Am aflat de curând despre un proiect pentru tineri numit Școala de vară din cadrul Asociației Generației de Azi. Mie îmi place să susțin educația non-formală și consider că elevii trebuie să iasă dintre manuale și teme și să afle chestii practice și în special să îi susțin pe cei care lucrează pentru a o promova.
Asociaţia Generaţiei de Azi este o organizaţie non-guvernamentală, care are ca obiective majore promovarea tinerilor în mediul social, economic şi educţional, precum şi responsabilizarea acestora cu privire la viaţa lor şi rolul pe care îl au în familie, şcoală şi societate.
Ingrid Bărbulescu este project manager în cadrul acestui proiect și am rugat-o să ne povestească puțin despre ea, activitatea ei în Asociația Generației de Azi și despre proiectul Școala de vară.
„Am 21 de ani, sunt studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației la Universitatea din București și la Universitatea Alternativă.
Am lucrat timp de un an la grădinițe și afterschool ca trainer de dezvoltare personală și în prezent lucrez alături de un psiholog pentru conceperea și implementarea unui program de dezvoltare a inteligenței emoționale pentru copii.
1. Ce este Școala de Vară pe înțelesul tuturor? Cui se adresează?
Școală de Vara este o tabără realizată de tineri pentru tineri și este cel mai mare proiect al Asociației Generației de Azi. Este o tabără care durează o săptămâna în cadrul căreia au loc diverse ateliere de dezvoltare personală, profesională și artistică, o tabăra care pune foarte mare accent pe învățarea nonformală, pe interacțiunea dintre oameni și pe procesul prin care tinerii devin conştienţi că ei sunt viitorul societății în care trăiesc.
2. Când este următorul eveniment organizat de Asociația Generației de Azi?
Școala de vară va avea loc la complex Sailor în stațiunea 2 mai, județul Constanța, în perioada 23-29 august, iar locurile sunt limitate. Asociația Generației de Azi va organiza în toamnă training-uri în mai multe orașe, temele centrale fiind atingerea obiectivelor și echilibrul dintre a visa și a materializa aceste vise, iar în luna februarie se va desfășura Școala de Iarnă.
3. Cât durează? Câți participanți vor fi? Ce se va întâmpla acolo?
Proiectul durează 7 zile și va avea 75 de participanți. Dimineață vor fi 4 ateliere de dezvoltare profesională și personală, iar după-amiază atelierele artistice. De asemenea, în fiecare seară va fi o activitate cu o anumită tema în care participanții vor avea ocazia de a pune bazele unor noi prietenii și de a se distra.
Atelierele de dimineață: Dezvoltare personală, Relațiile umane, Antreprenoriat, Orientare în carieră
Atelierele artistice: Improvizație, Dans, Muzică, Fotografie
4. De ce ar trebui să se înscrie elevii/studenții la acest eveniment? Cu ce rămân ei la final
Acest proiect este făcut tocmai pentru că tinerii să poată să experimenteze diferite domenii, să devină conştienţi de propriul sine pentru a putea lua o decizie legată de viitorul lor.
Aceasta este partea formală care ajunge inevitabil să fie impletită cu o altă parte, cea care lasă în urmă amintiri ce pot dăinui o viață . Amintiri cu oameni frumoși care participă și se implică la ateliere ziua și cânta la chitară şi au parte de evenimente memorabile seara.
5. Cum se fac înscrierile și care sunt costurile participării la eveniment?
Înscrierile se fac completând următorul formular: www.scoaladevara.net/înscrieri/ , iar costul este de 650 de lei (600 dacă aduci și un prieten).
6. Există anumite condiții pe care trebuie să le îndeplinească cei înscriși pentru a fi acceptați?
Tinerii trebuie să aibă o vârstă curpinsa între 15 și 25 de ani. De asemenea, ei trebuie să treacă de procesul intern de selecție coordonat de echipa de organizare.
7. Cât de mare e echipa organizatoare din spatele acestui proiect? Cine face parte din echipă?
Echipa de organizare este formată din 15 membrii frumoși și implicați care își dedică timp și energie pentru a face din acest proiect unul de neuitat pentru viitorii participanți.
Din postura de project manager aş dori să fac o scurtă mărturisire. Ei sunt oamenii pe care ştiu că mă pot baza oricând şi reprezintă cu adevărat temelia acestui proiect. Pe lângă faptul că duc prompt la îndeplinire sarcinile, ei sunt acolo unul pentru celălalt și motivaţia lor este una altruistă deoarece tot ce fac e rezultatul iubirii pentru Şcoala de Vară.
8. Care este obiectivul vostru? În afară acestor evenimente, cu ce vă mai ocupați?
Obiectivul asociației este acela de a contribui la dezvoltarea tinerilor și de a-i face să conștientizeze faptul că ei sunt viitorul. Cu cât dispun de mai multe resurse și informații, cu atât pot realiza lucruri de impact pentru societatea în care trăim. De aceea, proiectele noastre se axează pe dezvoltarea capacităților acestora, pe asumare și pe consolidarea unor relații între participanții evenimentelor organizate pentru colaborările ulterioare.
9. Puțin despre ține. De ce te implici în acest proiect? Ce te motivează? Ce te împinge de la spate să muncești în cadrul acestui proiect?
Înainte să fiu organizator sau chiar membru AGA am fost de 3 ori participant la Școală de Vara și am văzut ce impact a avut asupra mea. Cred în proiectul acesta și sunt aici cu sufletul, pentru că fără să investesc o parte din el, munca mea nu ar mai avea sens. E frumos să vezi evoluția unor oameni, iar aici mă refer atât la participanți, cât și la membrii echipei și să realizezi că ai contribuit, chiar și cu o fărâmă, la parcursul iniţiatic al unor persoane ce vor aduce schimbarea.☺
10. Ce nevoi aveți? Cum ar putea mediul de business să vă sprijine în această inițiativă?
Nevoile nostre se situează în special în zona promovării și a resurselor. Încercăm să oferim o calitate cât mai înaltă proiectelor organizate, la nivel de traineri și de informații livrate, dar și la nivel logistic, pentru a pune la dispoziție participanților toate lucrurile de care au nevoie în acest proces.
Locurile sunt limitate la Școala de vară, însă oricine cu vârsta între 15 și 25 de ani poate beneficia de această experiență dacă va completa formularul de înscriere. Eu vreau să îi felicit pe organizatori pentru treaba bună pe care o fac și vă invit și pe voi să îi susțineți prin promovarea lor.