Întreținerea de bază a unui site făcut în WordPress e relativ simplă și oricine, fără cunoștiințe tehnice, o poate face. Mentenanța unui site presupune verificarea lui, asigurarea în mod regulat a faptului că funcționează în parametri normali și nu este vulnerabil la atacuri.
Orice site, indiferent de platforma pe care este dezvoltat, sau scopul pentru care a fost dezvoltat, trebuie întreținut. De asta majoritatea agențiilor de web design propun clienților servicii de mentenanță. Problema e că de cele mai multe ori clienții refuză pe motiv că nu au nevoie. Greșit. Dacă nu lași pe cineva specializat să o facă, trebuie să o faci singur și poți trece prin următorii pași:
- Verifică sistemul automat de backup – Asta presupune să ai un sistem automat de backup și trebuie doar să verifici că ai un backup cu ultima versiune a site-ului. Am scris în trecut despre cum setezi backup automat la WordPress. Ideea e să ai prin orice metodă un backup cu ultima versiune a site-ului.
- Actualizează WordPress-ul și pluginurile – Având siguranța unui full backup, intră și actualizează pluginurile și platforma WordPress. Dacă ești familiar cu panoul de control din WordPress, vei găsi foarte ușor să faci actualizările. Dacă site-ul a fost dezvoltat corespunzător, nu vei avea nicio problemă, dacă ai probleme trebuie să apelezi la un specialist.
- Schimbă parolele – Periodic măcar.
- Optimizează baza de date – WP Optimize curăță baza de date de toate informațiile inutile precum revizii, trash-uri, auto-drafturi, comentarii neaprobate, etc
- Șterge comentariile spam – Acest pas este inutil dacă ai trecut prin pasul anterior. Dacă folosești Akismet, nu vei avea probleme cu comentariile SPAM, dar acestea se adună și încarcă inutil baza de date.
- Testează formularele – Formularele sunt printre cele mai importante elemente ale unui site și ar fi păcat ca dintr-un motiv tehnic să nu mai funcționeze. Se întâmplă, mai ales dacă se lucrează la site sau server între timp.
- Verifică viteza de încărcare – Presupunând că site-ul a fost optimizat deja privind viteza de încărcare, e bine ca în mod regulat să urmărești evoluția acesteia mai ales dacă există modificări de conținut.
- Verificare linkuri stricate – Modulul Broken link checker verifică constant linkurile stricate și imaginile care lipsesc. Primești notificări și nu trebuie decât să le repari, sau să le înlocuiești.
- Verifică Google Search Console – Identifică problemele pe care le are site-ul în interacțiunea cu Google. Erori de indexare, pagini 404 și multe altele.
În mod normal, dacă site-ul este întreținut în mod frecvent, nu vei avea probleme cu întreg procesul de mai sus. Dacă lucrurile se complică și apar modificări sau erori în site, cea mai bună soluție ar fi să te întorci la varianta din backup și să cauți ajutor specializat.
1 Comment
Utile sfaturi, mai ales pentru cei ce doar scriu pe blog și atât… ca nu știu altceva.