Evenimente

14 tineri cu dizabilități intelectuale de la Special Olympics România fac la Galați o demonstrație de Patinaj și Role

speciali pe patine

Vreau să vă povestesc despre un proiect special și extraordinar care are loc în Galați, o premieră de altfel, o serie de antrenamente pe role și patine ale copiilor speciali.

Am stat de vorbă cu George, unul dintre cei mai implicați oameni în astfel de activități pe care îi cunosc (și pe care vreau să îl felicit cu această ocazie) despre acest proiect, și chiar am participat la un antrenament. M-am uitat și am aplaudat, nu vă imaginația altceva pentru că eu cu rolele și patinele sunt ca baba cu mitraliera.

George vă așteaptă cu brațele deschise, atât ca voluntari, parteneri și în special copii care pot beneficia de această super experiență.

Despre ce e vorba?

14 tineri cu dizabilități intelectuale de la Special Olympics România fac la Galați o demonstrație de Patinaj și Role, în cadrul Programului ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre starea de bine”

Galați, 5 februarie 2020 

  • Demonstrația de role a sportivilor Special Olympics România de la Galați are loc miercuri, 5 februarie, la Sala Siderurgistul, începând cu orele 11:00. Demonstrația de patinaj are loc în aceiași zi la Patinoarul Artificial Dunărea din Galați, începând cu ora 14:00.
  • În februarie 2020 se va ține la București primul Campionat Național de Patinaj (role, viteză, artistic) Special Olympics 
  • Fundația Special Olympics România va crea primul ghid de Patinaj Adaptat persoanelor cu dizabilități intelectuale 

66 de sportivi Special Olympics din 5 orașe (București, Timișoara, Cluj-Napoca, Brașov și Galați) s-au antrenat intens pe role și patine începând cu luna august 2019, pentru a participa în luna februarie 2020 la primul Campionat Național de Patinaj al Special Olympics.

Miercuri 5 februarie are loc la Galați demonstrația de role (ultima din cele cinci care se desfășoară în fiecare oraș din proiect), la Sala de sport Siderurgistul și de patinaj, la Patinoarul Artificial Dunărea din Galați. Pe role și patine vor fi 14 tineri sportivi Special Olympics, provenind de la Asociația Fantasticii Down și de la Școala Gimnazială Specială “C-tin. Pufan”.  

Asociația Fantasticii Down

Antrenorii voluntari din Galați care s-au ocupat de pregătirea BRAVILOR pe role sunt Geanina Radu – profesor de sport la Școala nr. 28, Dorin Radu – antrenor la CSM Dunărea Galați, George Ștefan și Adrian Ioniță, Kinetoterapeuți la Fundația Motivation România și Cornel Sava – profesor de sport la Școala Gimnazială Specială “Constantin Pufan”.

Tot respectul și felicitările pentru acești oameni minunați care ajută fără să aștepte ceva la schimb.

Partenerii din cadrul proiectului ”Speciali pe Patine – Luăm viteză spre Starea de Bine!” au fost Asociația Fantasticii Down din Galați, reprezentată de Mioara Munteanu, Școala Gimnazială Specială “C-tin. Pufan”, Școala Gimnazială Nr. 28 (locație antrenament role), Fundația Sportului Gălățean (locație antrenament patine și pentru demonstrațiile de role și patinaj).

”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” presupune crearea primului program de antrenamente și competiții din România pentru patinaj (role viteză, artistic și viteză gheață) pentru 66 de persoane cu dizabilități intelectuale (PDI) din 5 orașe, crearea primului Ghid de Patinaj Adaptat, organizarea a 5 demonstrații locale în mijlocul comunităților și a primului Campionat Național Special Olympics de Patinaj pentru acest grup de beneficiari cu scopul de a demonstra abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, puterea transformatoare a sportului și beneficiile majore pe care le aduce asupra stării de sănătate.

În cadrul proiectului vor participa și alte peste 400 de persoane – antrenori, membri de familie, voluntari (studenți, elevi de liceu, profesori de sport), membri ai comunităților. Antrenorii sunt persoane care au pregătirea necesară pentru a conduce activitățile sportive specifice (antrenamentele de role/patinaj) adaptate persoanelor cu dizabilități intelectuale. Acestora li se adaugă membri de familie. În plus, ei au șansa de a vedea evoluția persoanelor cu dizabilități intelectuale (la Special Olympics asta înseamnă IQ < 70) și de a se bucura împreună. Voluntarii sunt și ei un pion important în organizarea activităților: acordă suport în desfășurarea antrenamentelor/competițiilor, având și oportunitatea de a învăța din interacțiunea cu persoanele cu dizabilități intelectuale. Membri ai comunităților iau parte la demonstrații/concursuri, aflând despre abilitățile persoanelor cu dizabilități intelectuale, manifestându-și sprijinul față de această categorie.

Despre antrenamentele ținute de sportivii și voluntarii Special Olympics se pot afla mai multe de pe pagina de Facebook a Fundației https://www.facebook.com/specialolympicsromania/

Proiectul ”Speciali pe patine – Luăm viteză spre starea de bine” este derulat de Special Olympics România și finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile.

Recomandări #

Pentru a găsi mai ușor informațiile despre proiect, folosiți haștagurile: #instaredebine #implicareafacediferenta #kaufland #fdsc #specialipepatine #specialolympicsromania

Despre dizabilitatea intelectuală

Mai mult de 200 de milioane de oameni din întreaga lume au o dizabilitate intelectuală, constituind astfel cel mai mare grup cu dizabilități la nivel mondial. Dizabilitatea intelectuală trece dincolo de rase și etnii, nivel de educație, statut social sau economic, putând apărea în orice familie.

Despre Special Olympics România

Special Olympics - in stare de bine

Special Olympics este o mișcare globală care valorifică potențialul uman prin puterea transformatoare a sportului. Special Olympics ajută persoanele cu dizabilități intelectuale să fie acceptate și implicate ca membri activi ai comunităților din care fac parte, pentru a crea o societate respectată și incluzivă pentru noi toți. Folosind sportul drept catalizator, împreună cu programele colaterale de sănătate și educație, Special Olympics luptă împotriva pasivității, nedreptății și intoleranței. În România din 2003, Special Olympics a ajutat, până în prezent, peste 27.000 de copii, tineri și adulți cu dizabilități intelectuale să fie cetățeni activi ai comunității.

Pentru alte detalii puteți contacta Fundația Special Olympics România. Coordonator comunicare, Oana Grecea –  o.grecea@specialolympics.ro. Telefon: 0722.544.601, 021.318.59.66.

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

1 comentariu
  • Carmen sept. 15,2020 la 09:37

    Multumim ptr sustinerea ta!
    Conteaza enorm de mult ptr noi, parintii si ptr copii.

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău