În primul rând, un lucru cu care am trăit câțiva ani în neștire, pe site-ul winamp.com care arăta ca în imaginea de mai sus se putea da click pe fundul lamei. It really whips the llama’s ass.
Ieri a apărut o nouă versiune de Winamp, prima după câțiva ani, site-ul a fost actualizat pentru download. Nu știu ce impact are, dar pe mine m-a apucat nostalgia și am început să citesc despre Winamp. Am aflat câteva lucruri foarte interesante și m-am hotărât să scriu acest articol comemorativ pentru player-ul copilăriei mele.
Acum că v-ați amuzat și v-am răscolit amintiri, dați-mi voie să vă prezint istoria pe scurt a Winamp.
Winamp este un media player lansat în 1997 și a crescut o dată cu popularitatea distribuirii muzicii în format mp3. A fost dezvoltat de compania Nullsoft, cumpărat cu totul de AOL în 1999 pentru 80 de milioane de dolari, apoi de Radionomy în 2014.
Versiunea inițială, WinAMP (atenție la litere mari, litere mici) a fost un player basic cu interfață de windows, care folosea Advanced Multimedia Products („AMP”) MP3 file playback engine.
Winamp 1. Versiunea 1.006, lansată pe 7 iunie 1997, redenumită în Winamp (doar litere mici) le-a adus celor de la Nullsoft 100,000$ pe lună în acel an în bancnote de 10$ de la utilizatori. Tot aici a fost lansată și prima interfață serioasă.
În același an a fost lansată versiunea 1.9, care a adus DEMO.MP3 „Winamp, it really whips the llama’s ass”, inspirată din melodia originală „Whip The Llama’s Ass” a lui Wesley Willis, cântăreț și compozitor de muzică underground, diagnosticat cu schizofrenie.
Winamp 2 a fost lansat pe 8 septembrie 1998 și a fost unul dintre cele mai descărcate programe software pentru Windows. Versiunea asta a fost cea mai populară, a introdus skinuri, egalizatorul. În iunie 1999 Nulsoft a fost cumpărat cu totul de AOL pentru 80 de milioade de dolari.
Winamp3 (au eliminat spațiul ca numele să conțină „mp3”) a fost lansat prin 2002 și a fost un mic fail. S-a remarcat printr-un consum mai mare de resurse fără niciun avantaj major. Mulți utilizatori s-au întors la versiunea 2 și a fost un semnal de alarmă pentru Nulsoft, care s-a apucat să lucreze din nou la versiunea a 2-a și au scos Winamp 2.9.
Winamp 5 a apărut la sfârșitul lui Decembrie 2003, și a fost versiunea a 2-a, cu features din versiunea a 3-a. A fost începutul sfârșitului pentru că în 2004 echipa originală Nulsoft a părăsit proiectul. Dacă v-ați întrebat vreodată de ce nu a apărut Winamp 4, cei Nullsoft au glumit spunând că „nobody wants to see a Winamp 4 skin” („4 skin” being a pun on foreskin). :))
După Winamp 5, au mai apărut update-uri prin 2007, 2013, versiunile 5.5, 5.6, dar Winamp deja și-a pierdut utilizatorii. Ulterior, în decembrie 2013 AOL a anunțat că închide Winamp.com, au apărut zvonuri că ar fi preluat de Microsoft, pentru ca apoi, în Ianuarie 2014 să fie preluat de un agregator de radio online Radionomy.
De atunci popularitatea Winamp a scăzut enorm, au mai apărut zvonuri legate de noi versiuni, update-uri consistente, dar nimic serios nu s-a întâmplat în afară de schimbarea logo-ului în 2017. Oricum logo-ul a avut foarte multe variante de-a lungul timpului, google it.
Știrea din 15 Octombrie 2018, prin care TechCrunch a anunțat că o versiune stabilă Winamp 5.8 va fi lansată pe 18 Octombrie, ceea ce s-a și întâmplat, poate fi descărcată de aici, iar Winamp 6 cică ar fi programat pentru 2019.
Winamp Easter Eggs
Există și o serie de Easter Eggs în Winamp, încă de la primele versiuni. Poze ale fondatorilor, jocuri precum Llama Snake, plug-inuri ascunse, iconițe și multe altele, lista completă poate fi găsită aici.
Amintiri.
4 Comments
Imi aduc aminte ca aveam un 486 DX4 la 120MHZ si winamp-ul 2 imi mergea sacadat. Dupa o vreme reusiem sa fac un upgrade la un procesor Cyrix 586 la 133 mhz si doar acei 13 mhz in plus ajutau winamp-ul sa ruleze flawless. Eram in al 9-lea cer. Trebuia sa stai o noapte intreaga pe net ca sa downloadezi un mp3 la 7k pe secunda.
Ai starnit in mine o groaza de amintiri cu articolul asta! :)
Ți-am amintit şi de oDC şi DC++ ? :))
haha … DA!
.. si de mIRC si de “asl pls” :))
Măi, eu mi-am reinstalat windows-ul zilele trecute şi am pus şi winamp. Aşa, din obişnuinţă, că nu l-am mai folosit de muuultă vreme. Probabil tot din nostalgie pentru vremurile în care îl foloseam pentru a face playlisturi pentru petreceri, cu 😀 Faină istorie, mulţumim!