Am primit un mail ieri de la David Gherasim, student la Universitatea “Ștefan cel Mare” din Suceava, Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor prin care îmi spunea că participă la o competiție studențească națională de robotică, de altfel una foarte interesantă de care eu nu am auzit până acum.
David nu participă singur, ci împreună cu colegii săi Maciuc Alexandru, Prodan Dragos și Chislii Dumitru, iar numele echipei lor este InelX.
Numele competiției este Electromobility și este organizată de Continental Automotive Iași, iar de pe site-ul http://www.electromobility.ace.tuiasi.ro/ am aflat că e o competiție destul de serioasă, care a început prin Noiembrie, are 61 de echipe participante, milestone-uri bine definite care sunt urmărite și punctate prin raportări pe Facebook. Fiecare echipă are o pagină de Facebook, unde urcă periodic update-uri, Aceasta este pagina de Fb a echipei InelX https://www.facebook.com/InelXsv/, săriți cu Like-ul.
Tema concursului este următoarea: fiecare echipă trebuie să dezvolte de la zero un robot inteligent, asemănător unei mașini, care să fie capabil să parcurgă un traseu stabilit, în forma cifrei 8, pus la dispoziție de către organizatorii concursului, cam așa ceva. Au un regulament cu ce anume au voie să folosească și ce nu au voie să folosească. Proiectul se desfășoară pe mai multe etape, iar pentru fiecare etapa au un deadline.
Momentan, echipa băieților se află pe locul 2 în clasament, extrem de aproape de primul loc.
Câteva detalii interne de la David
În echipă fiecare are sarcinile lui, sarcinile sunt împărțite în funcție de ceea ce trebuie să facem, avem partea de electronică, partea mecanică, dezvoltarea aplicației pentru smartphone și programarea microcontrollerului. Pe partea de electronică ne construim singuri părți componente ale microcontrollerelor, chiar microcontrollerele (creierul robotului). Cu ajutorul cunoștințelor dobândite în urma studiilor și cu ajutorul informațiilor pe care le avem la dispoziție încercăm să implementăm cât mai multe funcționalități ce ne sunt cerute pe partea electronică.
În același timp, avem cerințe legate de construcția șasiului robotului, de cum trebuie să fie, de câte roți trebuie să aibă, avem mai multe posibilități de a le implementa, iar pe un criteriu stabilit de către organizatori, în funcție de ce inplementăm și cum implementăm vom primi un punctaj pentru fiecare funcție implementată în parte. Unul dintre criteriile concursului este ca robotul să fie controlat de la distanță de pe un smartphone. Pentru a controla robotul de la distanță avem nevoie să ne dezvoltăm propria aplicație pentru smartphone cu care să comunicăm cu robotul.
Așa arăta mașina acum vreo lună
În e-mail mi-a spus că ce i-a determinat să se înscrie în competiție au fost pasiunea pentru robotica și dorința de a învăța lucruri noi. Sunt conștienți că orice activitate extrașcolară îi ajută să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile pentru viața ce îi așteaptă.
Pe mine m-au impresionat fraza de mai sus și determinarea lor și am scris acest articolul pentru că am înțeles că și promovarea activității lor se punctează. Le urez baftă și aștept să văd rezultatul final.