Aveam Polonia de mult timp în wishlist-ul de vizitat și chiar auzisem că merită trecut și prin Varșovia și prin Cracovia așa că le-am luat la rând. Cele două mari orașe ale Poloniei sunt despărțite de doar 300km, pe care i-am parcurs cu trenul, dar voi reveni mai târziu la acest subiect.
Veți găsi mai jos informații despre cazarea în Varșovia, transfer de la și spre aeroport, obiective turistice, restaurante și prețurile din capitala Poloniei. Va fi un ghid cuprinzător dacă aveți în plan un city-break în Varșovia.
Zborul din România a durat aproximativ 1 oră și 40 minute, de la sosiri din aeroport am intrat direct în autobuzul care ducea spre gara centrală, în mijlocul orașului. Am ajuns entuziasmați să descoperim o nouă capitală cel puțin interesantă a Europei.
Vă las întâi cu primul video filmat și montat de mine în întregime. E o ilustrație în câteva minute a ceea ce puteți citi mai jos mult mai detaliat.
Dacă ți-a plăcut video-ul, te încurajez să te abonezi canalului.
Puțin despre Varșovia
Varșovia găzduiește aprox. 1.8 milioane de locuitori, a 8-a cea mai populată capitală din Europa, dar nu a fost dintotdeauna capitala Poloniei, luând titlul în 1596 de la Cracovia.
Orașul a fost distrus în proporție de 80-90% în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Centrul vechi a fost restaurat după WW2 bazat pe picturi din secolele 17-18 și este protejat de UNESCO.
Sunt mulți turiști, e o viață de noapte incredibilă și pare un oraș în plină dezvoltare economică, sunt mulți zgârie-nori și foarte multe clădiri de birouri.
Cât costă un sejur în Varșovia?
Un sejur de 3 nopți ar trebui să coste undeva pe la 1500 Ron de persoană. Am inclus pe lângă cazare, cheltuieli și acces la atracțiile turistice, biletele de avion, transferul aeroport-cazare-aeroport și mijlocul de transport în comun. Găsiți mai jos cheltuielile detaliate.
Am fost cazați la Elegant Apartment Panoramic, care a primit din partea mea nota 9,6 pe Booking pentru că salteaua patului a lăsat de dorit, dar sper spre binele lor, să o schimbe curând.
E un apartament mic în centrul Varșoviei, la 200m de gara centrală, chiar la marginea centrului vechi cu priveliștea asta pe geam.
Am rezervat și plătit prin Booking, nici nu ne-am întâlnit cu administratorul apartamentului pentru că am luat cheile dintr-un seif și le-am lăsat în altul.
Vezi oferta de cazare în Varșovia prin Booking.com Booking.comZlotul polonez
Moneda în Polonia este Zlotul, iar 1 Zlot ~ 1.1 Ron, așa ca e ușor de calculat. Nu am avut niciun Zlot la noi, am plătit peste tot cu Revolut și am scos de la un bancomat cam 150 zloți să avem pentru bacșiș și pentru orice eventualitate. Absolut peste tot am putut plăti cu cardul.
Prețurile sunt în mare cam ca la noi, nivelul salarial fiind comparabil cu al nostru. Ba chiar, prin centru, la pub-uri și restaurante am găsit prețuri foarte bune, mai mici decât în România.
Costurile detaliate ar fi:
- începând cu 250 ron de persoană biletul de avion dus-întors cu WIZZ
- 200 lei pe noapte cazare foarte bună, ultra centrală, camera dublă
- 4.4 zloți de persoană/drum cu autobuzul de la și spre aeroportul Chopin. E vorba de bilete de 75 de minute care se cumpără de la ATM-uri Autobuzul pleacă la intervale dese și face cam 45 minute până în gara centrală.
