Development

Început de carieră sau reconversie profesională în web design și development

Migrarea spre joburi în IT, și preponderent web development era oricum un trend, dar acum pare că e accentuată de pandemie, falimentul sau repausul multor companii.

Am făcut mai jos o listă cu câțiva pași pe care să îi urmezi dacă ești interesat de domeniu.

Înainte de toate! Dacă vrei să mergi pe drumul ăsta doar pentru bani, sau pentru bani obținuți rapid, îmi pare rău să te dezamăgesc dar NU o să te țină prea mult. E nevoie de pasiune și multă muncă ca să faci treabă bună.

Dacă totuși ești hotărât, îți las câteva sugestii.

1. Încearcă să înțelegi mediul online

Oricare ar fi alegerea de la pasul următor, tu vrei să intri în imensul și mereu schimbătorul mediu online.

Îți recomand să navighezi mai puțin superficial prin site-uri, magazine online, platforme web, tec . Urmărește structura linkurilor, sitemap-urile, interfața, combinațiile de culori, conceptele grafice, blocurile de elemente și dispunerea lor în pagină. Documentează-te despre terminologie.

Trebuie să înțelegi ce sunt și cum funcționează site-urile.

2. Alege design sau programare

Prin design mă refer la interfața grafică, cea concepută într-un editor grafic, precum PhotoShop, Illustrator, Xd, Figma, Sketch, sau ce altele or mai fi. Pentru programare nu aș mai da exemple acum.

De obicei te aleg ele pe tine, ca pălăria din Harry Potter. Atât design-ul cât și programarea se învață, dar la design ai nevoie de un simț creativ și artistic mai bine dezvoltat. Tutoriale tehnice de PhotoShop găsești peste tot, trebuie să le și urmărești.

Dacă nu te poți hotărî, stabilește-ți două intervale de timp egale în care să le experimentezi, apoi trage linie și vezi la care ai rezultate mai bune, sau care te atrage mai mult. Să mergi cu ele în paralel e drumul cu două benzi spre mediocritate.

3. Programarea se împarte în două: front-end și back-end

Front-end development, adică transpui design-ul în cod afișabil într-un browser și de cele mai multe ori te conectezi la un back-end.

Back-end development, adică programezi dedesubturile. Ceea ce nu se vede, toată logica din spatele unui site, de orice fel ar fi el.

Față de mai sus, aici ai mai multe șanse să le faci pe amandouă și să le faci foarte bine. Cel mai probabil, mai devreme sau mai târziu, vei simți o atracție mai mare spre una din ele.

4. Ca să începi de undeva, ai nevoie de niște cursuri sau tutoriale

Poți să începi prin a căuta pe Google „how to make a website” și vom discuta și despre astea mai târziu. Dar dacă vrei să investești câteva ore și eventual bani în educația ta, îți recomand câteva tutoriale.

PRO TIP : Cursurile pe Udemy.com sunt cea mai bună investiție pe care o puteți face. Nu vă speriați de prețurile mari, cursurile sunt la promoție aproape în fiecare lună la prețuri între 10 si 20 USD. Deasemenea, sunt la prețuri mici pentru studenți noi și conturi noi, intrați incognito.

Frontend development

HTML – curs gratuit

CSS – curs gratuit

HTML + CSS – curs plătit pe Udemy

JavaScript – curs gratuit

JavaScript – Curs plătit pe Udemy

Bootstrap – Curs Gratuit

Bootstrap – Curs plătit pe Udemy

Angular – Curs gratuit

Angular – Curs plătit pe Udemy

React – Curs gratuit

React – Curs plătit pe Udemy

VueJS – Curs Gratuit

VueJS – Curs plătit pe Udemy

Backend development

NodeJS – Curs gratuit

NodeJS – Curs plătit pe Udemy

PHP – Curs gratuit

PHP – Curs plătit pe Udemy

JAVA Spring – curs gratuit

JAVA Spring – Curs plătit pe Udemy

Python + Flask – Curs gratuit

Python + Flask – Curs plătit pe Udemy

Ruby on Rails- Curs gratuit

Ruby on Rails- Curs plătit pe Udemy

MongoDB – Curs Gratuit

MongoDB – Curs plătit pe Udemy

MySQL – Curs gratuit

MySQL – Curs plătit pe Udemy

Strict pentru web development găsești multiple variante mai sus. Important este să pui în practică cursurile urmate și eventual să îți imaginezi și un mic proiect pe care să îl faci singur ulterior. Te va ajuta maxim.

Cursurile de pe Udemy sunt extraordinar de bine structurate și merită investiția fără dar și poate, dar înainte să le cumperi mai degrabă te documentezi despre tehnologie și vezi dacă ți se potrivește.

Revenind la „How to make a website”

Există numeroase metode de a face un site sau un magazin online, unele care nu necesită să ai habar despre niciunul din tehnologiile prezentate mai sus. Dar nu despre asta e vorba.

Un procent uriaș din site-urile pe care navighezi, te informezi sau cumperi online sunt dezvoltate cu un CMS (Content Management System). Aceste CMS-uri au în spate tot PHP, HTML, CSS, JavaScript, etc, dar vin la pachet cu template-uri și module care fac ca lansarea unui site să fie extraordinar de rapidă și eficientă.

Așa că te las cu încă o serie de tutoriale, cu cele mai populare 3 CMS-uri.

WordPress Dashboard- Curs gratuit

WordPress Development – Curs plătit pe Udemy

PrestaShop – Curs gratuit

PrestaShop – Curs plătit pe Udemy

Magento – Curs gratuit

Magento – Curs plătit pe Udemy

Bonus

GitHub – Curs Gratuit

GitHub – Curs plătit pe Udemy

Stai cu picioarele pe pământ pentru că terminarea unui curs nu te face developer peste noapte. Trebuie să le stăpânești și să le pui în aplicare într-un context real, presat de deadline.

E un domeniu în permanentă dezvoltare, ceea ce înseamnă că și tu trebuie să ții pasul. În aceeași măsură, dacă stăpânești principiile de programare dintr-un limbaj, să schimbi tehnologia nu va fi decât o chestie de timp și voință.

5. Lucrează la CV și un portofoliu personal

Chiar dacă nu ai experiență într-o companie, lucrând la proiecte reale, nu te oprește să urci pe Github ce ai făcut pe cont propriu, în urma unor cursuri, sau de capul tău pentru că ți-ai imaginat un proiect. Ar valora mai mult decât orice diplomă și orice prezentare ți-ai face la un interviu.

Dacă te pot ajuta cu mai multe sfaturi poți să lași un comentariu sau să-mi scrii pe contact@panabogdan.ro.

Dacă îți cauți un job sau un proiect în una din tehnologiile de mai sus, la fel, lasă-mi un mail, stăm de vorbă și poate colaborăm.

Spor la învățat!

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău