Jocurile de societate sunt foarte populare în zilele noastre. Aproape că nu există eveniment la care să nu participe persoane dornice de un alt tip de divertisment. Acum pot fi cumpărate diverse tipuri de jocuri sau pot fi confecționate în casă. Pe lângă posibilitatea de amuzament, jocurile de societate oferă și informații prețioase din diferite domenii. Deși în prezent există atât de multe variații ale diverselor jocuri de societate cunoscute peste tot în lume, lucrurile nu au stat la fel întotdeauna.
În primul rând este bine de știut că istoria jocurilor de societate este una complexă. Apariția acestora se datorează în mare măsură nevoii omului de socializare. Cu toate că regulile și recuzita s-au schimbat de-a lungul timpului, ideea de la care au pornit rămâne aceeași – spiritul competitiv al oamenilor.
Jocurile în Antichitate – Facts
Începuturile jocurilor de societate datează încă din Antichitate. Poate că pare greu de crezut, dar unul dintre primele jocuri a fost jucat pentru întâia oară acum 3.100 de ani înaintea erei noastre. Locuitorii Egiptului Antic erau mari fani ai jocului Senet, nume care s-ar traduce prin „jocul trecerii”. Ilustrațiile cu acest joc se regăsesc și pe mormintele faraonilor, lucru care ne sugerează faptul că era răspândit printre cei care ocupau un rang superior în societate.
Pe scurt, Senet este format dintr-o tablă cu 30 de pătrate și două seturi de pioni. Cât despre reguli, acestea nu sunt foarte certe. Având în vedere că există mai multe seturi de reguli scrise care datează din perioade diferite este dificil de spus cu precizie care sunt cele corecte. Cu toate acestea este palpitant să știm că putem juca chiar și în zilele noastre un joc atât de vechi.
Primele jocuri
Pe lângă Senet, tot prin aceeași perioadă era extrem de popular printre jocurile antice și Mehen. Cel din urmă a fost numit după un zeu-șarpe din credința egipteană de la acea vreme. Imaginile cu acest joc sunt răspândite pe diverse fresce, dar regulile au rămas incerte până în zilele noastre. Un lucru interesant de notat este faptul că forma tablei pe care se juca acest joc seamănă cu un șarpe încolăcit. Există diverse variații ale acestui joc, în funcție de zonele în care au fost descoperite. De asemenea, conform arheologilor care au făcut cercetări aflăm că piesele asociate erau seturi de conțineau forme de leu sau leoaică și diverse sfere mici.
Arheologii britanici au făcut o descoperire fascinantă prin anul 1923 în zona Irakului de astăzi. Jocul regal din Ur a uimit generații întregi de pasionați de jocuri. Cercetătorii au făcut săpături în mormintele persoanelor de vază când au făcut aceste descoperiri, lucru care dovedește faptul că numele se potrivește de minune. Acesta era compus dintr-o cutie de lemn ornată cu pătrate, pioni și zaruri. Cei ce iși doresc o experiență pe cinste pot să vadă acest exponat la British Museum din Londra.
Elemente folosite la jocuri
Pionii de joc sunt foarte comuni în zilele noastre. Chiar dacă majoritatea oamenilor nu le acordă prea multă importanță, cei ce au studiat în detaliu evoluția lor știu deja prin ce schimbări au trecut. În primul rând, în trecut nici nu exista posibilitatea ca aceștia să fie confecționați la scară largă, din materiale solide, așa cum este plasticul. Din acest motiv, oamenii au improvizat, folosind materiale pe care le aveau la îndemână. Spre exemplu, pionii erau confecționați manual din argilă sau lemn. Scoicile și cochiliile erau, de asemenea, obiecte care înlocuiau pionii.
Este interesant să aflăm cum s-au dezvoltat jocurile de societate de-a lungul timpului. Oamenii au avut dintotdeauna un spirit competitiv dezvoltat, motiv care i-a determinat să inventeze diverse jocuri. În timp ce tablele de joc erau adesea confecționate din lemn sau materiale textile, zarurile necesitau o muncă mai complexă. Ele erau adesea confecționate din calcar, oase provenite de la diferite animale, pietre, dinți, coji de nucă și fildeș sau chiar porțelan. Cu toate acestea, chiar și împărații romani erau foarte pasionați de jocurile cu pioni și zaruri și le practicau în mod regulat.
Cum s-au răspândit
Nu există îndoială asupra faptului că în trecut jocurile de societate ocupau un rol important în viața regalităților. Faraonii se destindeau jucând tot felul de jocuri care le testau spiritul competitiv. De atunci, jocurile au trecut printr-o dezvoltare continuă. Fiecare popor care intra în contact cu un anumit joc își scria propriile reguli. Nu este greu de înțeles cum și de ce s-au răspândit jocurile de societate. În ciuda faptului că la început jocurile erau destinate în special adulților, odată cu trecerea timpului acestea au fost adaptate pentru a putea fi jucate și de către alte categorii de vârstă.
De la apariția primelor jocuri de societate și până acum a trecut mult timp. Totuși, fiecare dintre noi simte nevoia de a interacționa cu alte persoane și de a socializa. Acest lucru ne dovedește că jocurile nu se vor demoda niciodată. Mai mult de atât, specialiștii sunt de părere că ludicul stimulează creativitatea, ajută la relaxare și detensionare. Chiar dacă tehnologia are tendința de a moderniza anumite jocuri, variantele tradiționale rămân la fel de apreciate.
3 Comments
Jocurile de societate sunt pe cale de disparitie. Din pacate 😦
Eu văd raioane pline de boardgames prin supermarketuri. Cred că dispar cele clasice, dar apar constant jocuri noi, cu aplicații mobile, care au publicul lor țintă. Cred că doar se schimbă jocurile.
[…] sugestie pe listă este bineînțeles clasicul joc de societate Monopoly. Momentele petrecute cu acest joc sunt foarte amuzante. Tabla te poartă prin diferite […]