De fiecare dată când văd câte un boardgame nou mă uimește complexitatea lui și modul creativ în care a fost făcut. De mic mi-au plăcut jocurile, de orice fel și am încercat mereu să joc și să învăț orice joc mi-a apărut în cale.
Am început să caut pe net jocuri pe care le-am pierdut de-a lungul anilor, sau am uitat de ele și am răscolit multe amintiri.
Surprinzător, multe jocuri au fost refăcute de diverși, încă se comercializează, dar și-au pierdut mult din popularitate.
Am făcut o listă cu jocurile copilăriei mele (perioada 1997-2002) ca să vă apuce și pe voi melancolia puțin. Am exclus jocurile pe care le jucam afară în fața blocului, baba oarba, ascunselea și toate cele. Pentru ele, vă recomand colecția „În fața blocului„, eu am cumpărat-o mai mult ca amintire.
Să ne întoarcem la subiect:
Jocuri pe tablă (boardgames)
Cu sau fără planșă de joc, erau jocuri pe care le jucam pe masă, sau pe jos și aveau piese pe care nu trebuia să le pierd.
Jocul Sus, jos
Am avut fix planșa asta, mi-o amintesc perfect. Dădeai cu zarul și urcai sau coborai pionul pe planșă. Era foarte simplu, eram mic copil când îl jucam. Fiind un principiu simplu și comun au existat foarte multe variații ale jocului, cu alte ilustrații și denumiri. O variantă de cumpărat ar fi asta.
Jocul „Dacii și Romanii”
Am jucat foarte puțin Dacii și Romanii, nici nu prea îmi amintesc regulile, dar parcă nu era cel mai interesant joc. Între timp jocul a fost refăcut, cu tot cu video explicativ. Găsiți jocul aici.
Nu te supăra, frate! sau Ludo
Cred că era cel mai popular și a rămas cât de cât popular și în prezent, fiind prima referință a multora. Era planșa foarte cunoscută, pioni, zar și trebuia încercuită planșa în direcția indicată de săgeată. Sunt mai multe variante disponibile pentru cumpărat, inclusiv una clasică. Detalii aici.
Fotbal cu nasturi/pioni
Lipsesc porțile de plastic din poză. În rest, erau faulturi, henț, lovituri libere și mai multe reguli care făceau jocul competitiv. A apărut o variantă nouă a jocului de la Noriel pe care aș juca-o puțin, recunosc.
Domino
Am jucat foarte mult Domino când eram copil, aveam piese din piatră, dar nu știu ce s-a întâmplat cu el. Acum recent mi-a luat Claudia unul de plastic în amintirea copilăriei.
Sunt 28 de piese cu cifre și se așează una lângă cealaltă jos piesele cu aceeași cifră. Dacă nu ai să pui jos, tragi o piesă nouă și câștigă cine termină primul piesele din mână.
E un joc destul de popular și acum, deși e incredibil de simplu. Sunt la vânzare din diferite materiale și culori. Exemple.
Marocco/Mikado
Bețele colorate cad amestecate și trebuie să scoți cât mai multe fără să deranjezi celelalte bețe. Fiecare culoare reprezintă un punctaj. Se găsește de cumpărat ieftin sub diferite forme. Vezi aici.
Scrabble – cuvinte încrucișate
Nu are nevoie de prezentări, se găsește și în prezent în orice magazin de jocuri și jucării sub diferite înfățișări. Eu îmi amintesc că am avut în copilărie unul cu planșa din plastic pe care se fixau piesele. Acum am unul mic, magnetic care se poate juca oriunde pentru că nu cad piesele.
Table, Șah, Dame, Butoiașe
Jocul de table cel mai probabil este jocul reprezentativ al țării noastre, iar zarurile încă se aud la colțurile blocurilor, pe mesele cârciumilor și ale parcurilor în serile de vară.
Șahul nu necesită prezentare și este un joc atât de complex și interesant pe care l-am jucat mult în copilărie.
