Săptămâna trecută am plecat cu domnișoara în Budapesta și, fără să ne dăm seama, în aproximativ o oră așteptam mașina care trebuia să ne ducă spre centrul orașului unde urma să fim cazați pentru următoarele 4 nopți. Eu ca eu, dar ea a adormit înainte de decolare și chiar nu și-a dat seama când am aterizat, zborul e foarte scurt.
Am plecat să vizităm orașul, o nouă capitală frumoasă a Europei, să aflăm puțin din istoria vecinei noastre Ungaria. Încerc să vă împărtășesc experiența avută prin acest articol. Veți găsi mai jos informații despre cazarea în Budapesta, transport de la și spre aeroport, obiective turistice, restaurante și prețurile care se practică. Am speranța că cei care nu ați fost deja, veți merge, veți vizita tot ce e de vizitat în Buda și Pest, cele două maluri ale Dunării care s-au unit în orașul Budapesta, capitala Ungariei.
Cât costă?
Un sejur de 4 nopți ar trebui să coste undeva la 200 euro de persoană cu tot cu bilete dus-intors cu avionul și transport aeroport-cazare-aeroport. Noi am fost cazați la Váci 17 Apartments, care a primit din partea mea un review de nota 10 pe Booking.com. Nu sunt nici eu cel mai mofturos, dar apartamentul a fost foarte curat, foarte încăpător și fix în centru. Gazda ne-a așteptat mai devreme decât trebuia și ne-a indicat cel mai bun supermarket din zona și străzile cele mai populare. Nu ne-a lipsit nimic. Recomand.
Vezi oferta de cazare în Budapesta prin Booking.com
Moneda lor este forintul maghiar (HUF) și puteți încerca să schimbați lei în forinți la noi în țară. Ca să vă faceți o idee, 600 huf (forinți) = 2eur = 10lei, aproximativ. Ei nu au un curs deloc bun la casele de schimb sau riști să dai peste comisioane mari. Nu se poate trăi doar cu Euro, foarte multe restaurante și magazine au mesaje clare că nu acceptă Euro, doar pe la tarabe și magazine cu suveniruri te descurci. La noi în țară, eu cel puțin, nu am găsit să cumpăr forinți. BCR a fost singura bancă care mi-a spus că are, dar trebuia să dau comandă și dura câteva zile (nu a fost o sumă deloc mare, dar e o monedă lentă). Cele mai multe șanse ați avea totuși la OTP Bank, care este o bancă maghiară, eu când am fost nu aveau nici ei.
Dacă ajungi în Ungaria fără forinți, retrage bani direct de la bancomat sau plătește cu cardul pe unde poți, eu așa am procedat. Sunt bancomate Euronet la toate colțurile de stradă, dar oferă un curs puțin mai mare. Eu am scos din aeroport câțiva forinți ca să mă descurc, apoi am fost la bancomatul unei bănci Unicredit din oraș și am beneficiat de un curs asemănător celui din România.
Costurile ar fi:
- cam 75 euro de persoană dus-întors biletul de avion București Budapesta, am zburat cu WizzAir, care este compania aeriană națională a Ungariei
- 50-70 euro pe noapte apartament sau camera dublă la un hotel de 3 stele, aproape de centru
- 900 forinți transport aeroport în Budapesta cu autobuzul, au linia 100E care pleacă de la aeroport spre centru la fiecare 30 minute, și invers . Stația din centru se numește Deák Ferenc Tér
- o masă în oraș pentru 2 persoane în medie costă 6000 forinți – 20 eur,
- o călătorie cu mijloacele de transport în comun costă 350 de forinți
- pe o bere am dat de la 450 de forinți până la 850 de forinți în centru
- biletele de acces la diversele obiective turistice variază de la 2000 de forinți până la 5000 de forinți, de persoană, de fiecare obiectiv, mai multe detalii în articol
- au supermarketuri precum Lidl, Penny, Aldi, Spar
Fă-ți gratuit prin acest link un card Revolut pentru plăți fără comisioane în străinătate și primești 50 lei bonus.
Booking.com
Transportul în comun
Cel mai folosit mijloc de transport în comun este cu siguranță metroul. Budapesta chiar se laudă cu a 2-a linie de metrou din lume ca vechime, înființată în 1896, fiind precedată doar de linia de metrou din Londra. Cele 4 linii străbat cam tot orașul, și ajungi oriunde în 15-20 min. Biletele se cumpără de la niște ATM-uri mov în stații. ATM-urile dau rest și bancnote la sume mari, acceptă și cardul de credit, sunt foarte practice.
Pentru că am stat în centru, la maxim 20 minute de mers pe jos de majoritatea atracțiilor turistice din Budapesta, am folosit metroul doar de 2 sau 3 ori.
Ca să nu ratez niciun obiectiv turistic am folosit aplicațiile City Maps 2 Go și Google Maps, unde mi-am făcut de acasă lista cu obiective din Budapesta. Sunt destul de multe lucruri de vizitat și este un flux continuu de turiști pe tot parcursul zilei. A fost destul de aglomerat, dar aș pune asta și pe seama perioadei, mijlocul lui August. Oricum ar fi, trebuie să vă plimbați și noaptea prin oraș, iluminatul clădirilor este senzațional și trebuie să faceți un tur cu barca pe Dunăre noaptea.
Am listat mai jos tot ce am vizitat noi și cred că merită vizitat într-un city break de 3-4 zile în Budapesta. Sunt trecute în ordine aleatorie și am lăsat prețuri și comentarii unde am avut.
Obiective turistice Budapesta și locuri de vizitat
1. Buda Castle – Castelul din Buda sau Castelul Regal
2.Gellert Hill
Se află în Buda și e precedat de un număr destul de mare de trepte, dar priveliștea de sus e foarte faină.
3.Citadella de pe Gellert Hill și Statuia Libertății
4. Matthias Church
Biserica unde au fost încoronați regii Franz Joseph in 1867 și Charles IV în 1916. Ulterior a găzduit 2 nunți ale regelui Matthias.
5. Palatul Parlamentului din Budapesta
Se poate intra și în interior.
6. St. Stephen’s Basilica
Cea mai mare biserică din Ungaria.
7. Sinagoga din Budapesta
Cea mai mare sinagogă din Europa și a 2-a din lume.
Intrarea 4000 forinți de persoană
8. Fisherman’s Bastion
E un fel de terasă cu 7 turnuri care se află î.n jurul Biserii Matthias. Priveliștea de sus e din nou foarte mișto, mai ales seara.
9. Heroes’ Square – Piața eroilor din Budapesta
Conține foarte multe statui, dar cele mai importante sunt cele ale celor 7 căpetenii maghiare.
10. Hall of Art – Muzeul de artă contemporană
11. Shoes on the Danube Bank
E un memorial, în zona Palatului parlamentului, dedicat celor aproximativ 3500 de oameni uciși de către fasciști pe malul Dunării. În mare parte evrei, li s-a ordonat să se descalțe, iar cadavrele au căzut direct în Dunăre.
12. Terror House
E un muzeu care prezintă Ungaria în secolul 20 sub regimurile comuniste și faciste. E foarte interesant în interior, mai ales dacă îți place istoria recentă. În fiecare încăpere găsiți foi în engleză cu explicații.
Intrarea – 2000 forinți de persoană
13. Széchenyi Thermal Bath Budapest
Cea mai mare baie termală din Europa. Budapesta este renumită pentru acest loc și majoritatea turiștilor trec pe aici. Apa provine de la 2 izvoare cu apă de 70+ grade. Sunt 3 piscine exterioare cu temperaturi de 26, 30 și 35 grade și vreo 15 interioare. E destul de aglomerat și sunt puține șezlonguri, dacă vrei să prinzi unul trebuie să te duci până în ora 9.
Intrarea 4900 forinți de persoană și include vestiar
14. Labirintus
Este de fapt un tunel foarte lung, care se întinde la 16m sub Buda. E întunecat, ud și încețoșat. E amenajat pentru turiști și primești o candelă ca să te descurci. E foarte foarte întuneric în mare parte din tunel.
Intrarea 2500 forinți de persoană
15. Budapest Market Hall
Cea mai mare piață din Budapesta, găsești absolut orice.
16. Plimbare cu barca pe Dunăre
Noi am dat 2500 de forinți, dar se găsesc și mai ieftine și mai scumpe în funcție de ce îți oferă la pachet. Alegeți unul cu ghid audio în engleză. Noi am mers cu barca de la pontonul 8A și a fost OK. Puteți merge și ziua și noaptea cu același bilet.
