La ultima ediție a evenimentului „8 ore peste program„ desfășurată la Galați, am avut plăcerea să donez 8 ore de muncă Fundației Cuvântul Întrupat. Mai exact, am lucrat împreună cu câțiva colegi la noul site http://cuvantulintrupat.com/. Mișto nu?
Alături de noi din partea fundației au fost Anca și David, doi oameni puțin spus exemplari. Cu ajutorul lor am reușit să avem site-ul gata în proporție de 90% în mai puțin de 8 ore. Discutând cu ei am realizat ce treabă incredibilă fac în fiecare zi și am fost curios să aflu mai multe informații despre fundație și copiii care beneficiază de susținere din partea lor.
Cine altcineva putea să îmi ofere mai multe răspunsuri decât David Chronic, fondator al fundației Cuvântul Întrupat. De origine american, născut în Colorado, SUA, s-a stabilit în Galați și își dedică timpul creării unui viitor mai bun copiilor vulnerabili.
”În toți acești ani am fost martorii unor schimbări semnificative. Am susținut sute de copii să nu mai trăiască în stradă și continuăm să lucrăm pentru a preveni acest fel de dezumanizare.”
- Cum a luat naștere fundația și care au fost principalele obstacole întâlnite?
Din 1997 am aflat despre copiii afectați de HIV și abandonați în spital și de mulți alții care locuiau pe stradă. Am colaborat cu Fundația Betesda și cu Fundația Inima de copil în dezvoltarea caselor de copii și a centrelor de zi și în (re)integrarea copiilor în familii. În 2001 am văzut nevoile mari ale tinerilor care stăteau pe stradă și mai ales nevoile celor din cartierul „Valea orașului” și am înființat Fundația Cuvântul Întrupat.
Principalele obstacole au fost suspiciunea celor din valea orașului, dificultățile logistice și legale în crearea unui centru de zi, precum și învățarea unei metodologii funcționale pentru copiii cu multe nevoi și probleme.
- Ne poți da câteva statistici referitoare la numărul de copii care au fost sustinuți de fundație de-a lungul timpului?
Fundația Cuvântul Întrupat a susținut peste 350 de copii implicati direct în activitățile zilnice precum centrele de zi și susținere în case de tip familial. Numărul ar fi mult mai mare dacă i-am adauga pe cei care au participat la cluburi săptămânale, școala de sâmbătă, cursuri de alfabetizare pentru adulți și ședințe educaționale cu părinții.
Astăzi funcționăm la capacitatea spațiului nostru, având 40 de copii înscriși la Centrul Comunitar „la Vale” și 15 copii înscriși în programul pentru susținerea educațională la Tudor Vladimirescu.
- Găsiți voi copiii sau vin copiii la voi? Care sunt criteriile de selectare a copiilor, dacă există?
La începutul activității noastre, o bună parte din timp a fost petrecut pe stradă, unde locuiau copiii. Pe parcurs, am intrat în contact cu familiile lor și am dezvoltat programe care să-i ajute să nu ajungă pe stradă. După ce familiile au început să ne cunoască și când au văzut rezultate în viețile copiilor, au venit să-i înscrie pe lista de așteptare.
Criteriile noastre de selectare sunt destul de complexe. Încercăm să dăm prioritate copiilor care sunt mai vulnerabili, uitându-ne la locuința, venitul familiei, numărul persoanelor din familie, nivelul educației parentale și dacă sunt semne de abuz sau neglijență. Apoi, luăm în considerare capacitatea noastră de spațiu și de personal pentru primirea copilului respectiv. Scopul nostru este să facem totul împreună cu părinții copiilor astfel încât să-i susținem în a-și asuma responsabilitățile părintești.
- Cum sunt sustinuți copiii din fundatie? Cât timp petrec cu voi și ce fac în acest timp.
Copiii petrec aproximativ 4 ore pe zi cu noi. Primesc în fiecare zi o masă caldă, posibilitatea să facă un duș și să-și spele hainele, ajutor la teme și educație de bază, timp de artă, calculator, grădinărit și joacă. Se predau deprinderi de viață simple și complexe; de asemenea, fiecare copil beneficiază de un program de consiliere. Facem și ieșiri în parcuri și muzee pentru lărgirea orizontului educațional, avem prezentări din partea profesioniștilor cu diverse cariere, pentru a inspira alte perspective pentru viitor. Punctul culminant pentru activitățile cu copiii îl reprezintă perioada de vară când petrecem o săptămână în tabără. Este un timp foarte bogat în activități variate, în care copiii se bucură din plin de frumusețile naturii și de facilitățile taberei.
