Mă refer la lipsa de încredere pe care o avem în oameni în general. Ne-am obișnuit, din cauza contextului politic, a conducătorilor incompetenți, a politicienilor corupți, etc, etc, din păcate, să fim mereu paranoici când vine vorba de interacțiuni cu alți oameni, indiferent de context. Suntem în permanență în alertă că o să fim înșelați, furați etc. Nimic nu are cum să iasă bine, nimic nu e bun, totul ni se cuvine fără să facem nimic. E probabil din cauza mediului nociv în care am trăit în ultimii 20 de ani, pentru că mai mult nu îmi permite vârsta să știu.
Același lucru se întâmplă și cu acțiunile umanitare. De câte ori ai fost rugat să ajuți pe cineva cu un scop și nu ai făcut-o pe motiv că „sigur e vrăjeală, sigur mă minte”. Mai vezi și în fiecare seară, cerșetorului cu un picior de la colțul bisericii îi apare brusc și celălalt picior, se ridică și se urcă în taxi.
Am citit cu deznădejde acest articol din presa gălățeană primit de la Ion în care se aruncă cu pietre în ultima ediție a Semimaratonului organizat de Fundația Comunitară din Galați. Sunt obișnuit și cumva imun la exagerările presei și la comentariile imbecile, dar cu părere de rău văd cum oamenii și mai ales cei din presă dau cu piciorul într-unul din evenimentele comunitare cu un istoric serios și rezultate palpabile, doar ca să le crească puțin traficul.
Într-o oarecare măsură am ajutat la organizarea evenimentului pe partea de online și îi cunosc pe toți cei care au muncit și încă muncesc ca să iasă bine. Sunt oameni care își dedică timp, voluntar, sau nu, pentru a face ceva în Galați. Ar trebui susținuți și nu desființați în prima secundă când ceva nu iese conform planului, sau apar probleme de organizare. Nu am foarte multe detalii despre ce se întâmplă intern, dar sunt sigur că se caută soluții pentru remedierea oricărei neplăceri cauzate în timpul și în urma evenimentului. Hateri de ocazie, dar fără ei nu ai știi că faci ceva bine.
De altfel, pe site-ul https://semimaratongalati.ro/ este un mesaj prin care s-a comunicat faptul că vor fi luate măsuri pentru a rezolva problemele și confuziile apărute în urma evenimentului. Haideți să le dăm puțin timp, nu? Oricum, cei care își dau cu părerea probabil nici nu au vreo legătura cu evenimentul.
Mie mi-a plăcut foarte mult evenimentul, m-am bucurat teribil să văd peste 1000 de oameni în stradă într-o zi de duminică, m-am regăsit cu foarte multe cunoștințe, am alergat cu prieteni, cu necunoscuți, mi-am depășit recorduri personale și cel mai important, am făcut parte dintr-o comunitate și am reușit să ajut și să promovez Fundația Motivation Romania pentru care alerg de 2 ani.
Peste toate, Fundația Comunitară Galați oferă anual rapoarte de venituri și cheltuieli și chiar face niște evenimente faine din care ONG-urile din Galați chiar beneficiază, mergeți și întrebați-i.
Revenind la lipsa de încredere, obișnuiți să fim furați, cum am putea crede că se întâmplă și lucruri bune? E greu să schimbi mentalitatea și din păcate când cineva nu e indiferent, nu prea are cum să fie o mână de ajutor, ci mai degrabă mână cu pietre.
Deși în general sunt foarte optimist, în privința asta nu văd un viitor strălucit, dar poate exagerez eu. :)) Sper să se mai schimbe lucrurile, hai să înlocuim reproșurile și cuvintele grele cu o mână de ajutor.
20 Comments
Am fost la eveniment si nu am vazut deloc dramele descrise in acel articol. Poate nu a fost cea mai reusita editie din unele puncte de vedere, dar e mai usor sa dai vina decat sa te implici si sa gasesti solutii. E ca sindromul “Halep” bravo Halep cand castiga… e cea mai proasta cand pierde. Comentariile sunt crema, ma amuza teribil profetii care au prezis “esecul” :))
Multe comentarii sunt regizate, majoritatea sunt în interese politice.
