La sfârșitul lui 2021, după ce mi s-a născut Olivia, am trecut, ca orice proaspăt părinte prin depunerea dosarelor pentru obținerea alocației, indemnizației și în cazul meu a unui stimulent de nou-născut.
Să faci asta singur și rapid cred că e imposibil, ținând cont de lipsa informațiilor online. E horror. Așa că am fost, am întrebat, am greșit, am refăcut, am rezolvat și între timp am mai îndrumat vreo 4 familii, așa că m-am gândit să las și aici pașii pentru obținerea:
- Stimulent de naştere de 1.000 de lei pentru mamele din Galaţi
- Alocație de stat pentru copii, în valoare de 600 lei pe lună
- Indemnizația de creștere a copilului, pentru mama sau tatăl care intră în concediu de creștere copil (ccc)
Scriu acest articol pentru că atât la vremea respectivă, când se digitaliza cât de cât procesul datorită pandemiei, cât nici în prezent, nu există pe niciun site din Galați un set de instrucțiuni simple și coerente care să te îndrume.
Atenție! Informațiile din acest articol sunt de actualitate la data de 1 februarie 2023. Deși alocația și indemnizația sunt beneficii la nivel național, eu vorbesc despre procedura de la Galați. V-aș fi recunoscător dacă îmi semnalați modificări în secțiunea de comentarii.
Să începem!
- Stimulent de naştere de 1.000 de lei pentru mamele din Galaţi
Încep prin a menționa că fiecare administrație publică oferă sau nu un astfel de beneficiu. Informațiile de mai jos se aplică în Galați.
Pentru a beneficia de stimulentul financiar, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
- cel puţin unul dintre părinţi sau părintele singur să aibă domiciliul stabil pe raza municipiului Galaţi de cel puţin 1 an înainte de data naşterii copilului;
- naşterea copilului este înregistrată la o maternitate de pe teritoriul României;
- să depună cererea în termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data externării mamei, dar nu mai mult de 90 de zile de la naştere;
- solicitantul nu are datorii restante la bugetul local.
Actele necesare obținerii stimulentului în Galați trebuie scanate(fotografiate) și trimise online prin e-mail la adresa registratura_das@primariagalati.ro:
- cerere tip stimulent de naștere, o poți descărca de aici.
- certificat de naștere nou născut
- certificat medical constatator al nou născutului,
- certificat de atestare fiscală prin care dovedești că nu ai datorii la bugetul de stat (poți să-l obții de la Direcția De Fiscalitate Impozite Si Taxe Locale, la Nespălata)
- buletinul beneficiarului, fie mamă, fie tată
- extras de cont bancar în cazul în care dorești ca stimulentul să fie transferat în cont.
2. Alocație de stat pentru copii, în valoare de 600 lei pe lună pentru primii 2 ani (3 ani în caz de handicap)
Legat de alocație am găsit un articol scurt și la obiect cu toate informațiile necesare, precum condițiile care trebuie îndeplinite, beneficiile în vigoare, lista de documente și cererea tip. Link către articol aici
Nu menționează nimeni termenul limită pentru depunerea cererii, bănuiesc că alocația vine și retroactiv, dar sunt câteva acte simple pe care le poți depune în prima lună.
Pentru a obține alocația în Galați trebuie scanate(fotografiate) și trimise online următoarele documente, prin e-mail, la adresa registratura_das@primariagalati.ro:
- cerere tip alocație de stat copil, o poți descărca de aici
- certificatul de naștere al copilului pentru care este solicitată alocația;
- cartea de identitate a părintelui care va primi alocația pentru copilul său;
- extras de cont bancar în cazul în care dorești ca alocația să fie plătită în cont.
În funcție de caz, ar putea fi necesare o serie de alte documente, ca, de exemplu:
- certificatul de căsătorie al părinților;
- certificatul de divorț al părinților și certificatul de încredințare a copilului;
- dovada unei hotărâri judecătorești de încredințare, încredințare in vederea adopției, de plasament, de plasament în regim de urgență, de instituire a tutelei;
- certificat care atestă handicapul copilului.
3. Indemnizația de creștere a copilului, pentru mama sau tatăl care intră în concediu de creștere copil (ccc)
Indemnizația lunară pentru creșterea copilului se stabilește în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutive muncite din ultimii doi ani anteriori datei naşterii copilului. Totuși, chiar dacă valoarea indemnizației se calculează ca procent din media veniturilor nete, nu poate fi mai mică de 1.250 de lei și nici mai mare 8.500 de lei. Asta indiferent cât de mari ar fi veniturile părintelui care intră în concediu de creștere copil.
Sursa: Indemnizație creștere copil în 2023. Ce acte sunt necesare la dosar
Pentru a obține indemnizația de creștere copil în Galați trebuie scanate(fotografiate) și trimise online următoarele documente, prin e-mail, la adresa registratura_das@primariagalati.ro:
- certificat de nastere copil nou-nascut
- actul de identitate al solicitantului – părintele care va sta în concediul de creștere copil
- cererea TIP pentru acordarea Indemnizației, o poți descărca de aici, arată groaznic, dar e din sursa oficială
- contract de Munca / Decizie
- cerere Suspendare contract de muncă
- decizie suspendare contract de muncă
- adeverința cu salarii de la angajator, o poți descărca de aici
- stagiul de cotizare de la Casa de Pensii Galați,
- actul de identitate al celuilalt părinte, dacă e cazul
- certificat de căsătorie, dacă e cazul
Sper să vă fie de folos, sau cel puțin un punct de plecare.
Spor!
8 Comments
Foarte util articolul, mulțumesc!! Ca o completare, pentru obținerea stimulentului pt nou nascut, am găsit în articolul https://social.primariagalati.ro/ ca certificatul medical constatator poate fi inlocuit de biletul de ieșire din spital.
Mulțumesc pentru completare.
Ai vrea sa bag și eu dosarul de indemnizație Petru noi născut cum pot sa fac și unde pot sa bag dosarul că eu sunt din comuna Piscu județ Galați fa rog să an lăsați un răspuns
Cel mai sigur gasesti informatii la primaria Piscu, vezi pe site-ul lor.
Bună ziua o întrebare dacă eu am muncit în ultimi 3ani până în 22.06.2023 când sa inchis firma și imediat am rămas însărcinată, pe 9 aprilie trebuie sa nasc beneficiez de indemnizație? Mulțumesc!
De ajutor articolul, cei de la primarie iti mentioneaza ca regasesti si pe site documentatia, dar eu personal nu am gasit nimic, ca si completare pentru alocatia de la stat, e necesar si cartea de identitate a tatalui si certificatul de casatorie.
Nu am cartea de identitate a lui
Multumesc pentru acest articol! Foarte util.