17. Cimitirul Fiume Budapesta
Nu prea se poate numi cimitir, e mai degrabă un parc imens cu multe sculpturi de genul celei de mai jos.
18. Vajdahunyad Castle
19. Funicularul din Budapesta
Un drum costă 1200 de forinți și urcă până la Buda Castle. Fix lângă sunt și scări dacă nu vreți să îl folosiți sau e aglomerat. E mai mult o chestie istorică.
20. Podurile din Budapesta
Budapesta are multe poduri peste Dunăre, toate au fost distruse în timpul războiului și refăcute ulterior. Printre cele mai vechi și mai populare sunt următoarele.
- Chain Bridge Locație Google Maps
- Elisabeth Bridge Locație Google Maps
- Liberty Bridge Locație Google Maps
21. Grădina Zoologică din Budapesta
Una dintre cele mai vechi grădini zoologice din lume, deschisă în 1866. Găzduiește peste 1000 de specii de animale pe 18 hectare de teren. Durează 5-6 ore un tur complet, dar e foarte mișto.
Intrarea costă 2800 forinți de persoană
22. Clădirile din Budapesta
Toate clădirile din zona centrală sunt interesante, multe sunt pictate ca în imaginile de mai jos, în special în cartierul evreiesc.
23. Apusul în Budapesta
Unde să mănânci în Budapesta
În mare parte, mâncarea conține carne de vită, gulașul și beef stew sunt mâncărurile lor tradiționale din vită. Am găsit mult street food, burgeri, hot dogs, cârnăciori, langoși, etc. Despre bere nu pot să zic că sunt mulțumit. Berea lor cea mai populară, Borsodi, nu mi-a plăcut deloc. În schimb Soproni și Dreher sunt relativ ok. Nouă ne-a plăcut tot ce am mâncat, iar prețurile sunt ca în România.
Restaurantele de pe străzile centrale sunt puțin mai scumpe, dar nu exagerat, iar prețul e în mare parte justificat, adică mănânci bine. Unele restaurante (cele mari) pun pe bon un service fee, procentul variază în jurul valorii de 10% din total, dar cel mai probabil banii nu ajung la ospătar. Am mâncat și la restaurante care nu au pus service fee, e destul de ciudat, dar nu ai cum să le deosebești decât dacă întrebi.
O stradă cu restaurante și mâncare de stradă bune și ieftine e Király Street, de fapt toată zona respectivă e mai ieftină și populată de tineri. Dacă intrați pe străduțe pe acolo o să găsiți zeci de restaurante pentru toate gusturile. În general, am văzut foarte multe restaurante și pub-uri, cam toate clădirile au la parter câte ceva.
Sfatul meu este să folosiți aplicația TripAdvisor când alegeți un restaurant, și să citiți review-urile înainte să luați o decizie. Noi ne-am învățat minte în trecut, iar de data asta am avut doar surprize plăcute.
Locurile unde am mâncat noi și am fost mulțumiți (5000-7000 forinți / masă pentru 2 persoane):
- Hungarian Hell’s Kitchen – primul gulaș mâncat, foarte bun. Restaurantul se află în centru, mâncarea nu e foarte scumpă, în schimb au berea scumpă.
- Hungarikum Bisztro, foarte bun, dar deschide la 6 și tre să ai puțin noroc să prinzi o masă. Pe noi ne-a primit cu timp limitat, dar a fost mai mult decât suficient. Mâncarea a venit în 10 minute, iar la sfârșit ospătărița ne-a văzut mai simpatici și ne-a dat câte un păhărel de pălincă din partea casei. A vrut să ne surprindă, dar nu știa de unde suntem… Am mâncat gulaș și beef stew with dumplings.