Dame se joacă pe tabla de șah cu piesele de table, dar nu e prea popular pe la noi, sau cel puțin eu am jucat de foarte puține ori.
Butoiașele, când piesele de table se așează unele sub altele sub formă de butoiașe, iar pe măsură ce dai cu zarul, acestea se întind, apoi se scot de pe tablă. Cine scoate primul toate piesele, câștigă. Am jucat foarte mult, campion pe sate.
Remy
Din nou un joc care nu și-a pierdut din popularitate și care are un zgomot aparte, care se aude des prin căminele studențești și parcuri fie că se joacă închis pe tablă, sau etalat.
Jocuri cu cărți
Jocuri pentru care nu era și nu e nevoie decât de un pachet simplu de cărți.
- Killer predă-te – As-ul e Killer și trebuie să omoare făcând din ochi pe ceilalți, fără să fie prins de polițist, Regele. Amuzant dacă se joacă în mai mulți.
- Chems – Jocul pe echipe cu un semn secret pe care trebuie să îl faci coechipierului când strângi perechea de 4 cărți de același fel în mână schimbând cărți cu cele de jos. Asta pe scurt.
- Trombon – Jocul la care trebuie să te pricepi să minți și să scapi de cărțile din mână zicând că dai jos 5 treiari.
- Toci – Jocul in care se împart cărțile și trebuie ordonate crescător în centru, iar dacă ești neatent ți se zice Toci ca să pierzi șansa.
- Război – Cartea mai mare câștigă.
- Popa prostu’ – Cărțile trec din mână în mână până când cineva face o pereche de 4 cărți de același fel, iar cine rămâne cu Popa în mână pierde.
- Șeptică – Joc pe echipe în care șeptarii taie, iar așii și decarii sunt puncte. Încă îl joc pe flotări sau genoflexiuni în excursii cu gașca.
Jocuri pe hârtie
Jocuri la care îți trebuie doar hârtie și pixuri. Jocuri pe care le-am perfecționat la școală, în special în liceu.
X și 0
Doar vroiam să vă zic că îl puteți juca direct pe Google, dacă dați search cu „x și 0”.
Avioanele
Am jucat mult, avioanele au diferite forme de la expert la expert, ideea e aceeași.
Țomanap (Țomapan)
În funcție de ce literă cade trebuia să scrii o țară, un oraș, un munte, o apă, un nume, un animal și o plantă care încep cu acea literă.
Spânzurătoarea
O știe toată lumea.
Pâinicile
Trebuia să scrii o cifră de la 0 la 9, iar celălalt trebuia să o ghicească. Fiecare greșeală era o liniuță, fiecare 3 liniuțe erau o pâinică. Se juca până se foloseau toate cele 10 cifre, fără să se repete.
Biscuitele
Puneai câte o liniuță și trebuia să închizi cât mai multe pătrățele cu semnul tău.
Fotbal pe hârtie
Se începea de la mijloc folosind culori diferite și mingea ricoșa din margine, sau din alt punct atins. Dacă nu mai aveai unde să te duci, pierdeai.
Altele nu mai știu, sau poate am uitat complet de ele. Când am căutat poze cu jocurile, am văzut că se mai găsesc pe Olx și Okazii cele vechi, românești, de colecție.
În rest.. voi ce v-ați jucat în copilărie?
3 Comments
[…] ce am scris articolul despre jocurile copilăriei mele, vin și cu o listă de recomandări de board games, jocuri distractive pentru grupuri de […]
Salut,daca ai cumva un joc de fotbal ca cel pe care il prezinti sau daca stii undeva 2 echipe(culori diferite),numai echipele m-ar interesa sa cumpar sau daca ai cumva acasa piese din joc m-ar interesa dimensiunile unui jucator si al portarului,diametru si inaltimea portarului,multumesc!
Salut, dacă te referi la jocul de fotbal cu nasturi, este o varianta pe Noriel. E linkul în articol. Costă vreo 40 lei.