Dacă aveți curiozitatea să aflați cum se comportă S7 Edge după câteva luni de folosire intensă și dacă își merită banii, puteți citi în mai jos părerea mea cât se poate de obiectivă despre telefon. Până una, alta voi începe cu o mică poveste despre cum am intrat în posesia lui.
În toamna lui 2015 mi-am cumpărat un Samsung Galaxy S6 Edge, primul smartphone cu ecran curbat și primul smartphone de la Samsung care dădea impresia de materiale premium când îl țineai în mână. Mi-a plăcut la nebunie telefonul, până și acum îmi place când văd unul, mi se pare că are dimensiunea și culorile perfecte. Mie personal mi-a schimbat percepția despre telefoanele Samsung, calitatea lui fiind net superioară calității lui S4 pe care îl aveam înainte.
Din păcate, sau din fericire pentru mine, prin Aprilie anul trecut, mi-a murit un pixel din display-ul lui S6. L-am trimis în garanție și am primit banii înapoi pentru că nu au reușit să îi schimbe display-ul. Am adăugat diferența de 500 de Ron de la momentul respectiv și am cumpărat proaspăt apărutul Samsung Galaxy S7 Edge. Specificațiile le găsiți aici, iar unboxinguri și review-uri găsiți nenumărate pe Youtube.
Voi începe review-ul lui S7 cu cea mai gravă problemă pe care a avut-o. După 4 luni de folosire și câțiva stropi de apă, s-a defectat butonul de home. Era ca și cum se apăsa singur, a avut problema asta câteva ore, apoi mergea doar când vroia el. Am mers imediat la eMag la garanție, întrucât telefonul e waterproof nu? Fără nicio problemă, telefonul a ajuns la Depanero și iar nu s-a mai întors. Am primit banii înapoi și mi-am cumpărat unul nou, așa se explică faptul că am cam 6 luni de când îl folosesc pe actualul. Între timp, prețul scăzuse așa că mi-am recuperat diferența de 500RON plătită la cumpărare. O afacere bună ați zice, dar țineți cont că am stat în total 30 de zile fără telefoanele cu care eram obișnuit și e greu, tare greu.
În continuare vă voi povesti cum îl folosesc și voi scoate în evidență punctele slabe și punctele forte ale telefonului.
Contextul în care este prezentat telefonul este următorul:
- Wireless, Location, Mobile Data și Bluetooth activate în 90% din timp, mai dezactivez din când în când location și bluetooth când nu am nevoie de ele și știu că nu o să apuc să îl încarc curând
- Nu mă jucam deloc până a apărut Pokemon Go, a avut o perioadă foarte stresantă atunci, cât a fost nebunie cu jocul.
- Am foarte multe aplicații instalate, peste 100 de aplicații, tot ce ține de rețele de socializare, toate aplicațiile posibile de la Google, Slack, Hangouts și Skype mereu conectate și sincronizate.
- Sunt logat cu 2 adrese de e-mail, telefonul este sincronizat non-stop.
- Fotografiez și filmez mult la cea mai înaltă rezoluție, folosesc un card de 16gb pentru asta deși mai am vreo 10 gb liberi din memoria internă.
- Tot ce povestesc mai jos legat de baterie și performanțe sunt bazate pe experiența cu primul telefon, cel care s-a defectat după 4 luni
- Salut, sunt Bogdan Pană, sunt dependent de telefon.
Cum îl protejez?
Corning Gorilla Glass 4 este foarte, foarte rezistent. Am ales să mă bucur de calitatea displayului și nu l-am acoperit cu niciun fel de folie. Deși încerc pe cât pot să nu îl țin pe lângă chei și monezi, nu pățește nimic dacă împarte buzunarul. Primului telefon i-am zgâriat sever butonul home, nu știu exact unde și cum, dar m-am trezit cu el zgăriat, ecranul din jurul telefonului fiind foarte puțin atins. În concluzie, butonul e mai sensibil decât displayul. Am scăpat de zgărietură când l-am schimbat, haha.
Singura protecție de care se bucură și care l-a scăpat de câteva bușituri/julituri e o husă de silicon transparentă. E foarte discretă și nu incomodează în niciun fel, ba chiar cred că stă mai bine în mână pentru că marginile telefonului sunt foarte subțiri din cauza curburii sticlei. Recomand.
Bateria şi încărcarea rapidă
Bateria este ireproșabilă, este incredibilă având în vedere performanțele telefonului, dimensiunea ecranului și nivelul de utilizare. Poate cele 4 luni nu reprezintă o perioadă de timp foarte mare, dar eu îl solicit destul de mult, iar bateria nu a suferit absolut nicio deterioare între timp. Chestia și cu telefoanele astea e că nu te mai poți baza pe brand, pe serie, e mai mult cum îți e norocul, poți nimeri unul cu probleme, sau unul cu piese foarte bune. Lipsa asta de consistență a calității e din ce în ce mai des întâlnită cam în orice domeniu. Revenind la baterie, îl încarc oricând am ocazia, plus că folosesc și un încărcător wireless de care vă povestesc mai târziu. O încărcare completă mă ține undeva la 40 de ore, iar dacă îl folosesc intens, cam 24 de ore.
Încărcarea rapidă e deasemenea foarte utilă. În 90 de minute se încarcă de la 0 la 100% cu încărcătorul său original. S6 a fost primul Samsung cu Fast charging și mi se pare cea mai utilă inovație adusă de Samsung. Ca o comparație, Google Pixel XL se încarcă în 2 ore, iar iPhone 7 plus se încarcă în 3h jumătate.
Încărcarea wireless
Am un încărcător wireless încă de pe vremea când aveam S6, stă pe birou și e foarte practic pentru că nu mă mai încurc cu cablul și mufa. Încărcătorul stă pe birou, băgat în priza și luminează albastru când încarcă și verde când e 100%. Ce-i drept, nu se încarcă deloc repede, dar se încarcă fără să realizezi și nu te încurcă absolut deloc. Durează cam 4 ore o încărcare completă wireless și funcționează fără probleme prin husa de silicon. Nu mă gândesc să îl upgradez cu unul fast charging pentru că nu e o necesitate. Când mă grăbesc, îl bag direct la priză.
Viteza de procesare
Indiferent de numărul de aplicații instalate, sau numărul de aplicații care rulează concomitent, atât S6 cât și S7 mi-au demonstrat că și Samsung poate produce dispozitive performante atât hardware, cât și software. Într-adevăr, generațiile anterioare lasă de dorit după o perioadă mai lungă de utilizare, dar noile versiuni de Android sunt super optimizate pe noile procesoare quad-core, respectiv octa-core. Personal folosesc doar aplicații de încredere, mă găndesc că dacă instalezi aplicații dezvoltate de Gigel ca să facă ceva bani din reclame, e posibil să îngreuneze telefonul, dar asta nu e nici o problemă hardware, nici una software, e puterea Open Source-ului.
Camera foto/video
Pozele sunt excepționale pe lumină și foarte bune pe întuneric. Camera se lansează instant, iar focalizarea funcționează fără probleme. La 12mpx(maxim) pozele sunt în format 4:3, dar cu 9mpx poți face poze 16:9 fără nici o diferență de rezoluție sau calitate. Camera video în schimb, înregistrează foarte bine doar într-un cadru cu lumină naturală puternică, sau pe o rază mică folosind flash-ul. În rest cred că merge îmbunătățită deși filmează 4k cu 60fps în format 16:9. Mai multe imagini găsiți pe contul meu de Instagram
Se împacă bine cu TV-ul
Am un televizor smart tot de la Samsung și fac imediat legătura între ele prin aplicațiile built-in. Mă refer în special la proiectarea de poze, folosirea tastaturii și Youtube pentru că atât folosesc. L-am conectat și la televizoare Sony și Philips fără probleme, dar puțin mai greu.
Edge Screen
Sunt îndrăgostit iremediabil de marginea curbată datorită scurtăturilor pe care le pune la dispoziție. Folosesc în mod deosebit People Edge ca scurtătură pentru apeluri, mesaje, mailuri, etc și Apps Edge pentru scurtături la aplicații. Nu am găsit nimic mai interesant prin Play Store, nici nu sunt prea multe aplicații specifice pentru Edge.
Always-on display
Ceasul și notificările care rămân mereu active mi se pare foarte utile, nu sunt o inovație nicidecum, dar sunt foarte utile. Nu consumă bateria și chiar dacă ar consuma, sigur ar fi mai puțin decât dacă aș deschide de fiecare dată ecranul să verific ora sau dacă am notificări.
