Cu siguranță ai o casuță de search în sidebar sau în footer, sau poate ai un formular de căutare pentru produsele din magazinul tău online. Căsuța de search este un tool foarte bun prin care vizitatorii caută mai ușor prin conținutul site-ului, dar este un tool și mai important pentru a analiza cerințele și așteptările vizitatorilor.
De ce sunt aceste informații utile?
Deții un magazin online, sau un site de booking, sau orice site care are o cantitate mai mare de conținut. Cum ai reacționa când ai vedea că s-a făcut un număr semnificativ de căutări ale unor produse, bilete, informații pe care tu nu le ai pe site, dar pe care ai putea să le vinzi? Exact. Unde este cerere, vei veni cu o ofertă.
Așadar, pe lângă logarea în contul de Google Analytics, mai sunt câțiva pași simpli:
- Intră în Google Analytics la secțiunea Admin, selectează un View și intră în View Settings
- La View Settings vei găsi dezactivată opțiunea Site search Tracking de la secțiunea Site Search Settings, după activare, va trebui sa introduci Query parameter, care apare în URL după ce se efectuează o căutare, de obicei linkurile sunt www.domain.com/?s=query sau www.domain.com/?search=query sau www.domain.com/?cauta=query. Parametru boldat este cel care te interesează și trebuie introdus în câmpul din Google Analytics. Exclude semnul întrebării.
- Opțional, dacă ai căutare avansată după categorie, poți foarte bine să adaugi și parametru pentru identificarea categoriei. De asemenea, va arăta aproximativ la fel ca la search ?category=general . Cel mai bine este să faci o căutare avansată pe site și sa verifici apoi URL-ul.
- Verifică rezultatele în Google Analytics -> Reporting (View pe care ai făcut setările) -> Behaviour -> Site Search
Sper ca astfel să identifici mai ușor nevoile clienților tăi sau ale cititorilor tăi, pentru ca apoi să le poți suplini.
2 Comments
Salut Bogdan,
Doar ce am aflat de blogul tau si aproape ca l-am citit din „scoarta-n scoarta” . Referitor la articoul de mai sus, sunt pus putin in dificultate deoarece pe site-ul nostru URL-ul e putin diferit.
Cred ca ne-ar ajuta mult in analiza aceasta optiune din analitycs si te rog sa ma luminezi :-) referitor la ce parametru ar trebui sa introduc in acel camp. Mai jos ai URL-ul asa cu rezulta dupa o cautare.
.ro/index.php5?module=Frontend&action=search&search_value=altro
Multumesc!
Salut Cosmin, trebuie sa pui „search_value” (fără ghilimele) în câmpul din Analytics și ar trebui să meargă. Anunță-mă dacă a mers.