- Meatology Budapest – niște burgeri de nota 10 și un ospătar de treabă. Au niște sosuri foarte iuți. Sosul galben e făcut din al 2-lea cel mai iute ardei din lume, Moruga Scorpion Pepper. Am pus pe limba și după vreo 3 secunde am luat foc. Bere ieftină. Cheese and Bacon Burger
- Drum Cafe – cel mai ieftin dintre toate, dar la fel de bun. Am mâncat o langoașă cu umplutură de gulaș și pui cu paprika. Au un meniu foarte variat. Langosh gulas
- Hot Dog Cold Beer – aici am mâncat cel mai iute hot dog din viața mea, cel mexican din meniu. Iute tare, dar gustos. E mai mult pentru o gustare. Hot Dog Budapesta
- Kurtos Kalacs – se găsesc la tarabe prin oraș Kurtos Kalacs
Budapesta este un oraș foarte frumos, cu multă istorie și vă sugerez să îl vizitați, clădiri faine, poduri cu vechime, viață de noapte. Sunt foarte mulți tineri și nu există restricții împotriva consumului de alcool în spațiile publice. Sunt foarte multe pub-uri încărcate cu tone de distracție și foarte mulți turiști.
Nu am avut nicio surpriză neplăcută în sejurul de 4 zile în Budapesta, nimeni nu ne-a deranjat în vreun fel. Poate doar ploaia torențială din dimineața când am plecat.
Pozele au fost realizate în totalitate de către mine cu Samsung Galaxy S7 Edge și îmi rezerv dreptul de a le folosi.
Dacă ai o vacanță mai lungă, fă și o excursie în Viena, e un drum scurt cu trenul între cele două capitale.
31 Comments
Foarte util articolul! M-am întors de curând dintr-un city-break în Budapesta, dar nu știu de ce am rămas cu nemulțumirea că nu am bifat toate punctele de atracție…va trebui să mă reîntorc :)
Nu cred că ai cum să te întorci dintr-un city break și să zici că ai văzut tot.. mereu mai găsești ceva interesant după.
Noi plecam in we acum si mi-am pregatit sumedenie de fise, harti, plus ghiduri si dictionar :). Mi-a placut articolul tau, multumesc. Din pacate n-am gasit zbor direct si o sa mergem cu trenul Ister de la Bucuresti. Scriu impresia despre transport cand ne intoarcem.
Multumesc si eu. Calatorie placuta. Astept impresii despre drumul cu trenul.
CFR-ul nu se dezminte! La dus am calatorit bine, dar desi erau compartimente goale alaturi, am avut vecini doi tineri cu locurile in paturile de sus. Dar la intoarcere, desi tot era alaturi compartiment gol (si tot cl II ) au fost vândute 5 locuri din 6. Ca sa nu mai spun ca am cumparat cu 3 saptamani inainte bilete si ni s-au dat locurile de sus, zicand ca restul sunt ocupate. In tren am aflat ca locurile de jos s-au cumparat cu o seara inainte 😦 .
Măcar v-ați simțit bine în Budapesta? A fost vreme bună?
A fost o vreme cam rece, dar pot spune ca n-a contat deloc asta 🙂 . Orasul este mult mai frumos decat mi-am putut inchipui. Chiar si cladirile “nereabilitate” si cu tencuiala scorojita, ori innegrita de vreme, au un farmec special. Foarte multe sunt adevarate bijuterii arhitecturale. Mi-au placut enorm Opera, biserica Sf. Stefan, biserica Matthias, bulevardul Andrassy… si muulte altele. Chiar si stradutele din Buda au un farmec aparte.
Buna Bogdan,
Foarte utile informatiile scrise de tine. Multumim mult.
Am vazut ca ai mentionat autobuzul 100E. Nu am gasit pana acum info despre el, doar de 200E combinat apoi cu metrou spre centru. 100E se ia de la oricare terminal si merge direct pana in Deak Ferencz Ter? Ajuta-ma te rog cu detalii.
Multumesc anticipat!
Bună Diana,
Găsești aici detalii despre traseul 100E https://www.bud.hu/en/passengers/transport/public_transportation/budapest_public_transportation „Bus 100E stops at the BKK bus stop at the airport between the two terminals on the arrival level. „
Salut.plec in martie la Budapesta și stau 4 zile.pentru doua persoane câți forinți ar fi necesar să luăm la noi? Nu vreau sa mananc doar la restaurant și vreau doar sa vizitez ce e mai important în oraș.
Salut.