Ce interese politice au cei ce au castigat și n-au primit premiile promise? Pentru ca ei au cerut explicații în priviața premiilor. Și odată ce spui ca nu vezi partea competițională cred ca degeaba ai mai scris acest articol, fiindcă se referă la un concurs și se discuta problema premiilor.
Nu am absolut nicio problemă cu cei care şi-au cerut premiile, mi se pare perfect normal. M-am legat, politic, doar de comentariile din articolul menționat din presă, nu au nicio treabă cu realitatea. Şi da, nu văd în acest eveniment un concurs propriu-zis, e un eveniment caritabil, organizat de o fundație comunitară. Poate e greşeala lor că au pus premii la bătaie, iar planul nu a funcționat cum a trebuit.
Poate nu m-am făcut înțeles, nu scuz organizatorii. Ştiu doar că nu greşelile nu ai fost intenționate şi m-a deranjat doar faptul că întregul evenimentul a fost prompt criticat.
Sunt unul dintre putinii din presa galateana care a ”punctat” toate cele cinci editii ale evenimentului, deci nu in necunostinta de cauza am scris. E dreptul meu sa imi exprim opinia cu privire la o situatie,care pana la proba contrarie, este asa cum am vazut-o si precizez ca am fost si la acea intalnire cu alergatorii nemultumiti.
Le acord timp pana pe 15 iunie, dar atat…
Nu mai contează oricum ce se întâmplă până pe 15 iunie. Nu-i ca şi cum articolul din presă nu şi-a făcut efectul şi vorbele pot fi retrase.
Dupa fiecare editie am transmis atat partile bune, cat si pe cele mai putin bune, pe astea din urma in speranta ca se vor remedia… Din pacate au ramas in mare parte la fel. Poate ca ati citit si alte ”cronici” ale semimaratonului, scrise de mine, ca sa va dati seama care a fost parerea mea despre acest eveniment.
Sinceră să fiu, eu una încep să îmi pierd speranţa în acest Semimaraton. Pentru că ceea ce spui tu acum gândeam şi eu acum vreo doi ani, dar eram plină de încredere că o să fie tot mai bine. Şi uite că nu-i. Da, este exagerat puţin articolul. Medalii de finisher nu s-au dat nici anul trecut şi nu mi se pare musai să pleci de la un semimaraton cu ceva atârnat de gât. Ceea ce ai în inimă este mai important. Totuşi, ele au fost promovate şi promise…
Darrr… lipsa toaletelor în zona de start/finish este pusă în formularul de feedback la fiecare ediţie de mulţi oameni şi uite că nu se face nimic în privinţa asta. Oamenii termină de alergat şi pleacă în baruri sau acasă, la wc. Nu mai rămâne decât o mână de oameni care să-i aplaude pe ultimii veniţi şi pe cei care urcă pe podium. O altă chestie pe care le-am spus-o personal organizatorilor a fost să rezolve cu sonorizarea, pentru că boxele puse la nivelul solului împiedică sunetul să se propage prin mulţime. Nu trebuie să fii savant ca să îţi dai seama asta. Nu s-a făcut nimic nici aici.
Înainte de eveniment organizatorii au primit avertismente reveritoare la traseu, de la alergători care le spuneau că se vor face iarăşi confuzii şi încurcături. Răspunsul lor a fost că e totul în regulă şi – ghici ce? – nu a fost. Unii alergători la ştafetă, schimbul al treilea, nu au mai parcurs porţiunea de după poarta de finish până la Corso. Şi au mai fost încurcături şi pe la Viva, din câte am auzit. Nici nu mai pomenesc mai departe de comunicarea cu ONG-urile participante şi multe alte chestii din spatele evenimentului.
Eu îmi păstrez încurajările şi aprecierea strict pentru oamenii care au alergat sau au venit să îi susţină pe alţii. Pentru că semimaratonul nu a fost la ediţia a cincea, ci a arătat mai degrabă ca un exerciţiu slab, planificat în trei săptămâni. Lista erorilor este lungă tare, iar greşelile astea repetate an de an nu vor face decât să depărteze lumea de eveniment.