- o călătorie cu metroul/autobuzul/tramvaiul costă 3.4 zloți (record minim) care funcționează de la 5:00 AM până la 01:00 AM, respectiv 03:00 AM în weekend. Recomand bilete pe 24h, 48h, 72h doar dacă ai planificate mai mult de 4-5 drumuri pe zi. Au un site foarte detaliat pentru sistemul de transport în comun ZTM
- o masă în oraș pentru 2 persoane costă aproximativ între 60 și 90 zloți, în funcție de zonă și preferințele culinare. Porțiile de mâncare traditionala la restaurant încep de la 20 zloți. (mai ieftin decât în RO)
- am plătit între 8 și 11 zloți pe o bere la 0.5, găsești foarte mai multe tipuri de bere și cam astea sunt prețurile peste tot. Citește mai jos mai multe despre bere.
- 10 euro – internet în Roaming
- Au peste tot mini-markets Carrefour non-stop de la care te poți aproviziona cu apă sau gustări. Majoritatea produselor au cam aceleași prețuri ca și la noi.
- La restaurante și pub-uri prețurile sunt ca în România, am plătit doar cu cardul, iar bacșiș poți lăsa cash în borcanele de pe bar sau pe nota de plată.
Transportul în comun
Am mers cel mai mult autobuzul, sunt stații în fața fiecărui obiectiv turistic. Dacă folosești metroul trebuie să mergi mai mult pe jos, dar ajungeam cam în același timp la destinație cu autobuzul și mergeam mai puțin pe jos.
Un bilet e valabil pentru orice mijloc de transport în comun pe durata de timp pe care o alegi. Biletele se pot achiziționa de la ATM-uri în orice stație cu cardul sau cash, dar și din ATM-uri în autobuz/tramvai/metrou.
Informații despre transportul în comun din Varșovia pot fi găsite pe site-ul ZTM Warsaw.
Ca să ne orientăm și să ne deplasăm am folosit Google Maps cu mijloace de transport în comun și ne-am făcut de acasă lista cu destinații. Pe Google Maps îți zice ce autobuz să iei, când vine și câte stații să mergi.
E foarte multă viață de noapte, cel puțin în zona centrală, zona pub-urilor, dar în rest orașul nu este atât de spectaculos noaptea.
Dacă ajungeți în Varșovia vă recomand să vizitați:
Click pe poze pentru a le mări.
The Royal Castle in Warsaw
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 30 zloti. Miercurea e gratuit. Recomand ghid audio pentru încă 18 zloti
- Durată vizită: ~2h
Castle Square
E piața din fața palatului regal, unul dintre cele mai populare și populate locuri din Varșovia. În serile de weekend se strâng artiști de stradă și este o atmosferă foarte mișto.
Taras Widokowy
- Locație Google Maps
- Preț urcare: 20 zloti
E un turn cu o terasă mică aflată în Castle Square, de unde poți vedea piața și orașul de sus.
Warsaw Old Town Market Square
Are în centrul său unul dintre cele mai importante statui ale Varșoviei, Mermaid Monument.
Łazienki Palace și Old Orangery
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 25 zloti, respectiv 20 zloti. Noi am fost într-o vineri și era intrarea gratuită. Recomand și aici ghid audio pentru încă 12 zloti
- Durată vizită: ~2h
Łazienki Palace Łazienki Park Warsaw Orangerie Warsaw Orangerie
Terrace of the Palace of Culture and Science
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare terasă: 20 zloti. Se aglomerează la apus, când urcă mai toată lumea și se formează coadă la lifturi. Luați-vă o marjă de timp.
- Durată vizită: ~1h
Palace of Culture and Science Warsaw Terrace of the Palace of-Culture and Science
Sigismund’s Column
Saxon Garden
E un parc imens cu statui, lacuri, fântâni arteziene, etc
Warsaw Zoo
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 30 zloti.
- Durată vizită: ~1h
Warsaw University Library
E un parc construit pe clădirea bibliotecii Universității.