Waterproof
Față de alte telefoane care sunt water resistant, nu am niciun stres dacă intră în contact cu apa, indiferent de cantitate.
Amprenta
Pățesc câteodată să nu reușesc să îl deblochez din cele 5 încercări și se blochează pentru 30 secunde. Nu am identificat încă motivul pentru care se întâmplă asta, dar e destul de enervant. În 99,9% din cazuri funcționează din orice poziție indiferent cu ce parte a degetului apăs, dar acel 0.1% dacă se întâmplă într-o situație urgentă produce o avalanșă de înjurături. Timpul de răspuns al amprentei este bun.
Dimensiunea
Ecranul de 5.5 inch Super AMOLED capacitive touchscreen, 16M colors cu rezoluția de 1440 x 2560 pixels e ireproșabil, dar mie îmi place mai mult cel de 5 inch de pe S6 Edge. Dacă nu ai mai avut un smartphone de dimensiuni mari o să simți un mic discomfort în utilizare și mai ales în buzunar când te apleci, dar te vei obișnui într-o săptămână maxim. Eu nu mă joc și nu urmăresc filme pe el și cred că mi-ar ajunge 5inch, dar nu aș renunța la Edge pentru varianta simplă.
Se încălzește câteodată
Am pățit de câteva ori să se încălzească excesiv pentru aplicațiile pe care le rula, dar aș da vina tot pe aplicațiile aftermarket. Partea bună este că nu se mai încălzește la încărcare cum făcea S6.
Concluzia
Dacă ar fi să se strice și să fiu nevoit să îmi cumpar alt telefon, tot un S7 Edge mi-aș cumpăra :)). Sunt foarte mulțumit de modul în care își face treaba. Își merită banii și am realizat asta în special când am stat fără el. E un telefon care arată bine și rulează Android și mai bine. Îl recomand oricui îmi cere o părere, de asta am și scris articolul de față.
11 Comments
Orice telefon are un defect indiferent de marca lui.
Salut! Recomanzi o trecere de la iPhone 6s Plus la Samsung S7 edge?
Salut. Nu am avut niciodata iPhone si am fost mereu fan Samsung, deci nu pot fi obiectiv. Pentru mine mereu alegerea va fi Samsung, dar nu stiu de ce vrei tu sa schimbi iPhone-ul. Daca ai vreo intrebare referitoare la S7 edge iti voi raspunde cu cea mai mare placere.
Mulțumesc frumos pentru răspuns! Intre timp am achiztionat un S7 edge de la Vodafone, urmează sa îl primesc săptămâna viitoare. Întrebarea este dacă am făcut bine, având în vedere ca a apărut și S8 dar este mai scump și nu mi-l permit. Numai bine!
Eu încă folosesc S7 şi nu am nevoie de upgrade. În afară de camera foto şi aspect, nu simți diferențele.
Salut, spune-mi, te rog, daca te-ai confruntat cu “vestita” dunga roz sau daca este un defect hardware frecvent la S7 Edge.
Salut. Nu m-am confruntat cu problema asta la ambele S7 pe care le-am avut şi nici la cunoştințe nu am auzit.
Buna,
utilizez si eu Samsung S7 Egde, l-am trimis in service cu defect de „blocare in aplicatie”, mai exact, telefonul incarcat, totul in regula, se blocheaza pur si simplu, trebuind sa il restartez, pentru ca nu mai ia nici o comanda.
S-a intors din service cu display, baterie si kit schimbate…a doua zi s-a blocat iar!
Mentionez ca telefonul a fost achizitionat din Danemarca, nou cu garantie internationala de 2 ani.
Care at putea fi cauza blocarii lui? Sper ca am fost cat de cat explicita 🙂
Multumesc frumos.
Ciudat că ți-au schimbat şi display-ul. Eu aş mai încerca o resoftare totuşi, la alt service.
Salut, ce ma sfatuiesti sa iau s7 edge sau p10?
Salut Vali, eu sunt fan Samsung. Sunt subiectiv si as alege S7 Edge, dar nu am folosit p10 ca sa fac o comparatie. Din ce stiu ca performante sunt asemanatoare, depinde cat de mult te atrage ecranul curbat.