După 3 zile în Varșovia, capitala actuală a Poloniei, am petrecut 4 zile mai mult decât plăcute în fosta capitală, Cracovia. Cele două mari orașe ale Poloniei sunt despărțite de doar 300km, pe care i-am parcurs cu trenul.
Cracovia a intrat lejer în top 3 destinații preferate
Veți găsi mai jos informații despre cazarea în Cracovia, mijloace de transport în comun, obiective turistice, restaurante și prețurile din acest oraș istoric. Va fi un ghid cuprinzător dacă aveți în plan un city-break în Cracovia. Și vă recomand grav să experimentați Cracovia.
Am mers cam două ore și jumătate cu trenul, foarte confortabil de altfel, dinspre Varșovia. Am plătit undeva la 350 lei pe 2 bilete, pot fi cumpărate online și din gară. Sunt și variante mai ieftine, dar durează mai mult drumul.
Puțin despre Cracovia
Orașul străbătut de răul Vistula găzduiește aproximativ 800.000 de locuitori, al doilea cel mai mare oraș al Poloniei, care până în 1596 a fost și capitala țării.
Invadarea Poloniei de către Germania Nazistă la începutul WW2 a avut un incredibil de mare impact asupra Cracoviei. Populația evreiască a orașului a fost mutată într-o zonă împrejmuită cu ziduri și denumită Ghetoul Cracovia.
Sunt foarte mulți turiști, care probabil ca și noi vizitează împreună Cracovia și Varșovia. E un oraș foarte viu noaptea, sunt enorm de multe pub-uri, bere cât vezi cu ochii și multă distracție
Schindler’s List
Mă refer la film, îți recomand să îl vezi/revezi înainte să ajungi în Cracovia. Multe lucruri vor căpăta sens mult mai ușor și vei fi mai captivat de istoria acestui oraș. Vei merge pe străzile unde a fost filmat filmul, iar vizita la fabrica lui Schindler va fi mult mai interesantă.
Cât costă un sejur în Cracovia?
Un sejur de 4 nopți ar trebui să coste undeva pe la 400 euro de persoană. Am inclus pe lângă cazare, cheltuieli și acces la atracțiile turistice, biletele de avion, transferul aeroport-cazare-aeroport și mijlocul de transport în comun. Găsiți mai jos cheltuielile detaliate.
Am fost cazați la Enigma Apartments Olszańska, un super apartament la 1km de gara centrală și vreo 2 de centrul vechi al orașului. Noi ne-am simțit foarte bine acolo și recomandăm cazarea. Am rezervat și plătit prin Booking.
Vezi oferta de cazare în Cracovia prin Booking.com Booking.comZlotul polonez
Moneda în Polonia este Zlotul, iar 1 Zlot ~ 1.1 Ron, așa ca e ușor de calculat. Nu am avut niciun Zlot la noi, am plătit peste tot cu Revolut și am scos de la un bancomat câțiva zloți să avem pentru bacșiș și pentru orice eventualitate. Absolut peste tot am putut plăti cu cardul, iar în pub-uri găsești pe bar Tip Jar, un borcan în care poți lăsa bacșiș.
Prețurile sunt în mare cam ca la noi, ba chiar prin centru la pub-uri și restaurante am găsit prețuri foarte bune, mai mici decât în România.
Costurile detaliate ar fi:
- biletul de tren Intercity de la Varșovia costă aprox. 30euro, dar poți găsi și mai ieftin, recomand să cumperi online. Vezi aici tren Varsovia – Cracovia, durează 2h și puțin drumul.
- nu am găsit zboruri directe spre Cracovia când am scris articolul, dar cu o escală un drum dus-întors poate costa mai puțin de 100euro
- 200 lei pe noapte cazare foarte bună, apartament întreg
- 9 zloți de persoană/drum cu autobuzul de la și spre aeroport. Se cumpără de la ATM-uri.
- o călătorie cu metroul/autobuzul/tramvaiul costă 3.4 zloți Toate detaliile despre transportul în comun din Cracovia pot fi găsite aici. Nu au metrou.
- o masă în oraș pentru 2 persoane costă aproximativ între 60 și 90 zloți, în funcție de zonă și preferințele culinare. Porțiile de mâncare traditionala la restaurant încep de la 20 zloți. (mai ieftin decât în RO)
- am plătit între 8 și 11 zloți pe o bere la 0.5, găsești foarte mai multe tipuri de bere și cam astea sunt prețurile peste tot. Citește mai jos mai multe despre bere.