Sunt foarte valabile argumentele tale. Pe mine unul nu m-au afectat problemele ridicate de tine, dar asta nu înseamnă că nu sunt semnificative. Eu nu văd partea competițională din eveniment, sunt sigur că ar putea fi mult mai bine organizat, dar mi s-a părut a fi mai multă lume decât anul trecut, iar asta e cel mai important.
Well…
Sunt ambasador al cauzei Help Lăbuș încă de la prima ediție.
Încă de la prima ediție am concurat în proba de 21 km, fiind și fostă atletă de performanță.
Copilul meu-Dragoș Gherasim- a alergat de la prima ediție pentru APCA, întâi ca simplu participant ,apoi ,la nici 14 ani-Ambasador.
În momentul în care publici un Regulament Oficial cu premii de la sponsori (premii frumoase) care atrag alergători “de elită”( vezi cazul alergătorului din Republica Moldova,care a plătit transport-cazare-masa-taxa de participare , ce a câștigat proba de 21 km și a primit în loc de 1 000 lei (în tichete Hervis) doar 200 ) nu poți schimba regulile de pe o zi pe alta,premiind categoriile de vârstă în detrimentul clasamentului Open.
Pot să accept că cineva a greșit.
De aceea așteptăm până pe 15.
Dar sponsorii au fost alertați.
Nu poți merge din rău în mai rău,orice scuze ( sau acuze) ați cauta,la a 5-a ediție consecutivă.
Nu știu ce comentarii ați citit dumneavoastră și de unde ați tras concluzia că e “ceva politic” la mijloc…
A fost o debandadă totală, plecând de la lipsa toaletelor (a trebuit să merg “după blocuri” înainte de cursă), lipsa punctelor de hidratare de după linia de sosire,și culminând cu situația de la podium.
Sunt implicată în comunitate și îmi cresc la fel și copiii, inclusiv fiica mea Irina a alergat al treilea an consecutiv deși are doar 9 ani.
Înțeleg perfect caracterul caritabil,în primul an -am reprezentat cauza încheind pe locul 4, doar primele 3 locuri fiind răsplătite cu medalii-am cedat locul 3 partenerei de alergare.
În schimb-în momentul în care s-au introdus premii ( substanțiale pentru asemenea evenimente) -am schimbat ritmul.
Și am sosit prima la ultimele 3 ediții,la 21km.
Atât de umilită ca la ediția din acest an nu m-am simțit la niciun podium.Niciodata.
Alina Gherasim- reprezentanta a României la J O. Sydney 2000 (maraton)
De 2 ori concurenta la New York Maraton
2×Tokyo Maraton
7×Paris Marathon
Câștigătoare Marathon de Paris (1996), Marathon de Reims, Marathon de Monaco, Marathon de Marakhesch,etc.
Plus campioană mondială cu echipa României de 21 km la Kosice și Vera Cruz.
Multipla medaliată națională, balcanică, mondială la probe între 5 000 m și 42 km.
Îmi pare foarte rău să aud aceste lucruri. În mod evident au fost probleme în organizare. Sper şi eu, ca şi dumneavoastră să se rezolve problemele de anul acesta, măcar cele care mai pot fi remediate, de ordin material. Un feedback de la un profesionist nu e deloc de neglijat, poate o măsură ar fi chiar consultarea unui profesionist ca dumneavoastră în organizarea următoarei ediții.
