backup-uri pe care vrei/poți să le ții simultan.
- Salvezi totul și ai terminat.
- In tabul General
Ca să faci un test poți da Run now job-ului și aștepți să se încarce, în câteva minute ar trebui să ai o arhivă în Dropbox. Dezarhiveaz-o și asigură-te că ai și un fișier .sql pe acolo.
Fă treaba asta înainte să pățești ceva grav. Dacă nu vrei să plătești Dropbox sau Google Drive, măcar descarcă periodic arhiva site-ului (arhiva o poți face tot automat folosind pluginurile de mai sus). Nu te juca cu focul!
3 Comments
Vechiul meu plugin pentru backup nu mai mergea de ceva vreme. Mă gândeam să caut unul nou când… mi-a picat fisa: siiiigur a scris Bogdan pe blog vreun articol despre asta! 😀 Nu mi-a ieşit chiar din prima. Nu ştiu din ce cauză nu mergea backup-ul până la final. Dar, în timp ce îţi scriam un mail foarte detaliat despre problema mea, s-a petrecut minunea. Am backup! Aşa că: mulţumesc 🙂
Cu plăcere, ai grijă câte backup-uri păstrezi, sa nu îți ocupe tot spațiul.
[…] Atenție! Înainte de update, e foarte important să îți iei măsuri de siguranță, mai exact să faci un backup complet al site-ului. […]