- 10 euro – internet în Roaming
- Au peste tot mini-markets Carrefour non-stop de la care te poți aproviziona cu apă sau gustări. Majoritatea produselor au cam aceleași prețuri ca și la noi.
- La restaurante și pub-uri prețurile sunt ca în România, am plătit doar cu cardul, iar bacșiș poți lăsa cash în borcanele de pe bar sau pe nota de plată.
Transportul în comun
Am mers pe jos, cu Uber sau cu autobuzul, iar biletele de autobuz pot fi luate de la ATM-uri din stații. Am plătit cu Revolut și la ATM-uri.
Ca să ne orientăm și să ne deplasăm am folosit Google Maps cu mijloace de transport în comun și ne-am făcut de acasă lista cu destinații. Pe Google Maps îți zice ce autobuz să iei, când vine și câte stații să mergi. Foarte la îndemână.
Dacă ajungeți în Cracovia vă recomand să vizitați:
În primul rând recomand o vizită cu ghid la Auschwitz. Peste 2.000.000 de turiști ajung acolo în fiecare an, este foarte bine organizat pentru turiștii pasionați de Holocaust și merită vizitat dacă ajungi în Cracovia. Am scris aici un ghid separat pentru Auschwitz.
În al doilea rând, recomand turul cu ghid gratuit Walkative. Găsești programul lor pe net, sunt câteva tururi cu diferite tematici, nouă ne-a plăcut maxim. Ne-a plăcut pentru că fiind gratuit, ghizii câștigă doar bacșiș (pentru care primești chitanță) și se vede că își dau interesul. Noi probabil am lăsat bacșiș mai mult decât ar fi costat turul în sine doar pentru că ne-au oferit o experiență faină și super informativă.
Click pe poze pentru a le mări.
Wawel Royal Castle și Wawel Cathedral
Main Square, Cloth Hall, Turnul Primăriei din Cracovia
E piața principală care înconjoară Cloth Hall, St. Mary’s Basilica, Adam Mickiewicz Monument, Turnul Primăriei și Biserica Sfântului Adalbert. De jur împrejur sunt restaurante și tarabe, iar aici au loc majoritatea evenimentelor.
St. Mary’s Basilica
- Locație Google Maps
- Se poate urca în unul dintre cele două turnuri, dar e un număr foarte mic de bilete disponibile zilnic și trebuie să fii dimineață acolo
- Recomand să urmăriți turnul bisericii la ora 12:00
Oskar Schindler’s Enamel Factory
- Locație Google Maps
- Preț: 24 zloti / persoana
- Durată vizită: 2h
- Recomand să cumpărați bilete online, noi am stat la o coadă destul de mare.
Celebra fabrică de email a lui Oskar Schindler prin care acesta a salvat peste 1000 de evrei în timpul războiului mondial.
M-a impresionat nivelul de detalii pe care îl găsești în acest muzeu. A fost amenajat să te treacă prin toată istoria orașului din acea perioadă.
St. Florian’s Gate
- Locație Google Maps
- E intrarea în orașul vechi.
Barbakan Krakowski
- Locație Google Maps
- A fost cândva un punct de veghe al cetății. Acum e probabil cel mai popular punct de întâlnire la intrarea în orașul vechi.
Ghetto Heroes Square
- Locație Google Maps
- E un monument ridicat în memoria evreilor polonezi din Ghetto care și-au pierdut viața între 1941 și 1943.
Krakow Ghetto, Kazimierz
- Locație Google Maps
- Cartierul evreiesc / Ghetto-ul evreiesc din Cracovia. Aici și o simplă plimbare e o experiență aparte.
Kraków Old Town, Floriańska Street, Planty Park
Foarte multe pub-uri, restaurante, magazine, tarabe, etc. De toate pentru toți.
Father Bernatek Footbridge
Pe lângă cele enumerate mai sus, veți mai găsi multe biserici, multe monumente dedicate eroilor din Al doilea Război Mondial.
Cracovia noaptea
Centrul vechi e foarte mișto când se lasă seara pentru că apar cântăreți, clădirile sunt iluminate deosebit și e foarte multă lume pe străzi, terase pline și așa mai departe.
E multă viață de noapte, mulți tineri, e o atmosferă foarte primitoare în oraș. Sunt mulți turiști, dar nu e îngrămădeală și te poți relaxa și distra în aceeași măsură. Se găsesc localuri pentru toate gusturile.
Ce și de unde să mâncați în Cracovia, Polonia?
Polonezii au câteva mâncăruri și deserturi tradiționale care seamănă cu mâncărurile noastre tradiționale.
Bigos (un fel de varză călită)
Hunter’s pork stew with sauerkraut, sausage and dried plums. Practic, e varză călită cu cârnați, la care au adăugat prune uscate. Am mâncat la restaurantul Kuchnia u Doroty, pe care l-am recomandat pe TripAdvisor.
Placki ziemniaczne (snițele din cartofi)
Potato pancakes, sunt niște tarte gustoase făcute din cartofi pe care le găsești cu diferite sosuri, noi am mâncat cu gulaș, care e mâncare tradițională și în Polonia.
Żurek (Sour Bread Soup) și Supa de sfeclă roșie
Două dintre cele mai populare supe poloneze. Le găsești cam în orice restaurant. Supa de sfeclă am mâncat-o la Piwnica Wolnica, e de încercat, dar nu pe gustul meu.
Gulaș
În prima seara am mâncat într-un restaurant foarte mișto, aproape de centru, care se numește Chata. Recomand, locația arată foarte rustic.
Pierogi
Aceste găluște, care sunt servite cu diferite umpluturi și sunt nelipsite din niciun restaurant tradițional polonez. Găsești varianta sărată, cu brănză, carne, ciuperci, varză, cărnați, etc, dar și varianta dulce, cu gem, dulceață, fructe, ciocolată ș.a.m.d.
Cârnați polonezi
Am mâncat unul foarte bun la Domowe Przysmaki, un restaurant foarte mic din centrul vechi. Are maxim 10 mese și e destul de căutat. Tot aici am descoperit berea Okocim Black, excelentă, 9.6% alcool, vă las și cu zâmbetul de pe fața mea.
Mai recomand și Kuchnia Polska Gaska din cartierul evreiesc. E un restaurant care venerează carnea de gâscă și am mâncat pentru prima dată costițe de gâscă.
Zapiekanka
La capitolul gustări, e un fel de pizza, cu diverse topping-uri, foarte populară pe la ei. Nu face bine la silueta. Cea mai bună cică ar fi în centrul cartierului evreiesc, la Zapiekanki. Confirm că mi-aș mai fi luat una.
Bere / Piwo
Cum am spus și în articolul despre Varșovia, cea mai mare și plăcută surpriză pentru mine în Polonia a fost diversitatea de bere disponibilă în pub-uri și market-uri. În Cracovia am găsit și mai multă bere craft foarte gustoasă și ieftină în același timp 7-15 zloti (2-3 EUR), multe pub-uri dedicate consumului de bere bună.
Cele mai populare beri prin pub-uri sunt Zywiec, Tyskie, Lomza, Okocim și Ksiazece, dar lista continuă cu numeroase beri artizanale și poți cere recomandări la bar.
Găsești aici o listă cu pub-urile cu bere pe unde ne-am petrecut noi serile.
Lichior de cireșe, cireșată
Sunt multe mini baruri care vând o singură băutură, această cireșată. Vii, stai în picioare la o masă, bei un shot și pleci. Poți să cumperi și la sticlă dacă îți place prea mult.
Concluzia despre Cracovia
După cum am spus și mai sus Cracovia a intrat lejer în top 3 orașe vizitate de noi și direct pe lista exclusivistă de orașe în care am mai merge încă o dată cu mare drag. Nici nu o pot compara cu Varșovia în ceea ce privește o nouă vizită în Polonia.
Mi-a plăcut atmosfera din oraș și din pub-uri și mi-au plăcut exagerat de mult mâncarea și berea. Nu cred că m-aș muta acolo, dar un city break sigur o să mai fac.
Mi s-a părut un oraș primitor, cu un istoric fascinant și un mix interesant între vechi și nou.
Poze realizate cu http://bit.ly/lk2h9a
3 Comments
Ce bine pică articolul ăsta! Avem în plan să ajungem anul ăsta pe acolo și ne vor prinde tare bine recomandările tale. Mulțumiiim!
N-ai pentru ce! Merită vizitat. Distracție plăcută.
Bune sugestii, Bogdan. Si frumoase fotografii. Cârnatii de Domowe Przysmaki sunt la fel de buni. I-am cautat in mod special dupa ce am citit articolul. Si borsul de sfecla, tot de acolo. Multumesc de sugestii.