WordPress nu este un tool online prin care îți faci un site, este doar un CMS, sistem prin care menajezi conținutul site-ului și care te ajută cu partea cea mai dificilă din dezvoltarea acestuia și anume funcționalitatea. Prin urmare, WordPress-ul nu te ajută să scrii cod, ci efectiv îți oferă toate uneltele necesare pentru a da viață unor interfețe grafice pe care poți să le faci in HTML și CSS în notepad.
Nu știu dacă ai auzit sau nu de WordPress, dar este CMS-ul folosit de 60.7% dintre site-urile al căror CMS este cunoscut. Adică 23.4% dintre toate site-urile online. Enorm, este cel mai popular CMS în momentul de față. Pentru mai multe informații citește statistici despre WordPress.
De ce este WordPress atât de popular?
Este foarte ușor de instalat, configurat și menajat. Datorită zecilor de mii de extensii dezvoltate în jurului lui, are o aplicabilitate extinsă și poate reprezenta o soluție pentru aproape orice aplicație web. Inițial a fost o platformă dedicată blogurilor, dar cu timpul s-a dezvoltat într-o platforma multifuncțională în care poți face atât site-uri de prezentare cât și magazine online.
Etapele pe care trebuie să le urmezi pentru a învăța să dezvolți site-uri folosind WordPress:
- Învață să înstalezi WordPress pe server sau pe localhost. Îți ia doar 5 minute.
- Învață să te loghezi în Dashboard (Panoul de Administrare). example.com/wp-admin sau example.com/wp-login.php
- Învață să folosești cap coadă Dashboard-ul din WordPress. Explorează până reții toate funcționalitățile și posibilitățile pe care ți le oferă platforma default.
- Învață HTML și CSS. După cum am spus, WordPress-ul la bază reprezintă doar funcționalitate, el este integrat într-un template clasic prin folosirea unor funcții predefinite. Template-ul îl vei dezvolta cu HTML și CSS.
- Învață HTML și CSS. Mă repet, pentru că este foarte important. Deși WordPress-ul este dezvoltat în PHP, ai nevoie doar de cunoștințe de bază în PHP pentru a putea lucra cu el. Pentru un nivel începător, aproape deloc, dar ar fi indicat să înveți. La fel și Javascript, dacă ești începător vei folosi JS doar dacă te simți rebel. În concluzie, pune mult accent pe stăpânirea HTML și CSS, sau dacă vrei ceva mai profesionist învață să folosești Bootstrap, găsești foarte multe cărți și tutoriale online.
- Învață să fii practic. WordPress-ul prin natura sa îți permite să nu inventezi de fiecare dată roata. O să vezi o mare libertate de exprimare prin Plugins și Themes. Așadar, primul lucru pe care trebuie să îl faci ca începător când vrei să dezvolți un site custom este să cauți o temă asemănătoare pe care să o modifici ulterior în HTML și CSS (caută o temă care să ofere cât mai multe funcționalități de care ai nevoie pentru că design-ul e mai ușor de ajustat). În același timp, când vrei o anumită funcționalitate, asigură-te că nu e default din WordPress, apoi asigură-te că nu există deja un plugin care să facă acel lucru, sau măcar ceva asemănător, iar ca ultimă soluție apucă-te să dezvolți singur acea funcționalitate.
- Învață să fii precaut. Backup-ul e sfânt. Pe lângă asta, nu folosi teme piratate și plugin-uri neactualizate pentru că sunt posibile surse de „microbi”.
- Învață să-l înțelegi. Începe cu site-uri simple pe care poți experimenta, fii curios și vezi ce se întâmplă. Găsești aici toate funcțiile din WordPress. Nu încerca să le memorezi pentru că nu pleacă nicăieri, poate doar se actualizează. IMPORTANT este să știi că există și în ce situație le poți folosi, apoi va trebui doar să le cauți.
- Învață, învață. Prin practică multă e imposibil să nu reții. După ce treci prin câteva manuale și tutoriale și îți faci o idee despre ce e vorba, apucă-te și ține-te de treabă. Stackoverflow și WordPress Support Forum vor fi prietenii tăi cei mai buni.
- Învață să nu te limitezi. După ce ajungi să lucrezi fluent cu WordPress, intră și explorează baza de date, creează teme de la zero. Vei găsi o și mai mare abilitate de customizare și menajare a conținutului.
Avantajele folosirii WordPress sunt nenumărate, este recomandarea mea pentru oricine vrea să se apuce de creat site-uri. Dacă întâmpini probleme legate de WordPress și crezi că aș putea să te ajut, nu ezita să ma contactezi.