- De ce aveți nevoie în mod frecvent voi și copiii? În afară de bani, ce ar putea dona oamenii și ar fi de mare folos?
De-a lungul anilor, am fost uimiți de generozitatea oamenilor și primim cu bucurie și recunoștință ceea ce ni se oferă. De mare ajutor sunt materiale didactice folosite în recuperarea cunoștințelor, pentru copiii rămași în urmă la învățătură.
În afara de susținerea financiară, o nevoie mare este de voluntari consecvenți care îi pot ajuta pe copii cu temele zilnice și cu recuperarea materiei la care au ramas în urmă.
- Câți voluntari sunt implicați în acest moment în fundație și care sunt nevoile actuale?
Avem cinci voluntari implicați în mod regulat și încă zece care vin în timpul vacanței. Avem o nevoie permanentă de voluntari consecvenți, chiar dacă înseamnă doar o oră sau două pe săptămâmă; în sprijinirea copiilor la teme sau în activitățile de recuperare.
- Câți copii beneficiază de ajutorul fundației? Câți ani are cel mai mic și câți ani are cel mai mare?
Aproximativ 55 de copii beneficiază de programele fundației, pe o bază zilnică. De asemenea, peste 300 de copii beneficiază de alte programe cum ar fi: cluburile sau sărbătorile de Crăciun și de Paște. Dintre cei care frecventează activitățile noastre zilnice, cel mai mic are 6 ani și cel mai mare 18 ani.
- Care sunt costurile lunare ale fundației?
Costurile lunare se ridică la aproximativ 47000 RON.
- Ce te motivează în fiecare dimineață să te trezești și să îți continui munca?
Faptul că particip la ceva care este mai mare decât mine și interesele mele. Suntem inspirați in munca noastră de citatul următor: „Chemarea ta este acolo unde ceea mai mare bucurie a ta și cea mai profundă nevoie a lumii, se întâlnesc.” (Frederick Buechner)
- Care este momentul în care simți că efortul îți e răsplătit și ce mesaj ai pentru cititori?
De fiecare dată când vedem un copil zâmbând și bucurându-se de copilărie într-un spațiu sigur în care se poate dezvolta, simțim că ceea ce facem are rost. Mahatma Gandhi ne învață să avem o detașare sănătoasă față de rezultate. Suntem conștienți de faptul că atunci când copiii au succese, nu este neapărat datorita nouă iar atunci când ne confruntăm cu eșecuri, nu ne lăsăm doborâti de ele.
În 1999 am făcut cunoștiință cu o fetiță de 7 ani care cerșea în autobuz. După o scurtă discuție, m-a luat la ea acasă unde i-am cunoscut pe mama și pe frații ei. Cu această familie, am început programul nostru de prevenție; am lucrat să-i ajutăm pe copii să rămână în famile și să se integreze în școală. Cea mai mică soră, Cati, a fost prima din familie care a intrat în clasa întâi la vârsta corespunzătoare. A făcut parte din prima generație a Centrului Comunitar „La Vale”, absolvind liceul. Astăzi, Cati este unul din educatorii noștri care activează la Tudor Vladimirescu. Cu toate că înseamnă o implicare pe termen lung, aici vedem răsplata eforturilor noastre: când un copil care a fost sprijinit, atunci când s-a aflat în nevoie, ajunge la rândul lui să ajute pe alții. Speranța noastră este că semințele semănate de-a lungul anilor se vor dezvolta și se vor multiplica, rezultând în vieți transformate și înfloritoare.
Mulțumesc David, în primul rând pentru timpul și răspunsurile acordate și în al doilea rând pentru treaba excelentă pe care o faci împreună cu toți voluntarii din cadrul fundației. Pe mine mă fascinează povestea și voi continua să donez timp fundației, făcând ce știu mai bine și anume îngrijind site-ul și promovând activitatea voluntarilor.
Revenind la noul site, acesta pune la dispoziție o pagină cu informații despre cum poți dona bani copiilor din Fundația Cuvântul Întrupat și o pagină unde te poți înscrie ca voluntar și poți dona timp. După cum veți vedea, orice sumă, oricât de mică. ajută enorm copiii, nu mai zic de jucării, rechizite și alte chestii utile unui copil la școală.
Orice ajutor contează, iar orice donație se poate face direct la centrul de zi de pe Strada Dogăriei, nr. 111, Galați. David și fundația pot fi găsiți oricând și la telefon 0236.41.16.95, sau prin e-mail la info@cuvantulintrupat.com.