Articol scris de Dragomir Alexandru Laurențiu și Atanasiu Andreea. Cei doi au povestit despre UVSAR ca organizație, mai exact din cine este constituită și cu ce se ocupă.
Personalul voluntar UVSAR este specializat în situații de urgență, prim ajutor, salvare montană, salvare fluvială (inclusiv salvamari și scafandri profesioniști) și prim răspuns în caz de dezastre.
URBAN VOLUNTEER SEARCH AND RESCUE (UVSAR) este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, ce promovează voluntariatul ca resursă umană principală, având la momentul constituirii voluntari cu experiență, pregătiți să intervină în operațiuni de salvare complexe, asigurarea primului ajutor și prim răspuns în dezastre și calamități proveniți din diferite organizații specifice de pe teriroriul României și specialisti din structuri aparținând statului roman.
Urban Volunteer Search and Rescue pregătește și implică voluntari în proiecte umanitare și operaționale (situații de urgență, căutări de persoane, asistență premedicală, ș.a.m.d.), indiferent de sex, clasă sociala sau alte criterii etnice.
În parteneriat cu Direcția Cămine, Cantine și Proiecte Studentești din cadrul Universității „Dunărea de Jos” Galați, UVSAR a deschis primul punct de prim ajutor premedical într-un campus universitar, asigurând astfel asistență pentru cei aproximativ 3000 de studenți, 10 agenți economici locali, 1 cantină și 2 școli.
De la inaugurare, PPA (Punctul de Prim Ajutor) a asigurat asistență pentru 400 de persoane , peste 20 de cazuri fiind urgențe majore, unde voluntarii UVSAR au intervenit până la sosirea echipajelor de urgență.
Organizația are în derulare proiecte de formare continuă în domeniul situațiilor de urgență, atât pe plan național cât și pe plan internațional prin parteneriatele strategice cu membrii International Disaster Emergency Response Network.
International Disaster Emergency Response Network (IDERN) este o rețea interstatală trans-națională de ONG-uri, ce are ca misiune salvarea de vieți omenești și colaborarea internațională în domeniul SAR.
În prezent în cadrul International Disaster Emergency Response Network (IDERN), membrii provin din Uniunea Europeană, Turcia și China, urmând ca până la sfârșitul anului 2017, rețeaua să atingă un număr de 30 de organizații membre cu capacități de prim răspuns în cazul unor dezastre majore.
Oricine cu vârsta minimă de 18 ani poate deveni voluntar UVSAR, indiferent de pregătire și are posibilitatea să se implice activ în comunitatea din care face parte dintr-un post operațional sau administrativ, pe care îl pot alege în funcție de timpul liber de care dispune.
IMPLICĂ-TE! UVSAR recrutează voluntari noi ! Alătură-te echipei de voluntari!
UVSAR oferă:
- Cursuri gratuite de prim ajutor/ căutare & salvare
- Adeverință de voluntar recunoscută internațional
- Experiențe și cunoștințe profesionale noi
Criteriile de selectie sunt :
- Minim 18 ani împliniți ( obligatoriu)
- Spirit de lucru în echipă
- Program flexibil
Aplică acum la adresa : recrutare@uvsar.ro Mai multe detalii despre UVSAR găsiți pe website : www.uvsar.ro
Dacă nu te-ai convins încă, citește experiența Andreei Atanasiu, voluntar UVSAR
Mica incursiune în viața de voluntar
Mă numesc Atanasiu Andreea, am 23 de ani și sunt studentă la Medicină Generala, anul IV.
Eram anul I când, din povestirile unei colege am aflat despre organizația UVSAR Galați. Am cerut mai multe detalii și aflând că este o organizație non-guvernamentală, non-profit și apolitică, ce pregătește cetățeni de orice vârstă, indiferent de studii, pentru situații de urgență și calamități, am decis rapid că vreau să mă înscriu.
Astfel am pășit pentru prima dată pragul PPA-ului sau mai explicit al Punctului de Prim Ajutor din campusul universitar “Al. Ioan Cuza “ Galați, în luna Iulie a anului 2015, loc ce avea să mă învețe atât de multe lucruri minunate din punct de vedere profesional cât și personal.