Prețurile sunt similare cu cele de la noi, deci cât cheltui aici vei cheltui și în Budapesta. Dacă tot ajungi îți sugerez să vizitezi tot pentru că nu sunt multe obiective cu bilet de intrare. Din calculele mele, ai da maxim 150 lei pe biletele de acces la Labirintus, Terror House și Grădina Zoologică, plus o plimbare cu barca pe Dunăre. Pe lângă astea ți-aș sugera un buget minim de 300 lei de persoană pentru toată excursia. Trebuie să încerci un colac secuiesc, o langoașă tradițională și ce mai au ei street food.
Buna. Cum ai gasit bilete de avion asa ieftine? Cand am cautat pe momondo am gasit bilete la preturi de la 147 eur in sus de persoana cu zbor direct.
Bună Ilinca, eu folosesc SkyScanner şi nu aleg data, afişează cel mai ieftin preț din fiecare zi. Aşa caut perioada cu cel mai bun preț.
Salut Bogdan, plecam la sfarsitul lunii inte-un City-Break, singura problema care ma bantuie este transportul Hotel-Aeroport deoarece avem avion la 6 dimineata, ai idee daca exista transport la acea ora catre aeroport?
Salut. Autobuzul 100E pleacă la fiecare jumătate de oră din centru spre aeroport începând cu ora 4. Parcă face cam 50 minute, caută online.
Tare rău articolul. Rar vezi o recenzie cu 20 de obiective.
Ești mai tare ca Jurca, o sa revin.
Mersi. Te mai aştept.
Parca initial postarea ta continea si referiri la niste restaurante all you can eat. Ai scos partea aia? Sau Gresesc?
Salut Flavius, în Budapesta n-am fost la niciun restaurant all you can eat, probabil ai citit despre alt oraş.
Bune informatiile. Dar, o observatie: Ca turist, vrei sa mergi la suprafata, sa vezi cat mai mult, nu cu metroul. Exista (ca la noi) abonamente de o zi pe toate liniile? Cat costa? Nu intreb de carduri pe care trebuie sa le validezi si sa se tot scada creditul.
Marginile orasului nu au nimic spectaculos de explorat, depinde unde eşti cazat. Evident că te plimbi, dar seara obosit fiind, mai degrabă urci în metrou să ajungi în 10 minute la hotel decât pe jos sau cu tramvaiul. Nu mai ştiu prețurile, dar exista abonamente de o zi, pentru toate liniile, toate mijoacele de transport în comun. Rentează doar dacă te urci de 4-5 ori..
Buna,
pentru o minivacanta de 3 zile, plecare este cu masina si cazarea este deja luata, doua persoane cati bani cheltuim?
Îți dai seama că fiecare cheltuie cât are şi cât vrea. Probabil vreo 300 euro amandoi în funcție de ce vreți să vizitați şi cât apucați să vizitați.
Buna,plecam(2 adulti si un copil) pe 12 iulie,pentru 4 nopti si 5 zile,la Budapesta. Ne ajung 1000 € ? Am inteles ca schimbul acolo nu este avantajos!
E mai mult decat suficient 1000 euro. Ia-ți un card Revolut, schimbă nişte forinți în România şi nu pierzi prea mult. Chiar şi aşa, dacă schimbi acolo pierzi un 20 euro maxim.
Buna, plec si eu saptamana viitoare vreo 4-5 zile in Budapesta cu iubitul meu. Mergem cu masina, insa as fi curioasa cati bani ar trebui sa mi iau la mine. Keep doin the good work, esti tare.
Bună. Nu aş putea să-ți zic câți bani să iei la tine, dar în articol am scris cât am cheltuit şi pe ce. Poți să-ți faci un calcul orientativ în funcție de câte zile stai şi ce ai de gând sā faci. Vacanță plăcută!
Bună!
Știi cumva daca la AquaWolrd se poate intra si daca nu ai cazare la hotelul lor? Sunt incluse in pretul de intrare si prosoape, papuci etc.?
Bună Elena, nu am fost şi nu ştiu, dar sunt sigur că găseşti informația pe site-ul lor. Cu siguranță e deschis pentru oricine.
Buna ziua,
Suntem o familei cu un copil si ne interesa o mica iesire. Oare pentru sfarsitul lunii noiembrie e prea tarziu pentru zoo?
Mersi
Buna ziua, e deschis tot timpul anului. Găsiți programul aici https://zoobudapest.com/en/plan-your-visit/opening-hours