Pe 22 octombrie, Șantierul Naval Damen Galaţi a încheiat un protocol de colaborare cu Primăria Municipiului Galaţi vizând o serie de proiecte menite să susţină comunitatea locală în cadrul unei întâlniri organizate cu partenerii săi şi cu reprezentanţii media. Am fost la conferință să aflu despre ce e vorba și e o inițiativă de lăudat.
Dintre proiecte s-au remarcat modernizarea a două locuri de joacă din Mazepa 1 şi Micro 17 precum şi modernizarea şi întreţinerea părculețului de la Elice
La eveniment au participat partenerii vizaţi în programul de sprijinire a comunităţii locale şi anume: Primăria municipiului Galaţi, Universitatea Dunărea de Jos, Teatrul Dramatic Fani Tardini, Fundaţia Inimă de Copil, Fundaţia Familia, Fundaţia Comunitară, UVSAR (Urban Volunteer Search And Rescue), Azilul de bătrâni Ştefan cel Mare, Centrul Cultural Dunărea de Jos, Nauticus models.
Câteva lucruri cu care se laudă cei de la Damen, pe bună dreptate
Împreună cu Fundaţia Comunitară derulează proiectul Ştiinţescu, acest proiect ajută profesorii şi elevii să îşi redescopere pasiunea pentru ştiinţe şi tehnologie, să pună în practică teoriile dobândite, creându-se o mai bună colaborare între cadrele didactice şi tinerii învăţăcei.
Colaborarea cu Fundaţia Inimă de Copil pune accentul pe dezvoltarea educaţională a copiilor din medii defavorizate, încurajarea rezultatelor obţinute prin acordarea de burse, dar şi tabere organizate pe timp de vară. Pana la momentul actual, Fundatia Inima de Copil a readus pe bancile scolii 1,500 de copi, care, fara sprijinul fundatiei, ar fi renuntat la scoala.
Lista colaborărilor nu se termină aici, anul 2018 fiind anul în care SNDG a investit penru proiectele destinate responsabilităţii sociale cea mai mare sumă de până acum, respectiv 1.500.000 lei, estimând că începând cu 2019 să aloce în fiecare an suma de 400,000 euro. Way to go!
După semnarea protocolului, primăria a declarat că „este pentru prima dată când o societate privată e dispusă să investească fonduri în modernizarea şi menţinerea unor locuri de joacă şi a unui parc. Reprezentanţii Damen au avut la dispoziţie posibilitatea să aleagă unde doresc să investească, la licitaţie fiind scoase 26 de asemenea parcuri.”.
Directorul general al Şantierului Naval Damen Galaţi a precizat:
„ Grupul Damen este o corporaţie multinaţională care înţelege să acorde o atenţie deosebită implicării în viaţa comunităţilor locale din oraşele unde se situează companiile sale membre. Aşadar, nevoia susţinerii unor proiecte cu impact major din sfera educaţiei, sănătăţii şi asistenţei sociale aici la Galaţi este o consecinţă firească a politicii Grupului Damen. Parteneriatul cu Primăria oraşului Galaţi consfinţeşte legăturile trainice dintre şantierul gălăţean şi autorităţile locale.
Parcul de la Elice, unul dintre punctele acestui parteneriat face parte din moştenirea şi conştiinţa spirituală a navaliştilor gălăţeni şi nu numai, el este un reper important al oraşului din care ne dorim să facem parte„
Părerea mea
Nu știu cum vedeți voi lucrurile, dar mie mi se pare excelentă inițiativa și e un pas înainte pentru instituțiile statului să atragă companiile private ca parteneri în dezvoltarea orașului și a comunității. E foarte utilă această nouă cale de comunicare între cele două medii. Văd tot procesul ca pe o chestie normală, logică, rațională, cum vreți voi să- ziceți, care trebuia să se întâmple de ceva timp. Chiar și așa, niciodată nu e prea târziu.
It’s a win-win-win situation, întrucât și Damen și Primăria primesc un capital bun de imagine, iar comunitatea beneficiază de pe urmele lor.
Despre Damen Shipyards Group
Damen Shipyards Group operează 35 de şantiere de construcţii şi reparaţii nave, şi are în jur de 12,000 de angajaţi în întreaga lume. Damen a livrat mai mult de 6,000 de nave în peste 100 de ţări şi livrează anual aproximativ 160 de nave către clienţi de pe întreg mapamondul. Conceptul Damen unic de proiectare standardizată a navelor garantează un nivel ridicat de calitate.
Damen oferă o gamă largă de produse, incluzȃnd remorchere, ambarcaţiuni, nave militare şi de patrulare, ambarcaţiuni de viteză, nave de mărfuri, drage, nave pentru industria offshore, feriboturi, pontoane şi superiahturi.
Pentru aproape toate tipurile de nave, Damen oferă o gamă largă de servicii, inclusiv întreţinere, piese de rezervă, instruire şi transfer de know-how (construcţii navale). Damen mai asigură o mare varietate de componente marine precum duze, cȃrme, vinciuri, ancore, lanţuri de ancoră şi construcţii metalice.
Şantierul Naval Damen Galaţi
Şantierul Naval Damen Galaţi (SNDG) se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 55 de hectare și aniversează anul acesta 125 de ani de la înfiinţare. De la preluarea de către Grupul de Şantiere Damen, șantierul a livrat 29 de nave militare către treisprezece ţări diferite, inclusiv ţări membre ale NATO și UE. La Galaţi s-au construit nave de manevră ancoră, nave pentru paza de coastă, nave de patrulare/militare, nave tip portcontainer, tip RoRo, feriboturi, drage și barje. Remorcherele tip ASD 3212 purtând semnătura Damen sunt o prezenţă obișnuită pe calele de lansare ale șantierului din Galaţi, în scurtul lor drum către Dunăre.
Pe lângă ambarcaţiuni, nave de deservire a echipajelor și nave de mărfuri, Damen Galaţi și-a clădit rapid o bogată listă de referinţă a navelor construite în care se regăsesc produse de top din portofoliul Damen. Printre proiectele cele mai notabile menţionăm Nava de Suport Logistic de 205 m ‘Karel Doorman’ construită pentru Marina Militara olandeză, primul Remorcher complet Hibrid de 28 m construit pentru compania olandeză de remorcaj Iskes, Nava de Cercetare ‘Simon Stevin’ construită pentru guvernul flamand dar și Nava tip Heavy Lift pentru compania Jumbo, ‘Fairplayer’. Dintre proiectele recente demne de adăugat amintim: Damen Offshore Carrier 8500 Maersk Connector, o nouă generație de nave pentru instalarea cablurilor submarine, Nava de Suport Logistic Bibby WaveMaster 1, cu funcționalitate ‘walk-to-work’ și design nou personalizat pentru operațiuni în zonele cu platforme eoliene, Nava de Aprovizionare și Cercetare a Antarcticii pentru Divizia Australiei pentru Antarctica, navă care va facilita Australiei explorarea mai largă a Oceanului de Sud și a Continentului Antarctica.