Am ajuns pentru un weekend la Întorsura Buzăului, iar la 4km spre Brașov am găsit Rezervația naturală „Valea Zimbrilor”. Fiind alături de cascada Urlătoarea, singurele atracții din zonă am petrecut o zi în aer liber.
Rezervaţia de zimbri din Vama Buzăului găzduiește în prezent peste 20 de exemplare, dar și câțiva cerbi și păuni.
Câteva informații interesante pe care le-am citit pe Wikipedia despre zimbri (recomand să citiți toată sursa) este următoarea:
În 1927 mai puțin de 50 de zimbri mai rămăseseră în lume, toți în grădini zoologice, ultimii zimbri în sălbăticie fiind uciși de braconieri după Primul Război Mondial.
Zimbrii au fost reintroduși cu succes în sălbăticie începând cu 1951. Se găsesc în zone protejate din păduri din Polonia, Belarus și Republica Moldova, turme existând și în Lituania, Ucraina, Rusia și Kîrgîzstan, iar grădini zoologice din 30 de țări au exemplare din acest animal.
În 2000, specia număra 3.600 de exemplare cu un grad mare de consangvinitate, toate fiind descendente din doar 12 indivizi. Din acest motiv zimbrii actuali au o diversitate genetică limitată, fiind foarte vulnerabili la boli.
Ultima parte e comună tuturor speciilor pe cale de dispariție. Partea bună e că zimbri nu au prădători naturali, iar perpetuarea speciei ține mai mult de adaptarea lor la sălbăticie și bineînțeles ține de cât de mult protejăm noi ca oameni sălbăticia.
Rezervaţia de la Vama Buzăului, județul Brașov se întinde pe o suprafaţă relativ mică, 10 – 12 hectare de păşune, dar am înțeles că au fost eliberați de curând 6 exemplare, iar autoritățile caută să extindă spațiul cu încă 80 de hectare de pădure ca să se alinieze normelor europene și să ofere mult mai multă libertate animalelor. Este cea de-a patra din România, după cele de la Vânători-Neamţ, Haţeg-Silvuţ şi Neaga-Bucşani.
Un preview de la fața locului
Biletul de intrare costă 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru copii. Veți găsi un centru informativ cu zimbri împăiați și o parcare încăpătoare. În jurul țarcului este o alee cu bănci, leagăne. Prin spatele țarcului trece Buzăul, iar la depărtare se vede foarte frumos Ciucaș.
Dacă aveți drum sau poposiți pe la Întorsura Buzăului, merită să trageți o fugă pentru că sunt animale deosebite și foarte rare.