Dacă ai schimbat URL-ul unei pagini web, trebuie să te asiguri că redirecționezi vechiul link spre cel nou, dar când un utilizator caută o pagină web care nu a existat vreodată, sau care nu mai există din diverse motive, trebuie să ajungă pe o pagină de eroare 404.
Dacă site-ul tău nu are o pagină de eroare 404 custom, nu e chiar o problemă, dar este o oportunitate de care nu profiți, pentru că în acel moment ratezi șansa să ții vizitatorul pe site. Nu îți va lua mult timp să modifici pagina de eroare și va aduce un plus site-ului prin îmbunătățirea experienței utilizatorului.
Foarte Important! Aveți grijă când faceți redesign și schimbați linkurile paginilor, sau pur și simplu realizați că url-ul unei pagini nu este destul de bun și îl schimbați, puneți redirect 301. WordPress-ul are desigur un plugin de redirecturi foarte util care și monitorizează erorile 404 apărute.
Cum să arate și ce să conțină pagina de eroare 404:
- trebuie să păstreze aspectul general al site-ului,
- nu trebuie să redirecteze forțat utilizatorul spre homepage, nu încerca să îl păcălești, lasă-l pe el să decidă ce face mai departe,
- atenționează-l să verifice din nou URL-ul,
- adaugă un search box prin care să poată fi găsit pe site articolul respectiv,
- pune o listă cu cele mai populare pagini, sau cele mai populare produse în cazul unui magazin online, sau ultimele postări în cazul unui blog,
- păstrează header-ul și meniul site-ului,
- ideal ar fi să fie o grafică plăcută, un mesaj cât de cât amuzant, dar să aibe și funcționalitate.
Sursă imagine și alte pagini 404 foarte creative
WordPress-ul vine cu setările gata făcută și o pagina 404 by default, dar nu toate template-urile au această pagină personalizată. Tot ce trebuie să faci este să adaugi sau să editzei în folderul temei fișierul cu numele 404.php (nume obligatoriu).
Dacă folosești WordPress și vrei o pagină 404 ca https://panabogdan.ro/eroare-404 adaugă în conținutul fișierului 404.php următoarele:
/*Pentru formularul de Search*/
<?php get_search_form(); ?>
/*Pentru Ultimele Postări*/
<?php the_widget( ‘WP_Widget_Recent_Posts’ ); ?>
/*Pentru cloud-ul de Tags*/
<?php the_widget( ‘WP_Widget_Tag_Cloud’ ); ?>
Dacă nu folosești un CMS creează o pagină custom 404.html și adaugă în .htacces :
ErrorDocument 404 /404.html
Orice metodă prin care ții utilizatorul pe site este foarte utilă, rezervă-ți timp să verifici pagina de eroare 404.