XPS 15 9550 UHD Touch InfinityEdge este Ultrabook-ul premium al brandului Dell. A apărut la sfârșitul verii lui 2016, fiind upgradat între timp la XPS 15 9560 în materie de procesor și placă video. El s-a diferențiat ca laptopul cu cea mai subțire ramă a ecranului la momentul respectiv, de unde îi vine și numele de InfinityEdge.
Am pus mâna pe un astfel de laptop de la birou și l-am folosit intens în ultimul an, fiind pornit în medie 12-14 ore pe zi. În acest articol veți găsi părerea mea despre laptop după un an de folosință. Nu am pus accentul pe specificații tehnice pentru că e plin internetul de unboxing-uri și reviewuri de la lansare precum cel de mai jos, ci pe fiabilitate și uzură întrucât nu e un laptop pe care să îl cumperi, sau să îl schimbi prea ușor.
Pe scurt laptopul XPS 15 9550 despre care voi vorbi conține un procesor i7-6700HQ de până la 3.5GHz, 32gb RAM, 1TB SSD și un GeForce GTX 960M 2GB, cam tot ce poți cere de la un laptop. O varianta puțin mai slabă poate fi găsită la Altex, cu aproximativ 10000 lei.
Varianta mai nouă, XPS 15 9560 conține un procesor i7-7700HQ de până la 3.5GHz, 32gb RAM, 1TB SSD și un GeForce GTX 1050 4GB și poate fi cumpărat de la , sau , cu aproximativ 13000 lei. Mai multe specificații găsiți .
În continuare vă voi povesti cum îl folosesc și voi scoate în evidență punctele slabe și punctele forte ale laptopului.
Contextul în care vă prezint laptopul este următorul:
- Utilizare 12-14 ore pe zi, fără Battery Saver
- Browsing, coding, Photoshop, foarte rar randez video
- Îl folosesc mult stând la birou cu mouse, mai rar în pat sau pe canapea, deci mai puțin cu touchpad-ul
- Joc doar CS:GO și foarte rar Call of Duty Modern Warfare
- Nu stau mereu cu el în priză și nu îl las în priză peste noapte, folosesc la maxim bateria
Puncte forte
Arată foarte bine, subțire, elegant
Materialele dau senzația de premium, sunt mult îmbunătățite față de versiunea precedentă. Nu am nicio urmă de uzură, nici pe taste, nici unde țin mâinile pe el și se uzează de obicei laptopurile.
Mic ca dimensiune, foarte ușor, super portabil
Deși ecranul e de 15 inch, pentru ca are rama foarte mică și dimensiunea totală e mai mică decât a unui laptop obișnuit. Are sub 2kg, nu îl simt când îl car în ghiozdan în spate, dar se ține foarte bine și în mână.
Bateria încă mă mulțumește
Bateria mai ține cam 3 ore fără battery saver, fără a folosi placa video dedicată. La început ținea cam 5ore, între timp s-a uzat, dar față de alte laptopuri pe care le-am folosit, s-a păstrat destul de bine.
Ecranul e senzațional
Te uiți la un ecran Ultra HD (4k), cu rezoluția de 3840 x 2160, culori foarte vii, multi touchscreen. Deși rezoluția maximă e inutilizabilă, Windows oferă o opțiune de zoom prin care vezi totul la o rezoluție relativ normală. Touchscreen-ul e foarte util, am ajuns să îl folosesc din reflex. Singurele dezavantaje ar fi că e destul de glossy, în bătaia directă a soarelui întâmpin probleme, iar ecran e tot timpul plin de urme de degete. Părțile negative ale ecranului sunt mai jos.
Performanțe
Nu pot sa reproșez nimic laptopului după 1 an de folosire, am același Windows cu care a venit, se mișcă la fel de bine ca în prima zi, dar pun asta și pe seama faptului că sunt un utilizator experimentat și îl întrețin. Photoshop și Premiere merg excepțional și cam toate se încarcă instant. Am avut câteva blue screens de-a lungul vremii, dar le pot număra pe degetele de la mână. Nu am stat să identific cauza.
Stă cam în 15-16gb de Ram ocupați în mod obișnuit, nu îl folosesc nici pe departe la maximul capacității sale.
Puncte slabe
La banii ăștia se putea auzi mai bine, sunetul e mediocru
Difuzoarele nu sunt grozave, se aud destul de clar, dar până la un anumit punct. Placa de sunet e ok, difuzoarele sunt problema.
Receiverul WI-FI mi se pare cam slăbuț
Am un router destul de bun, dar acasă dintr-o altă cameră am jumătate de semnal, la nici 10 metri de router.
În jocuri se supraîncălzește
Aerisirea se face pe dedesubt și prin partea de jos a ecranului și nu e deloc performantă. Dacă intră în acțiune placa video trebuie să stai cu el ridicat ca să aibă de unde trage aer. Am resimțit serios problema când a venit primăvara și a început să se încălzească în cameră. Mi-am cumpărat un cooler ca să nu mai am probleme. Știu că nu e un laptop de gaming, dar nici eu nu i-am cerut cine știe ce..
Nu îl recomand dacă vrei să te și joci
Găsești alternative mult mai bune și mai ieftine pentru gaming.
Nu îi poți deschide clapa cu o mână, trebuie ținută partea de jos
E o fiță, dar pentru mine e deseori un incovenient.
Are doar 2 porturi USB
2 porturi USB 3.0 nu îmi ajung uneori. Dacă am coolerul într-un port și mouse-ul în celălalt port, s-a cam terminat cu ele. Știu că sunt extendere pentru asta, dar nu am nevoie în mod constant de 3 USB-uri așa că nu mi-am luat.
Multe aplicații și jocuri nu sunt dezvoltate pentru rezoluția lui
Am găsit foarte multe aplicații pe care nu am putut să le folosesc după ce le-am instalat pentru că toată interfața se vedea extrem de mic. Cele mai uzuale aplicații suportă această rezoluție sau pot fi adaptate prin modificarea unui registru din Windows. Inițial nici Ubuntu nu puteam rula pe el din acest motiv, dar între timp s-a rezolvat problema printr-un update al sistemului de operare.
Tre să ai și puțin noroc
Am citit multe reviewuri legate de diverse probleme cu display-ul. Laptopurile dintr-o anumită serie au fost chemate în service pentru înlocuirea unor piese cu probleme, dar nu îmi mai aduc aminte care. În concluzie, nu e laptopul flawless la care te aștepți când plătești așa o sumă de bani, dar calitatea lasă de dorit la toate device-urile de pe piață în ultima vreme. Oricum, dacă îl iei de nou și beneficiezi de garanție nu trebuie să îți faci griji.
Vă las și un review video pentru mai multe detalii
Concluzia
E un laptop pe care îl recomand dacă ai bugetul necesar și ești sigur că o să își scoată banii. Nu e bun pentru jocuri, dar în rest faci orice cu el. Se lupta cot la cot cu orice Macbook și îl depășește în mai multe puncte de vedere. Fiecare are punctele lui forte, dar articolul nu a fost o comparație între cele două.
Dacă aveți întrebări despre el, vă stau la dispoziție cu răspunsuri dacă lăsați comentarii mai jos.
2 Comments
Orice depaste Macbook :)))
Au şi alea farmecul şi avantajele lor, dar şi eu le-am evitat când am avut alternative.