Timidă, dar curioasă totodata, am facut cunoștință cu toți voluntarii prezenți precum și cu directorul acestei organizații: Radu Murea, cel care avea să ne învețe toate măsurile de prim ajutor, atât cele de bază, cât și cele la nivel avansat.
Cursurile au început curând, într-o atmosferă caldă și prietenoasă, dar cu un ușor aer de sobrietate căci învățam principii ce urmau să ne ajute să salvăm vieți într-o zi.
Au urmat primele gârzi, atât cele de zi, cât și cele de noapte, gărzi care m-au învățat cum să reacționez în situaîii critice și cum să acționez în consecință.
Mi-aduc și acum aminte una dintre situațiile limită când am fost apelați pe numărul PPA-ului pentru a ni se cere ajutorul în salvarea unei persoane în vârstă ce acuza dureri puternice în zona inimii și o stare permanentp de neliniște și anxietate.
Alaturi de colegii mei, am reușit sp liniștim persoana, să-i monitorizăm funcțiile vitale (prin măsurarea tensiunii arteriale, a pulsului și a saturației de oxigen, glicemiei, etc), fiind pregătiți în orice moment să începem un eventual masaj cardiac până la sosirea ambulanței, care ne-a confirmat ulterior că situația era una gravă și putea degenera oricând dacă nu am fi intervenit.
Zilele au trecut și am participat și la primele antrenamente pentru INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE DAYS, antrenamente și exerciții ce au ca scop punerea în evidență a capacității de intervenție a membrilor UVSAR.
Au fost realizate simulări de cutremure și incendii, în care a trebuit să intervenim în cel mai scurt timp, însă având pe primul loc siguranța noastră ca salvatori, pentru a putea mai apoi să reușim să salvăm pe cei aflați în nevoie.
Aceste exerciții ne-au dezvoltat capacitatea de a lucra în echipă și de a găsi soluții în căutarea și salvarea victimelor, pentru evacuarea în siguranță a acestora; ne-au pus mintea la încercare uneori obligându-ne să improvizăm anumite materiale medicale precum atelele, învățându-ne să ne folosim de tot ceea ce ne înconjoară în situații limită, pentru ca victima să beneficieze de un prim ajutor de calitate, corect executat.
INTERNATIONAL SEARCH AND RESCUE DAYS ne-a adus un element surpriză, o organizație asemănătoare nouă, dar de pe teritoriul Turciei, alături de care am spart barierele lingvistice și am colaborat într-un exercițiu de amploare la care ne-au fost alături toate instituțiile abilitate în situații de urgență : SAJ Galați, Smurd, Pompieri , Jandarmerie etc. , având un total de 14 victime, dintre care 2 decedate, cărora am reușit să le acordăm primul ajutor și să le evacuăm în deplină siguranță.
Tot alături de colegii noștri turci, atât în luna Februarie a anului 2016 cât și anul acesta în luna August 2017, am plecat într-un schimb de experiență la 914 km distanță…în orasul BURSA, Turcia, unde ne-am perfecționat cunoștințele de prim ajutor, salvare urbană, montană și pe apa.
Aici, în familia UVSAR pot spune că mi-am dezvoltat o bună parte a personalității, am învățat ce înseamnă să ajuți fără să aștepți nimic în schimb, să te multumești cu un zâmbet sincer și mai presus de toate am învățat că doar în echipă și cunoscându-ți oamenii din jur poți realiza lucruri mărețe.
Daca scurta mea incursiune în viața de voluntar te-a facut să vrei să afli mai multe, să faci parte din organizație, dacă și tu îți dorești să poți ajuta într-o zi pe cineva aflat în nevoie, nu ezita căci UVSAR recrutează noi membri!
Vino să înveți alături de noi măsurile de prim ajutor și tehnici de căutare și salvare, cursuri în urma cărora poți primi o adeverință de voluntar recunoscută internațional.
FII VOLUNTAR LA UVSAR!!!
Aplică acum la adresa : recrutare@uvsar.ro , iar pentru mai multe detalii ești așteptat pe www.uvsar.ro
Mie mi se pare foarte tare ce fac cei de la UVSAR și cred că este extrem de benefic comunității, dar și individual, tuturor care se implică. De aceea, te invit și pe tine să te implici, sau să distribui mai departe acest articol.