Domnule Bogdan Pana, aveti mare dreptate in ceea ce scrieti in acest articol, asa este, suntem plini de prejudecati, dar, cand citesc urmatoarele lucruri: “Am citit cu deznădejde acest articol din presa gălățeană primit de la Ion în care se aruncă cu pietre în ultima ediție a Semimaratonului organizat de Fundația Comunitară din Galați. Sunt obișnuit și cumva imun la exagerările presei și la comentariile imbecile, dar cu părere de rău văd cum oamenii și mai ales cei din presă dau cu piciorul într-unul din evenimentele comunitare cu un istoric serios și rezultate palpabile, doar ca să le crească puțin traficul.” – as putea afirma ca sunteti rau intentionat, dar, nu o fac pentru ca nu cred asa ceva. Ca om,care am participat la toate editiile, pot sa afirma ca articolul prezinta o mica parte din realitate, nu stiu cum ati fi reactionat daca s-ar fi spus tot? Editia de anul acesta a avut multe deficiente de organizare, nu ca celelalte nu ar fi avut, dar, cel putin editia de anul trecut a fost organizata destul de bine si era intr-un progres real. Ce sa faci daca anul acesta au fost deficiente? Sa le acoperi, sa le lauzi, sa nu spui nimic, asa cum au facut-o altii din presa, cum ar fi fost bine pentu dumneavoastra? Eu personal am stat de vorba cu organizatorii evenimentului si le-am spus ce am crezut ca trebuie spus, dansii au cerut feedback-ul respectiv, si-au asumat greselile facute si au dat si acel comunicat, nu vad de ce dumneavostra nu acceptati aceste greseli atat timp cat dansii le recunosc? Da, este adevarat ca atunci cand esti implicat in actiunea respectiva sa fii deranjat ca nu ti-a iesit asa cum ti-ai dorit, dar, sa-i acuzi pe altii de lucruri imaginare nu este in regula.
Bună ziua, nu am fost nicidecum rău voitor şi nu am încercat să ascund problemele din eveniment. Pe mine doar m-a deranjat modul în care a fost imediat sancționat un eveniment caritabil. Toate evenimentele au probleme în organizare, mai mici sau mai mari, dar dacă nu ar mai avea loc ar fi totul trist.
Evenimentul nu a fost strict caritabil, evenimentul prin premiile prevazute, in propriul regulament, a avut si o componenta stimulativa si cred ca a fost una dintre ideile noi cu adevarat benefica evenimentului, ca nu a fost fructificata corespunzator este un al lucru ce poate fi imbunatatit. V-as contrazice si va spun ca acest eveniment nu a fost sanctionat de media locala, din contra, a fost evitat de catre presa si cred ca au facut rau. Presa a fost dezinteresata de acest eveniment, evenimentul a fost promovat foarte putin si nici nu s-a discutat prea mult dupa eveniment. Cred ca, daca nu ar fi existat acele probleme cu premiile si articolul unic din presa locala, destul de pertinent din punctul meu de vedere, nu ar fi fost niciun fel de feedback din parte participantilor. Daca lipsa feedback-ului nu va “sperie”, atunci, sunteti doar patimas si nu acceptati ca acolo unde va implicati pot exista si lucruri ce pot fi criticate! Inteleg, nu sunteti rau voitor, sunteti o persoana perfectionista si nu acceptati sa fiti criticat, dar, in cazul de fata nu se poate fara critica. Merita felicitat domnul Geru, o persoana care si-a asumat bunele si relele acestui eveniment si cred ca, daca-l va organiza si anul viitor, sigur va face acest eveniment la un cu totul alt nivel. Va salut si sper ca nu v-am deranjat, dar, nici nu pot sa fiu ipocrit si sa afirm ca totul a fost perfect pentru ca s-a lucrat pentru o cauza umanitara!
Nici pe departe nu m-ați deranjat, dar m-ați înțeles greșit. Eu nu am fost implicat în organizarea și desfășurarea evenimentului, doar am ajutat temporar la site și atât, deci nu se pune problema dacă accept eu sau nu critici. Ca și doamna Sonia Baciu, mi-am dat cu părerea despre eveniment și, ca mulți alți colegi și prieteni cu care am alergat, nu am fost afectat de aceste probleme de orgranizare, pentru că alerg ca să fac mișcare, de maxim 10 ori pe an. Nu aș fi participat la eveniment dacă nu era partea caritabilă și socială. În niciun moment nu am zis că nu au fost probleme, sau că evenimentul s-a apropiat măcar de perfecțiune, atât în articol cât și în comentarii. Feedback-ul, în absolut orice caz, este necesar, dar trebuie să fie dat într-un mod constructiv. Eu am fost deranjat de un feedback din presă care începe cu „După eșecul Semimaratonului..” Eu nu am văzut evenimentul ca pe un eșec și am vrut să evidențiez acest lucru, dar asta e doar părerea mea.
”Dupa esecul semimaratonului” este update-ul articolului iniatalk, venit in urma discutiilor avute cu cei de la FCG.
Zi buna.
Vreau sa va asigur ca lucram la rezolvarea problemelor de anul acesta. Si totodata dorim sa culegem informatii pretioase pentru organizarea evenimentului de anul viitor.
Ultima saptamana pentru mine si colegii mei de la fundatie a fost un adevarat roller coaster, am avut intalniri cu presa si o parte din castigatori, am sunat castigatorii, am vorbit cu voluntarii, cu sponsorii, am avut intalniri de lucru cu cei implicati in organizare la care a participat si o persoana de la Bucuresti … toate acestea pentru a lucra la ce s-a scris in presa locala si pe retelele de socializare. Ce vreau sa spun este ca eu nu mi-am pierdut increderea si sunt de acord cu toata lumea ca Galatiul are nevoie de evenimente mai bine organizate, totodata acestea trebuie sa fie si mai bine promovate. Faptul ca se scrie despre semimaraton si faptul ca avem pareri impartite cred eu ca ajuta la promovarea evenimentului dar si la colectarea unui feedback (la asta lucrez eu acum). Doresc in perioada ce urmeaza sa public pe pagina de facebook a fundatiei (si pe site pentru a fi completata ulterior) o lista de actiuni, activitati de care sa tinem cont la viitoarele evenimente. Si o sa va invit sa o completam impreuna.
Ma bucur sa vad ca sunt oameni care inteleg si vad efortul depus in procesul asta si confirm termenul asumat in articol.
Marius Geru
Vicepresedinte Fundatia Comunitara Galati
[…] sănătatate în aer liber pentru o cauză nobilă la alegere. Conform recenziilor, au fost peste 1000 de oameni care și-au petrecut duminica alergând prin oraș pentru una din cele 8 cauze. La acest început […]
Articolul e vechi dar doar acum l am vazut. Am alergat la cursele din 2017 si in 2018 la Galati si sunt membru fondator la o ONG (as zice importanta) care mai exista și acum in acesta regiune. Asta ca sa zic ca am participat la aceste evenimente, ador sa alerg (am alergat curse in mai multe țări si sunt pasionat de atletism) implicându mă in societate civilă si organizațiile ei. Parerea mea este : in 2018 circuitul a fost mai bine organizat, mult mai bine indicat decât în 2017 când ajungând la Dunăre unii plecau la dreapta, alții la stânga, unii nu știau ce să facă😀. Anul trecut nu am simțit lipsa apei la sfârșit si mi a plăcut. Îmi place mult cum au conceput felul ăsta de cursă cei de la Iași, care oferă copiilor participarea gratuită dar mai au multe alte lucruri pozitive după părerea mea, dar sunt detalii și zic si eu bine că există si în capitala Covarluilui. Apoi ca si organizație, asociație când ai prevăzut un regulament pentru organizarea unui eveniment cu clasament, rezultate si premii…Și nu l respecți,” Îți dai demisia și te duci acasă”. Personal găsesc justă, societala si apropiata orașului, tipului de eveniment decizia care încălca Regulamentul. Dar când l ai publicat ești obligat să l respecți. E ca și cum statul ar da legi și nu le ar respecta, sau patronul Vă face un contract dar nu vă da salariul prevăzut. Scandal. Normal, ce vreți să scrie presa ? Ce ați fi scris dacă ați fi fost jurnalist și aveați o partedin suflet in această organizare ? Este foarte probabil ca acest jurnalist să aibă si el o parte din suflet in această organizare, să fi avut lacrimi in ochi la aceste evenimente…. merită scuzele dumneavoastră. Ar fi trebuit să va dea de gândit reacția Vicepreședintelui. Si o ultima idee, ați scris “poate o măsură ar fi chiar consultarea unui profesionist ca dumneavoastră în organizarea următoarei ediții” vorbind de Alina Gherasim ? Nu sunt multe orașe care să aibă șansa unui astfel de sportiv activ, care participă in competiții. Dacă nu poți să l inviți, nu îndrăznești să avansezi idea sau crezi ca nu e bună atunci nu zici nimic despre asta. Poate, ar fi … lasă prea mult dubiu, conditional