După mult timp de când i-am zis să scrie, Ion (colegul meu designer) s-a hotărât în sfărșit să se pună pe blog. Al doilea articol postat de el este cu 5 Sfaturi pentru a lucra cu un designer grafic. Mi s-a părut interesant articolul și nu am putut să mă abțin să scriu și eu despre asta, din punctul de vedere al cuiva care chiar lucrează cu un designer grafic. Cum faci colaborarea mai eficientă?
Cum văd eu lucrurile:
- Daca proiectul e pentru tine personal (un tablou, o poză, orice), e normal să trebuiască să îți placă ție și exclusiv ție. În schimb dacă e pentru un site sau o campanie de promovare, nu trebuie să îl limitezi la părerea ta subiectivă. Spune-i designerului ce vrei să exprime proiectul respectiv, nu cum să arate. Scopul este ca produsul final să placă și să atragă consumatorii/clienții tăi. Este foarte important.
- Ai incredere în ceea ce face, probabil are mult mai multă experiență decât tine în domeniu. Daca nu îți place ceva, vino și cu un motiv pertinent, pentru că el are deja câteva pentru care a făcut lucrurile cum le-a făcut.
- Procesul de design este diferit de cel de implementare. Estimările de timp și preț diferă de la proiect la proiect. Un design poate fi gata în jumătate de oră sau poate fi gata într-o lună. Asta nu înseamnă că valorează mai puțin. Este deasemenea foarte important să comunici activ cu designerul și să încerci să îl ajuți dacă intră în pană de idei (nu, nu merge pe principiul „e designer, se descurcă el”)
- Fiecare designer are intr-un fel propriul stil de design, analizează-i portofoliul și vei identifica un tipar în proiectele sale. Dacă stilul său se potrivește cu dorințele tale, înseamnă că ai găsit persoana potrivită. Asta nu înseamnă că nu poate crea orice, doar că dacă îi dai libertate de exprimare, cel mai probabil va merge pe ceea ce îi place și face cel mai bine.
- Nu orice artificiu făcut în Photoshop poate fi transformat într-un site, așa că nu-l pune sa creeze un design care nu poate fi implementat de către programatori. De cele mai multe ori îți va spune el ce nu se poate implementa, fie din experiența sa, fie din consultarea cu un coleg developer.
Sunt sigur că ar mai fi lucruri de zis, poate mai actualizăm pe viitor. Până atunci, să îi urăm succes lui Ion cu blogul.
1 Comment
Numarului 1, comparatia dintre tablou si pagina web e geniala. Asa este, multi clienti nu accepta sfaturile, trebuie sa te chinui sa le bagi pe gat.