General

Totul despre o excursie în Atena, Grecia. Cât costă și ce e de vizitat.

pana-bogdan-atena

După ce anul trecut am fost cu gașca în Milano, anul acesta am ales ca destinație Atena, capitala Greciei. După aproximativ o oră și jumătate și un zbor foarte, foarte lin, am ieșit din aeroport direct în metroul spre hotelul unde urma să fim cazați pentru următoarele 3 nopți.

E amuzant să pleci o gașcă mai mare, în principal pentru că halbele se ciocnesc mai bine, are cine să îți facă poze și trebuie mereu să te asiguri că e toată lumea, fix ca în excursiile cu clasa. Vreau să vă împărtășesc din experiența avută, cu bune și rele. Am menționat costurile, foarte detaliat și câteva sfaturi pentru o excursie cât mai reușită.

Cât costă?

Un sejur de 3 nopți ar putea începe undeva la 200 euro de persoană cu tot cu bilete dus-intors cu avionul și transfer aeroport-hotel-aeroport dacă prindeți o ofertă bună pentru zbor. Pe noi ne-a ajuns cam 300euro de persoană, din care 150 au fost zborul și cazarea, restul banilor îi detaliez mai jos.

Am fost cazați la hotelul Athens Choice, un hotel pe care îl recomand pentru raportul calitate/preț, dar nu pentru zona în care se află. Camera a fost curată și destul de încăpătoare, micul dejun nu foarte diversificat, dar ok, totul foarte curat. E la 3 minute până la stația de metro Omonia și 1 stație de Monastiraki. Am făcut ca întotdeauna rezervarea prin Booking.com, cam cu vreo două luni și jumătate înainte.Booking.com

Deși e destul de aproape de centru, zona e mai dubioasă. În afară de arterele principale și străzile populate de turiști, orașul este murdar. Am găsit mult gunoi, mizerie, mulți boschetari, tot felul de mirosuri neplăcute.

Vezi oferta de cazare în Atena prin Booking.com

Moneda în Grecia este Euro. Plecați cu euro din România, găsiți să schimbați lei la orice schimb valutar sau bancă.

Costurile ar fi:

 • cam 60-70 euro de persoană biletul de avion dus-întors cu o agenție low-cost, noi am zburat cu Ryan Air
 • 50 euro pe noapte camera dublă la un hotel de 3 stele cu mic dejun,
 • 20 euro drumul de la aeroport la hotel, dus-întors cu metroul, bilete se cumpără din aeroport și de la ATM-uri din orice gură de metrou. Linia albastră duce la aeroport, dar nu toate metrourile ajung la aeroport. Cu 5 stații înainte de aeroport am fost dați jos din metrou și am așteptat cam un sfert de oră metroul care ajunge până la aeroport.
 • o masă în oraș pentru 2 persoane costă aproximativ între 10 și 30 euro, în funcție de zonă și preferințele culinare. Am mâncat gyros și souvlaki 2 persoane 10 euro în total, iar un platou cu fructe de mare pentru 2 persoane 22 euro.
 • o călătorie cu metroul costă 1.4 euro care conform wikipedia merge de la 5:30 am până la 00:30 PM, iar sâmbăta și duminica, liniile 2 și 3 merg până la 02:30. Sunt și bilete cu mai multe călătorii, 24h, 5 zile, alegeți care vi se potrivește programului. Detalii aici.
 • alternativă a metroului este un tur cu autobuzul, costa cam 15euro și te lasă fix la intrare la toate atracțiile menționate mai jos, poți să cobori și să urci în orice autocar.
 • am plătit până la 4.5 euro pe o bere draught la 0,5 prin centru, dar am băut și la 3 euro, chiar și așa, berea lor e cam slabă.
 • am plătit un pachet de bilete de acces la aproape toate atracțiile, în valoare de 30 euro de persoană. Conține 7 intrări, cam tot ce trebuie vizitat, mai puțin stadionul și muzeele.
 • 10 euro – internet în Roaming
 • nu prea au supermarketuri, mini-marketuri, dar au multe magazinașe de colț, iar prețurile le cam primești pe loc. Totul e cu puțin mai scump decât la noi.

Transportul în comun

Ca de obicei metroul este foarte bine organizat și ajunge cam în toate colțurile orașului. Sunt 3 linii de metrou care se întâlnesc prin centru și care oferă acces în orice colț al orașului în maxim 1 oră de oriunde ai fi. Biletele se pot achiziționa de la ATM-uri în orice stație, primești rest dacă nu ai bani exacți. Noi am mers doar cu metroul.

harta-metrou-Atena

 

Ca să nu ratăm niciun obiectiv turistic am folosit Google Maps și aplicația City Maps 2 Go, unde ne-am făcut de acasă lista cu destinații, apoi le-am debifat pe măsură ce le vizitam. Nu sunt foarte multe lucruri de vizitat, orașul este în schimb foarte, foarte, foarte mare și destul de aglomerat cu turiști. Oricum ar fi, trebuie să vă plimbați și noaptea prin oraș, e foarte multă activitate și noaptea, indiferent de zi.

 

Dacă ajungeți în Atena trebuie neapărat să vizitați:

Click pe poze pentru a le mări.

Biletul de 30euro care are intrări la 7 puncte turistice (disponibil la orice intrare) și locațiile numerotate:

bilet-intrare-atractii-atena
atractii-turistice-atena

 

1. Acropola din Atena

Locație Google Maps

Acropola din Atena este o cetate veche, situată pe un loc stâncos deasupra orașului Atena și conține rămășițele mai multor clădiri vechi de mare importanță arhitecturală și istorică, dintre care cea mai renumită este Partenonul. Mai multe detalii.

partenonul-Atena

partenonul-Atena-lateral

 

The Erechtheum

Aceeași locație, aceeași intrare.

Este un templu antic grecesc din partea de nord a Acropolei din Atena, care a fost dedicat atât Atenei, cât și lui Poseidon. Mai multe detalii.

Erechtheum-Atena

 

Erechtheum-Atena-3

Propylaea

Aceeași locație, aceeași intrare.

E un monument tip poarta din arhitectura antică greacă. Mai multe detalii.

Propylaea-Atena

Propylaea

 

Theatre of Dionysus Eleuthereus

Aceeași locație, aceeași intrare.

Este un teatru important în Atena, construit la poalele Acropolei Atenei și dedicat lui Dionysus, zeul pieselor și al vinului. Mai multe detalii.

Theatre-of-Dionysus-Eleuthereus

 

Odeon of Herodes Atticus

Aceeași locație, aceeași intrare.

Este un teatru de piatră situat în partea de sud-vest a Acropolei din Atena. Mai multe detalii.

Odeon-of-Herodes-Atticus

 

Temple of Athena Nike

Aceeași locație, aceeași intrare.

Este un templu al Acropolei din Atena, dedicat zeiței Athena Nike. Nike înseamnă „victorie” în limba greacă, iar Athena a fost venerată în această formă, reprezentând faptul că a fost victorioasă în război. Mai multe detalii.

Temple-of-Athena-Nike

 

Și multe alte ruine din aceeași locație

 

2. Ancient Agora, Temple of Hephaestus

Locație Google Maps

Este cel mai cunoscut exemplu al unei piețe grecești antice, situată la nord-vest de Acropole. Templul lui Hefaistos din zonă e probabil cel mai bine conservat templu grecesc. Mai multe detalii.

ancient-agora-athens

Temple-of-Hephaestus

Temple-of-Hephaestus-2

Temple-of-Hephaestus-4
Temple-of-Hephaestus-5

 

3. Roman Agora

Locație Google Maps

roman-agora-atena

roman-agora

4. Hadrian’s Library

Locație Google Maps

A fost creată de Împăratul Roman Hadrian în anul 132 d.Hr. în partea de nord a Acropolei din Atena. Mai multe detalii.

Hadrian's-Library

 

5. Temple of Olympian Zeus

Locație Google Maps

Cunoscut și sub numele de Olympieion sau Columns of the Olympian Zeus, este un monument al Greciei și un fost templu colosal, situat în centrul capitalei grecești Atena. Mai multe detalii.

