Plugin-urile de cache transformă paginile generate de WordPress în niște simple fișiere HTML pe care le oferă la fiecare accesare. Asta înseamnă că se ocolește încărcarea tuturor scripturilor care solicită serverul, iar site-ul devine mult mai rapid.
Voi vorbi în acest articol despre top 3 pluginuri de WordPress cache gratuite pe care le poți folosi pentru optimizarea site-ului, îmbunătățirea vitezei de încărcare și implicit a pozițiilor în motoarele de căutare. În partea de jos veți găsi și câteva avantaje și dezavantaje ale folosirii acestora.
Ce este cache-ul web?
Pe înțelesul tuturor, în cazul nostru, cache-ul este tehnologia prin care conținutul unei pagini web este cumva comprimat și stocat temporar pe server pentru a fi livrat mult mai rapid utilizatorilor. Un fel de fast food.
Principalul avantaj al cache-ului este că reduce mult timpul de încărcare al site-ului și astfel îmbunătățește experiența utilizatorului în navigare, precum și pozițiile paginilor în motoarele de căutare.
Top plugin-uri de cache pentru WordPress
1. W3 Total Cache
W3 Total Cache este un plugin gratuit și probabil cel mai popular din acest segment. Are peste 1 milion de descărcări și oferă foarte multe funcționalități. Trebuie configurat cu grijă pentru că are foarte multe setări.
Cele mai notabile features ale acestui plugin sunt comprimarea GZIP, concatenarea HTML, CSS și JavaScript, suport pentru CDN și acces full la orice tip de caching, inclusiv al bazei de date.
E primul plugin de caching pe care l-am folosit, dar am renunțat la el după ce mi-a cauzat probleme în câteva teme. Asta acum câțiva ani, cu multe versiuni de WordPress și de plugin în urmă. Acum funcționează fără probleme, se laudă cu un portofoliu impresionant și cu faptul că obține rezultate bune în WebPageTest și scor ridicat în Google PageSpeed Insights. E foarte ușor de folosit.
2. WP Super Cache
Wp Super Cache este un plugin gratuit, la fel de bun și popular. Are tot peste 1 milion de descărcări și este apreciat pentru funcționalitățile pe care le oferă. A fost la un moment dat cel mai popular, dar a cam rămas în urmă și este actualizat mai greu.
Eu nu prea l-am mai folosit recent, dar e la fel de bun ca celelalte.
3. WP Fastest Cache
Preferatul meu, vine foarte tare din urmă și are undeva la 500.000 de descărcări. E singurul din acest top care are rating de 5 stele. Deși versiunea gratuită pune la dispoziție tot ce e necesar pentru un utilizator obișnuit, plugin-ul are și o versiune premium prin care primești acces la un arsenal întreg de tooluri mai performante.
E pluginul pe care îl folosesc și îl recomand în momentul de față, chiar și în versiunea free. M-am obișnuit cu el, nu mi-a cauzat probleme și e foarte simplu de folosit.
Cum se configurează aceste pluginuri?
După instalare vei accesa panoul de setări al pluginului, unde vei fi întâmpinat de foarte multe opțiuni pentru configurare. În cazul ideal, activarea tuturor opțiunilor ar duce la optimizarea maximă pe care o poate face modulul.
În cazul în care după ce ai bifat tot și ai salvat modificările, găsești erori prin site, încearcă să reduci opțiunile prin eliminare, pentru a vedea unde se blochează. De cele mai multe ori ecosistemul format din platforma WordPress, tema și pluginurile instalate nu e chiar pregătit să treacă prin procesul de caching. Debugging-ul începe de la erorile de JS, iar pluginurile oferă posibilitatea să ocolești mutarea, comprimarea și unificarea fișierelor Javascript.
Avantajele pluginurilor de cache
- Reduc considerabil timpul de încărcare a site-ului, dacă sunt setate corect. Puteți face teste înainte și după, folosind webpagetest.org
- Îmbunătățesc pozițiile paginilor web în motoarele de căutare, timpul de încărcare fiind un factor SEO foarte important.
- Elimină supraîncărcarea procesorului și memoriei serverului, astfel site-ul poate face față unui număr mult mai mare de utilizatori concomitenți. Nu va pica site-ul la primul spike de trafic.
- Reduce traficul benzii de net a serverului.
- Permite folosirea cu succes a unui serviciu de hosting mai ieftin și mai puțin performant.
- Simplu de folosit
Dezavantajele pluginurilor de cache
- După efectuarea de modificări, trebuie șters cache-ul pentru a le putea face vizibile.
- Nu sunt compatibile cu anumite teme și pluginuri.
- Câteodată pot necesita expertiza unui specialist.
În concluzie
Am listat 3 cele mai populare plugin-uri de cache pentru WordPress. Asta nu înseamnă că sunt singurele, sau că altele nu sunt bune, sau că dacă folosești altul, trebuie neaparat să îl schimbi. Fiecare folosește ce i se potrivește mai bine, important este să folosească, sau să facă ceva în acest sens.
Sursa imagine: FreePik.com
6 Comments
WP Fastest Cache il recomand si eu, l-am folosit in atatea proiecte.
Primele doua nu le recomand. Primul fiind chiar vulnerabil la XSS injection.
Recomand sa se foloseasca cel de-al treilea. Isi face treaba cum trebuie.
Popularitatea modulelor atrage şi exploatarea vulnerabilităților. Cu timpul, ies la iveală probleme la toate. Eu nu am avut astfel de probleme cu niciunul, dar şi ei prefer WP fastest cache
Foarte utile aceste plugin-uri.
O sa merg pe WP Super Cache
Multumesc
Am ales pe ultimul WP Fastest Cache , dar as dori sa imi spuneti si mie setarile care sa le fac.
Nu există o configurație universal funcțională pentru că depinde mult de tema și pluginurile instalate în WordPress. Recomand să bifați setări din aproape în aproape și să verificați site-ul la fiecare pas.