Cu siguranță vrei să monitorizezi click-urile de pe un link sau un buton din site-ul tău. Google Analytics oferă o soluție foarte simplă și eficientă.
Event Tracking – Web Tracking
O listă scurtă și incompletă cu ce poți monitoriza:
- Linkuri <a>, orice tip de linkuri, affiliate, bannere, etc
- Butoane <button> și inputs <input>
- Article and product ratings
- Blog comments
- Download de fișiere
- Înscrieri la newsletter și rss
- Videos
- Contact forms și orice tip de înscriere
Primul pas este adăugarea Google Tracking Code în header. Este foarte important ca ga.js să fie încărcat înainte de folosirea metodelor de event tracking, astfel nu vor interveni erori de js.
Al doilea pas este adăugarea unui event pe fiecare element ce trebuie monitorizat:
<a href=”#” onclick=”_gaq.push([‘_trackEvent’, ‘Category’, ‘Click’, ‘Label’,1.00,true]);”>Link</a>
Mai sus este un exemplu pentru un <a href=””> simplu, trackerul este inserat în onclick, iar structura unui event este:
- Category – reprezintă un mod de grupare a informațiilor în rapoarte, de exemplu vor fi evenimente pe bannere sau evenimente pe diferite linkuri care în timp pot fi schimbate, dar al căror rapoarte să ofere o analiză completă a zonei respective din site.
- Click – reprezintă acțiunea care are loc la momentul respectiv. Click este sugestiv și este un termen „rezervat” pentru linkuri, cum deasemenea sunt si „Play”, „Stop”, „Pause” pentru video. Dar nu mereu numele acțiunii reprezintă acțiunea în sine, poți pune orice, dar de preferat ar fi să fie sugestiv pentru o mai bună înțelegere a rapoartelor. De exemplu „Download” pe fișiere, „Facebook Share” pe butonul de facebook, etc
- Label – reprezintă numele, identificatorul elementului din pagina web. Aici vei face diferența dintre linkul X și linkul Y dintr-o anumită zonă a site-ului. La fel, trebuie să fie sugestiv.
- 1.00 – reprezintă valoarea unui event în vederea unei analize mai complexe. Cel mai des este folosită la calcularea cpc și ratings, fiecare rating acordat unui articol sau produs va corespunde unei valori.
- true – este boolean și indică dacă event-ul va fi folosit sau nu în calcularea bounce-rate, true înseamnă că event-ul nu va fi considerat o interacțiune.
Pasul trei: Cum verifici dacă funcționează?
În Google Analytics, poți vedea la Real Time, evenimentele din ultimele 30 minute
Sau la Behaviour, unde poți vedea și segmenta informațiile. Label nu este inclus by default și trebuie setat ca secondary dimension.
Pasul patru, debugging, în cazul în care pasul trei nu oferă rezultate. Poți folosi extensia de Chrome Google Analytics Debugger care folosită împreună cu consola oferă informațiile care sunt transmise în momentul unui click, dar și informații complexe despre problemele care intervin.
Pentru o analiză completă a datelor, vă sugerez să mențineți o consistență și sugestivitate în denumirea informațiilor enumerate mai sus (Category,Action și Label). Spor la analizat!