Multimedia Fountain Park
- Locație Google Maps
- Durată spectacol: 30-45 min. Spectacolul începe în fiecare Vineri și Sâmbătă in Mai, Iunie și Iulie la 21.30, în August la 21:00, iar în Septembrie la 20.30.
Holy Cross Church
Pe lângă cele enumerate mai sus, veți mai găsi multe biserici, multe monumente dedicate eroilor din Al doilea Război Mondial, câteva muzee și bineînțeles Muzeul lui Chopin.
A.. și se laudă cu echipa de fotbal Legia Varșovia, ce-i drept au și o galerie impresionantă.
Orașul noaptea
Sunt câteva clădiri și locuri luminate care arată bine noaptea, în frunte cu Palatul de Cultură și Știință, dar în rest nu e extraordinar. Cel mai probabil te vei opri și te vei distra într-un pub.
Old Town Market Nu știu ce e asta :))
Ce și de unde să mâncați în Varșovia?
Polonezii au câteva mâncăruri și deserturi tradiționale care seamănă cu mâncărurile noastre tradiționale.
Bigos
Hunter’s pork stew with sauerkraut, sausage and dried plums. Practic, e varză călită cu cârnați, la care au adăugat prune uscate. Am mâncat la restaurantul Gosciniec Polskie Pierogi, pe care l-am recomandat pe TripAdvisor.
Placki ziemniaczne
Potato pancakes, sunt niște tarte gustoase făcute din cartofi pe care le găsești cu diferite sosuri, noi am mâncat cu gulaș, care e mâncare tradițională și în Polonia.
Żurek (Sour Bread Soup)
Doar una din lista de supe populare poloneze. Am mâncat una foarte bună la Restaurantul Widokowka, e în zona centrală, lângă palatul regal, dar prețurile sunt super ok.
Gulaș
Îl găsești peste tot, nu mai are nevoie de introducere. Una din mâncărurile mele preferate.
Pierogi
E imposibil să găsești un restaurant tradițional fără aceste găluște, care sunt servite cu diferite umpluturi. Găsești varianta sărată, cu brănză, carne, ciuperci, varză, cărnați, etc, dar și varianta dulce, cu gem, dulceață, fructe, ciocolată ș.a.m.d. Într-un restaurant mi-au plăcut, în altul erau prea îmbibate în ulei.
Sushi
După ce ne-am săturat de mâncare tradițională și mai mult împinși de la spate de review-urile de pe TripAdvisor, am mâncat sushi la restaurantul Sushi Maestro pe care îl recomand și eu mai departe.
Bere / Piwo
Cea mai mare și plăcută surpriză pentru mine în Polonia a fost diversitatea de bere disponibilă în pub-uri și market-uri. Am băut multă bere craft foarte gustoasă și ieftină în același timp (5-12 lei).
Cele mai populare beri prin pub-uri sunt Zywiec, Tyskie, Lomza, Okocim și Ksiazece, dar lista mi s-a părut infinită, cel puțin pentru o săptămână cât am stat prin Polonia. Recomand berile nefiltrate și brune, sau cel puțin ele sunt mai pe gustul meu.
Grzane Piwo, sau Grzaniec este bere fierbinte condimentată, tradițională poloneză. Este berea cu care se încălzesc iarna, dat fiind că iernile sunt foarte aspre în Polonia.
Hot Beer | Zywiec
Concluzia
Nouă ne-a plăcut orașul, e destul de modern și îngrijit, sunt foarte multe pub-uri în care te poți distra, iar 3 zile sunt suficiente pentru a-l vizita. Este ieftin, comparabil la prețuri cu România, dar peste noi la turism și infrastructură/dezvoltare urbană.
Dacă ar fi să mă întrebi dacă m-aș întoarce în Varșovia, probabil aș refuza dacă aș avea opțiunea să merg în Cracovia, dar despre asta voi scrie într-un alt articol.
Poze realizate cu http://bit.ly/lk2h9a