Cei de la Google au actualizat zilele trecute pagina cu indicațiile referitoare la indexarea site-urilor și poziționarea lor în rezultatele căutărilor. Această pagină cu Google Webmaster Guidelines este un fel de biblie pe scurt pentru SEO, este primul loc unde ar trebui să te duci dacă vrei să te apuci de treabă.
Pentru cei care nu au dat până acum peste această pagină, e vorba de cele mai bune practici pentru crearea și optimizarea unui site pentru motorul de căutare Google și e împărțită în două secțiuni:
- General Guidelines cu indexare, conținut și uzabilitate.
- Quality Guidelines cu câteva do și do not ce ar trebui respectate.
Modificările aduse le găsiți foarte detaliate aici. În mare nu sunt cine știe ce modificări, dar trebuie să fii la curent pentru că actualizarea se întâmplă doar o dată la câțiva ani.
Ce mi-a atras atenția:
„If possible, secure your site’s connections with HTTPS. Encrypting interactions between the user and your website is a good practice for communication on the web.”
Era de așteptat să apară în guidelines. Am scris anterior despre https și cum Google preferă https în loc de http.
„Design your site for all device types and sizes, including desktops, tablets, and smartphones. Use the mobile friendly testing tool to test how well your pages work on mobile devices, and get feedback on what needs to be fixed.”
„Ensure that your pages are useful for readers with visual impairments, for example, by testing usability with a screen-reader.”
„Make your site’s important content visible by default. Google is able to crawl HTML content hidden inside navigational elements such as tabs or expanding sections, however we consider this content less accessible to users, and believe that you should make your most important information visible in the default page view.”
Toată atenția este direcționată câtre experiența utilizatorului pe site. Trebuie evitată pe cât posibil folosirea de taburi și acordeoane, sau măcar păstrarea informațiilor esențiale în afara lor.
2 Comments
Https este o himera a Google. Pot sa pompeze ei cat vor in el, realitatea concreta este ca exista si vor exista site-uri de calitrate care nu vor implementa https si varii motive (pret, lipsa motivatiei detinatorului). Google nu le poate evita pentru ca ar pierde din relevanta. Cu siguranta exista site-uri nenumarate cu content apreciat de vizitatori dar care nu vor si/sau nu pot sa treaca la https. Ce va face in cazul asta Google? Nu poate premia pe cei care adopta si nu poate penaliza pe cei care nu adopta. Deci vax!
Știu..și eu sunt deranjat de treaba asta, mi-am pus problema de ce mi-aș trece blogul pe https, am un singur formular, userul citeste si cam atat. În schimb, nu îmi plac magazinele online fără https și mai toate site-urile pe unde îmi las informații personale. Cred că o să lăsăm să treacă ceva timp, să vedem dacă apar schimbări vizibile și apoi o să tragem concluzii.