Aproape oricine vrea o versiune mobile* a site-ului său. Nu voi enumera avantajele unui design responsive, ci efectiv ce pierzi și cum afli ce pierzi dacă site-ul tău nu are un design responsive.
Ce pierzi daca nu ai design responsive?
După cum am menționat și în titlu, pierzi foarte mulți vizitatori. De ce?
- Pentru că design-ul responsive este un factor destul de important din punct de vedere SEO in 2015. Implicit printr-un rank scăzut în motoarele de căutare pierdem vizitatori din căutările organice. Faptul că folosim termenul „responsive”, nu ne limitează doar la mediul mobile* , rankul este afectat și pentru căutările de pe laptop-uri si desktop-uri. Google are, desigur, un tool Mobile-Friendly Test free prin care îi afli părerea despre site-ul tău.
- Pentru că îți promovezi site-ul pe rețelele de socializare și este un număr extraordinar de mare de utilizatori ai rețelelor sociale de pe mobile*. Dacă vizitatorii de pe mobile* nu pot naviga pe site-ul tău și nu pot citi conținutul, în primul rând vor ieși mult mai repede de pe site, iar în al doilea rând vor scădea foarte mult șansele să dea like sau share (bineînțeles, dacă găsesc butoanele de like și share).
- Pentru că numărul utilizatorilor de mobile* este în continuă creștere. Numărul vizitelor directe crește, iar o navigare deficitară pe site scade timpul petrecut pe site, numărul de pagini vizitate și șansele unei vizite ulterioare.
Cum analizăm și menajăm vizitele de pe mobile* ?
Dacă ești interesat de traficul de pe site-ul tău, cu siguranță folosești Google Analytics. Dacă nu, aici găsești mai multe informații despre acest tool free, extrem de complex.
In Google Analytics poți afla dispozitivele de pe care intră cei care iți urmăresc site-ul/blogul, sistemul de operare care rulează pe acele dispozitive, browser-ul folosit pe ele, câte pagini sunt vizitate per sesiune, cât stau pe site și multe altele. Pentru că este o cantitate mare de informații, nu au fost predefinite rapoarte complexe, însă avem posibilitatea să ne configurăm singuri rapoartele. Personal, folosesc un dashboard special pentru mobile visits, în prisma detaliilor standard din Google Analytics.
Atentie! Acest dashboard nu conține sau exportă informații, este doar structura unei configurații pentru GA și nu îmi rezerv niciun drept asupra lui. Eu îl folosesc pentru că este foarte util.
Marele avantaj pe care consider eu că il oferă aceste rapoarte este că te poți concentra exclusiv pe testarea și îmbunătățirea site-ului exact pe dispozitivul de pe care s-au făcut cele mai multe accesări, folosind sistemul de operare și browser-ul respectiv.
Să luăm ca exemplu un blog, prin analiza datelor aflăm că cei mai mulți cititori folosesc telefoane Samsung cu rezoluția 360 x 640 , Android OS, browser Chrome. Orice postare sau pagină nouă poate fi testată mult mai atent în exact aceleași condiții pentru a oferi o experiență cât mai bună cititorilor fideli.
Studiu de caz:
Subiect : blogul de față, panabogdan.ro
Perioada de timp analizată : 06 ianuarie – 20 ianuarie 2016
Subiectul studiului de caz: analiza vizitatorilor și a vizitelor pe diverse rezoluții
Date referitoare la rezoluțiile dispozitivelor de pe care a fost accesat site-ul:
Date referitoare la dispozitivele folosite, media numerelor de pagini vizitate per sesiune, precum si media duratelor vizitelor:
Raport general:
Concluzie: Aproximativ 30% din accesări au fost făcute de pe mobile*, un procentaj care determină un interes ridicat asupra aspectului blogului pe rezoluții mici. Un alt aspect foarte interesant este acel procent de 8,9% accesări de pe rezoluția 1920×1080. Bounce Rate, Pages/Session și Avg. Session Duration sunt factorii importanți care determină dacă site-ul tău este mobile friendly.
Conceptul responsive duce cu gândul în mare parte la rezoluții mici, însă apariția și folosirea a tot mai multe display-uri cu rezoluție FULL HD (1920×1080) ne obligă sa privim lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Site-ul trebuie să se vadă bine și pe monitoare mult mai mari și chiar televizoare pentru că navigarea pe Smart TVs capătă amploare.
În același timp, să nu ne limităm doar la aspectul vizual, meniul și orice alt link trebuie să fie foarte ușor de accesat. Pune mâna pe un telefon sau tableta, intră pe site și vezi ce butoane sau linkuri nu poți accesa. Cu siguranță nu vrei ca utilizatorii să nu poată da click pe un buton din cauza unei greșeli de programare sau sa fie nevoiți să dea zoom pentru a da click pe un link.
Cum dezvolți și verifici un design responsive
Pe lângă device-urile fizice de care dispun, mai folosesc Screenfly si noul responsive tool din Chrome DevTools (F12 în Chrome).
Este foarte important să urmărim și să analizăm vizitatorul și nu vizita în sine. Am încercat să evit pe cât posibil termenul trafic, pentru că atenția trebuie concentrată pe vizitator și experiența lui pe site, indiferent de mediul în care are loc.
Dacă până acum nu ai luat în considerare acest aspect, în 2015 este aproape obligatoriu ca site-ul tău să ofere utilizatorilor o bună experiență pe orice rezoluție. Ce notă i-ai dat siteului tău din punct de vedere responsive?
*Prin termenul de mobile mă refer la smartphones și tablete de orice rezoluție