Când vine vorba de găzduirea unui site sunt foarte mulți factori de luat în calcul. Mulți dintre ei probabil sunt de neînțeles pentru multe persoane așa că voi explica pe scurt și pe înțelesul tuturor de ce trebuie să ții cont când alegi un provider de hosting. Voi prezenta pe scurt și recomandările pe care le fac eu celor care caută găzduire web.
De ce să ții cont când alegi o soluție de găzduire pentru website:
- Cel mai important e spațiul de stocare. Trebuie să se potrivească nevoilor tale, ideal ar fi să ai spațiu cel puțin de două ori decât estimezi că ai avea nevoie. Poți estima spațiul de stocare necesar în funcție de tipul de site și cantitatea conținutului. Am scris aici despre asta. Caută să alegi doar găzduire SSD, viteza de încărcare este considerabil mai mare față de un hdd. Majoritatea providerilor de hosting oferă acum stocare SSD.
- Panou de control, cPanel, pentru o administrare ușoară. Pentru un server dedicat e nevoie să cumperi separat licența de cPanel, dar în rest majoritatea pachetelor de găzduire au inclus în preț.
- Numărul de adrese de e-mail pe care le poți crea, mail-uri de genul contact@domeniultau.ro. Vezi cum creezi și accesezi o adresă de email personalizată.
- Să ofere antivirus și sistem de back-up automat
- Numărul de domenii adăugabile și numărul de baze de date, dacă ai în plan să găzduiești mai multe site-uri în același pachet de hosting.
În final, recomandările, review-urile și prețul vor face diferența între 2 provideri care oferă același lucru. Evident, diferențierea se mai poate face și la nivel de hardware, procesoare, RAM și software instalat, sisteme de cache, CDN, etc Aici intrăm în detalii mai avansate și dacă nu ai cunoștințe tehnice îți recomand să apelezi la un specialist.
Atenție! Nu e obligatoriu să cumperi și domeniul și hosting-ul de la același provider. E mai comod, pentru că setarea se face automat și plătești o singură factura în loc de două, dar nu e obligatoriu. Poți cumpăra domeniul de la ROtld, sau alt provider și găzduirea din altă parte. Trebuie doar să adaugi domeniului, nameserverele obținute de la hosting (2 câmpuri care trebuie completate).
Recomandările mele de hosting din România.
Recomandările sunt făcute din pozițiile de client, developer și agenție web care a lucrat cu multe servicii de hosting. Am, sau am avut site-uri găzduite la acești provideri, ale mele și ale clienților mei. Le-am recomandat și nu cunosc clienți nemulțumiți. Le-am testat uptime-ul, viteza de încărcare, suportul și pot să le recomand cu încredere.
1. SiteBunker – Găzduire SSD pentru orice CMS. Configurări speciale pentru găzduire Prestashop și Magento, precum și WordPress. Pachete complete cu tot cu domeniu, antiviruși, backup-uri zilnice automate și mai multe beneficii. Aici găsești și servere dedicate.
2. Simplenet – Hosting dedicat WordPress cu suport specializat pe WordPress. Hosting Shared și VPS-uri configurate special pentru WordPress. Serverele sunt configurate și optimizate strict pentru WordPress.
3. Hostvision – Au multe pachete de hosting SSD și VPS-uri cu SSD, vând și domenii. Au prețuri bune, îi recomand de mult timp. Suport telefonic rapid. Uptime foarte bun.
Sunt multe servicii de hosting în România, multe pe care nu le-am folosit încă, sau cel puțin suficient cât să le pot recomanda. Sunt în schimb câteva pe care nu le recomand, din diverse motive, dar încă nu am suficiente motive să scriu despre ele.
Cele menționate mai sus nu sunt nici pe departe singurele, nu zic nici că sunt cele mai bune, ci doar că le recomand oricui mă întreabă (acum am și un articol pe blog la care să fac referire). Îți sugerezi să le verifici pe toate și să alegi pachetul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale.
Pe viitor voi actualiza lista și cu alți provideri de hosting din România. Dacă te interesează ceva hosting extern și totuși ai ajuns aici, îți recomand Hetzner.de pentru găzduire în Europa și GoDaddy în US.
Dacă ai nevoie de un sfat, lasă un comentariu mai jos și te pot ajuta cu o sugestie.
10 Comments
[…] Dacă nu ai achiziționat încă găzduire, îți recomand următoarele servicii de hosting din România. […]
[…] Dacă nu ai achiziționat deja găzduire pentru site-ul tău, iată recomandările mele de hosting în România. […]
[…] Cauți hosting ieftin? Îți recomand următoarele servicii de găzduire web din România. […]
[…] nu ai achiziționat deja găzduire pentru site-ul tău, iată recomandările mele de hosting în România care oferă certificate SSL […]
Lucrez in IT de peste 9 ani și nu cred ca spatiul de stocare ar fi important. 1G/luna pe u aws este 2centi… Poate acest top este pentru blocuri etc..
Dacă lucrați în IT de peste 9 ani nu aveți nevoie de recomandări pentru hosting. Când nu lucrați în IT şi vreți un mic blog sau o pagină web simplă, nu vă duceți la aws pentru hosting, iar spațiul de stocare e o caracteristică uşor de înțeles şi urmărit. Mulțumesc pentru comentariu. La ce fel de blocuri vă referiți?
Dupa achizitia xservers,mxhost si gazduire anul trecut, R22 a anuntat achizitia a trei noi companii de hosting din Romania: TLH (Top Level-Hosting) ,HostVision si Rohost.
Firmele de hosting care au fost cumparate de polonezii de la R22 si la care prin mutari, schimbari …etc pot avea probleme pe termen scurt :
– xservers.ro
– Mxhost.ro
– Gazduire.ro
– TLH.ro
– HostVision.ro ( a inceput mutarea din Bucuresti la Cluj , ii preia MxHost )
– Rohost.ro
aproape de cumparare mai este si clausweb.ro
[…] vedere oferta de găzduire web din România. Costul variază în funcție de mai multe criterii, vezi aici recomandările mele de hosting, nu trebuie decât să te uiți la spațiul pe disc necesar. Cu cât site-ul va avea mai multe […]
La spatiul de stocare, atentie mare la Inodes. Pentru hosting extern ia in considerare si Contabo.com (eu folosesc un vps ssd de 2 ani cu succes).