
Dacă ai auzit în ultima vreme termenul de podcast, poate chiar din mai multe surse, poate chiar și de la mine, și nu îți este foarte clar despre ce e vorba, permite-mi să-ți descriu fenomenul.
În România podcastingul nu este o noutate. Există podcast-uri destul de vechi, cu multe episoade înregistrate, având comunități de ascultători, mici ce-i drept în comparație cu celelalte canale.
Ideea e că începutul lui 2020 a adus în România o explozie în industria podcasturilor și a creării de conținut audio. Podcasting-ul capătă popularitate printre consumatorii de conținut, apar din ce în ce mai multe podcast-uri, iar companiile le vor adăuga în curând în strategiile lor de marketing.
Dacă te interesează mai multe despre istoria podcasting-ului, mergi spre Wikipedia.
Ce e un podcast?
Pe scurt, un podcast este un fel de emisiune radio, difuzată online. De obicei are o anumită frecvență a episoadelor, dar dacă te abonezi poți primi notificăre la publicarea fiecărui episod nou.
Cum blog-ul este conținut text, iar vlog-ul este conținut video, podcastul este conținut audio. În afară, în special în USA, podcasting-ul e bine înrădăcinat și există podcast-uri cam pe orice subiect, pentru orice audiență.

Nu există o regulă a duratei unui episod, dar puteți găsi podcast-uri care au media episoadelor de 10-15 minute la fel de bine cum veți găsi episoade de 45-60 minute, dar și mai lungi de 90-120 minute. În cel din urmă caz, sunt două ore de emisiune audio pe care o poți oricând întrerupe.
Podcastul este conținutul audio, care în anumite circumstanțe poate înlocui muzica în rutina de zi cu zi.
Tipuri de podcast
Cele mai populare tipuri de podcasturi, explicate prin cuvintele mele.
Interviu – cel mai popular în România, discuție față în față sau de la distanță cu un invitat.
Conversațional – în care două sau mai multe gazde dezbat subiecte pe topicul podcastului, sau generale
One man show – în care e o singură gazdă care ține un monolog, tot aici aș include și varianta de storytelling
Panel – o gazdă cu mai mulți invitați, exact ca la o conferință. Încă nu am găsit unul în România
Fictional podcast – gazda povestește în episoade o acțiune fictivă. E ca o carte nescrisă, povestită la microfon. Singurul astfel de podcast pe care îl știu din România este Satul Mădălinei
Când asculți podcast?
Oricând ai o activitate care nu îți solicită toată atenția, sau ceva timp liber.
- la volan, în timp ce conduci, în timp ce ești blocat în trafic
- când călătorești singur
- în mijloacele de transport în comun
- la sală, în timp ce alergi sau tragi de fiare
- în timp ce faci curățenie sau lucruri gospodărești
- la birou, dacă jobul îți permite
- și altele
Cum asculți un podcast?
Există mai multe canale prin care te poți abona și asculta podcasturi printre care cele mai populare:
Spotify
Are o secțiune întreagă dedicată podcasturilor și pune din ce în ce mai mult accent pe asta.

Google Podcasts – pe Android
Te poți abona la podcasturi și ții foarte bine evidența episoadelor ascultate.

Apple Podcasts – pe iOS

YouTube
Deși este o platformă pentru conținut video, sunt mulți podcasteri care filmează înregistrarea episoadelor și transformă podcastul în videocast, sau video podcast.
Pe website-ul dedicat podcastului
Unele podcasturi au un site dedicat unde poate fi ascultat, dar e de cele mai multe ori incomod. Site-ul e foarte util să te abonezi și să ajungi ușor la toate canalele pe care este distribuit podcast-ul respectiv, dar și să citești eventualele transcripturi.
Alte platforme dedicate conținutului audio
Acestea sunt doar câteva mai populare, în care găsiți și podcasturi din România, dar lista e mai lungă.
- https://soundcloud.com/discover
- https://anchor.fm/
- https://www.stitcher.com/
- https://castbox.fm/
- https://overcast.fm/
- https://tunein.com/
De ce să asculți un podcast?
E doar un alt tip de conținut, e ușor de urmărit pentru că nu trebuie să fii cu ochii pe ecran și îi poți să dai play în background.
Ca orice alt tip de conținut, asculți pentru că poate fi distractiv, poți cunoaște oameni și informații noi. Poți găsi podcasturi interesante din aproape orice domeniu, îți recomand să le dai o șansă.
Nu trebuie să asculți toate episoadele unui podcaster și nu trebuie să asculți tot episodul dacă nu ți se pare suficient de interesant subiectul. În general podcastul nu e un serial în care dacă pierzi un episod nu le mai înțelegi pe restul. Există și genul acesta de podcast, dar mai puțin pe la noi.
Pentru că e o piață relativ nouă în România și toți creatorii de conținut fac asta din pasiune și se vede asta în calitatea informației.
Concluzia
Numărul persoanelor care ascultă podcasturi crește considerabil, iar această cerere vine și cu creșterea ofertei acestui tip de conținut.
Mă aștept la conținut din ce în ce mai mișto și asta nu poate decât să mă bucure.
Voi publica în curând lista de podcasturi pe care le ascult și le recomand, și voi scrie și despre povestea Podcastului de Vineri.
Spor la ascultat!
3 Comments
[…] și care sunt aplicațiile care te ajută în acest sens – îți recomand articolul lui Pană. Bogdan Pană. Vei găsi câteva detalii tehnice și îndrumări care ți-ar putea fi de […]
E placut sa urmaresti un podcast, e ca si cum te uiti la niste persoane care povestesc rezumatul unui film sau carti..e intrigant!
Sunt şi podcasturi care fac strict asta.