Temple-of-Olympian-Zeus

Temple-of-Olympian-Zeus-2

6. Cimitirul Kerameikos

Locație Google Maps – Nu am mai ajuns aici,

7. Aristotle’s Lyceum

Locație Google Maps – Am ajuns aici, dar nu am mai intrat

8. Hadrian’s Arch

Locație Google Maps

Mai este cunoscută și ca Hadrian’s Gate. Mai multe detalii.

Hadrian's-arch

 

9. Parlamentul

Locație Google Maps

Se schimbă garda în fiecare oră, e un proces care durează cam 20 de minute. E interesant și plictisitor în același timp.

Parlamentul Greciei

 

10. Modern Academy of Athens

Locație Google Maps

Modern Academy-of-Athens

 

11. National Library of Greece

Locație Google Maps

National-Library-of-Greece

 

12. Panathenaic stadium

Locație Google Maps

Este un stadion multifuncțional din Atena. Una dintre principalele atracții istorice ale Atenei, este singurul stadion din lume construit în întregime din marmură. I se mai zice și Kallimarmaro. Mai multe detalii.

panathenaic-stadium

 

13. National Garden of Grece

Locație Google Maps

national-garden-athens

national-garden-athens-2

 

14.  Portul Pireu și plajele din zona

Locație Google Maps Port Pireu

Votsalakia beach

Votsalakia-beach

15. Mount Lycabettus

Locație Google Maps – Se poate urca pe jos sau cu Funicularul care costa 7.5 euro dus-întors

Mount-Lycabettus-Athens-2

 

Mount-Lycabettus-Athens-3

 

Alte sugestii:

Mâncați gyros, kebab, souvlaki și încercați și starterele din meniu. Foarte multe opțiuni nu sunt, carnea, cartofii și fructele de mare predomină peste tot.

Recomand restaurantul Atitamos. Mai puteți mânca bine la Stick Bar, iar o masă cu vedere puteți servi pe acoperiș la Maiandros.

Gyrosgyros
Souvlakisouvlaki

 

Mâncați înghețată
inghetata-davinci-atena
Mâncați fructe de mareseafood-athens

 

Pericolele de care să vă feriți:

 • Ne-am lovit din nou de scamatoria cu brățara gratis, dar nu au fost la fel de agresivi ca în Italia.
 • Reguli generale. Aveți grijă deosebită la buzunare și genți. Sunt străzi întunecate de care ar fi bine să vă feriți. Nu faceți contact vizual și nu fiți amabili cu persoanele dubioase.
 • Nu prea sunt afișate prețuri la produse, vi se dă preț pe loc în funcție de ce vă place.

 

atena
atena-2

Atena este un oraș relativ frumos, foarte încărcat de istorie. E locul ideal pentru pasionații de istorie și arhitectură. Grecii pun foarte mult accent pe turism, dar este extrem de vizibil cum au fost afectați de criza economică. Sunt foarte multe clădiri sunt în paragină, foarte mulți imigranți, e o junglă urbană foarte aglomerată. Mi-a plăcut, e un loc pe care mi-a plăcut să îl vizitez, să îl bifez în lista de călătorii, dar cel mai probabil nu mă voi mai întoarce. Asta și pentru că nu sunt un cunoscător al istoriei lor, al zeilor și mitologiilor grecești.

Orașul dă o senzație de mizerie, sau cel puțin așa mi-a lăsat impresia în cele 3 zile în zonele pe unde am umblat. Ce-i drept, am mers de câteva ori cu gunoi în mână până am găsit un tomberon. Sunt mulți turiști și ai ce să faci 2-3 zile, dar nu mai mult. În general nu este o locație scumpă și e ideală pentru un city break. Și foarte, foarte mult graffiti.

graffiti-atena

 

Poze realizate cu Samsung Galaxy S7 Edge asupra cărora îmi rezerv toate drepturile.

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

1 comentariu
 • Notițe din Atena - Ion Pe Blog apr. 23,2018 la 21:45

  […] vreo 22 de km la pas prin oraș pe toată durata zilei. Am văzut cele mai importante pietre, Pană are în articolul lui lista. Pentru mine a fost și o chestie spirituală. Pasionat de mic de […]

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău