Vă propun să îl descoperiți pe Cristi Coca, sau Kiki, un copil de 13 ani și 9 luni din Galați care iubește șahul și face performanță în acest sport. Am discutat cu Cristi despre șah, despre performanțele și ambițiile lui, precum și despre comunitatea de șahiști din Galați.
Eu îl încadrez pe Cristi în categoria de copii excepționali, care merită ajutați și promovați. Performanțele obținute de el la o vârstă atât de fragedă sunt uimitoare. Vorbim de un sport al minții, care nu beneficiază de o popularitate extraordinară în rândul copiilor. Chiar și așa, performanțele lui Cristi ar putea fi și mai mari dacă ar fi ajutat financiar.
Costurile nu sunt deloc mari, dacă ar fi împărțite, după cum veți citi mai jos, iar din acest motiv orice sprijin îi este binevenit. Prin sprijin ma refer la promovare, sponsorizări, sfaturi, aprecieri, drumuri, cazare, etc.
Vă las să îl cunoașteți
„Șahul este viața mea. Sunt elev în clasa a 7-a la Colegiul Național Costache Negri din Galați. Îmi plac foarte mult astronomia și matematica. Șahiștii care mă inspiră foarte mult sunt Caruana Fabiano, Aronian Levon, Mamedyarov și Kramnik. Anul acesta am avut puțin ghinion și am ieșit pe locul 4 la compionatul național de șah, la categoria de vârsta de 14 ani.”
Cum ai descoperit șahul? De ce îți place atât de mult?
Am descoperit șahul la grădiniță când aveam 3 ani și eram în grupa pregătitoare. Părinții m-au înscris la grupa pregătitoare deoarece nu mai erau locuri libere la grupa mică. Într-o zi a venit un antrenor de șah și am vrut și eu să merg, dar nu m-a lăsat deoarece eram prea mic, așa că am început să joc cu tata acasă în fiecare seară, iar peste 3 ani am ajuns la un club ca să învăț mai multe.
Îmi place foarte mult șahul deoarece e un sport care îți dă foarte multe emoții în timpul partidei și este un joc complex în care trebuie să ai foarte multă creativitate și foarte multe cunoștințe.
Cât și cum te antrenezi? La ce ai renunțat pentru a face performanță în șah?
Eu mă antrenez făcându-mi deschiderile în chessbase, făcând combinații, jucând blitzuri, urmărind turnee importante, mergând la club de 2 ori pe săptămână, făcând pregatire online cu un mare maestru o dată pe săptămână și multe altele. Timpul de antrenament variază din cauza școlii. În unele zile fac chiar 3 sau 4 ore, în altele mai puțin.
Am renunțat să mai ies așa des afară cu prietenii.
Ce te învață acest sport?
Acest sport te învață să gândești logic, să fii creativ și ca jucător de șah îți vei crea un stil și o personalitate originală. Șahul dezvoltă memoria. Teoria șahistă este complicată și mulți jucători memorează diferite variante de deschidere. Șahul îmbunătățește concentrarea.
Care e piesa ta de sah preferata si de ce?
Calul este piesa mea preferată deoarece se coordonează foarte bine cu dama și împreună pot crea un atac decisiv la rege.
Care este cea mai bună performanță a ta de până acum și care e visul tău?
Cea mai bună performanță a mea a fost acum doi ani când am ieșit campion național la Băieti categoria de vârstă 12. Visul meu este de a intra în top 100 mondial.
Cine te susține în drumul către îndeplinirea acestui vis?
Părinții și clubul mă sustin în îndeplinirea visului meu. Și școala mă susține, eu lipsind foarte mult de la școală, profesorii și colegii sunt întelegători, explicându-mi lecțiile la care nu am participat.
Povestește-mi puțin despre Asociația Clubul Sportiv Smart Galați din care faci parte.
Asociația Clubul Sportiv Smart Galați s-a înființat la începutul anului 2014. La început am fost aproximativ 10 copii, în prezent suntem în jur de 100 persoane, copii și seniori.
Obiectivele clubului nostru sunt continuarea pregătirii sportivilor pentru performanță, juniori și seniori precum și descoperirea de noi talente și formarea lor. Ne propunem să promovăm șahul în grădinițe și școli și organizăm competiții de șah pe niveluri de performanță și categorii de vârstă.
Ce cheltuieli ai în atingerea acestor performanțe și cine le suportă?
Cea mai mare parte din cheltuieli le suporta părinții mei.
În cursul unui an particip la:
– aproximativ 10 turnee mai mici, 2, 3 zile, care costă în jur de 250 – 300 lei, fiecare.
– la campionatul național de șah individual și la cel pe echipe care costă în jur de 2500 lei în total, acestea fiind de 10-12 zile.
– La aproximativ 5-6 turnee mai mari care costă în jur de 1000-1200 lei fiecare.
Taxele la pregătirea la club și online ajung la aproximativ 150 lei pe lună. Eu mi-aș dori să fac mai multă pregătire online și să merg la mai multe turnee puternice, dar mă limitez la posibilitățile părinților.
Pentru ce competiții te pregatesti acum? Unde au loc și ce cheltuieli presupun?
Îmi doresc foarte mult să ajung la Campionatul European de șah care va avea loc în luna august la Riga, în Letonia. Acesta ar costa în jur de 1000 de euro, taxe de participare, cazare, masă și transport.
De asemenea îmi doresc să particip la campionatul național de seniori din luna mai, la festivalul internațional de șah Cap Aurora în perioada 22 iunie – 1 iulie, la campionatul național pe echipe în perioada 14 – 22 iulie, la olimpiada școlară de șah pe zone și apoi pe țară.
Fiecare concurs costă în jur de 800-1000 lei, în funcție de câte zile durează. În luna iulie clubul organizează un cantonament de pregătire la Lepșa care costă aproximativ 600 lei.
Ce i-ai spune unui copil, mai mic ca tine, care se apuca de sah profesionist?
Unui copil mic care vrea sa se apuce de șah profesionist i-aș spune ca trebuie să muncească foarte mult.
Pentru Cristi anul e încărcat cu o listă mare de turnee la care eu sper că va putea ajunge. Dacă știți pe cineva care ar putea să îl sprijine mă puteți contacta și îi voi transmite mai departe.
De asemenea, îl puteți ajuta financiar pe Cristi prin transfer bancar în contul următor:
Nume: Cristinel Tudorel Coca
IBAN: RO30INGB0000999906051037
Banca: INGB CENTRALA
Moneda: RON
SWIFT: INGBROBU
BIC: INGB