Îmi place snowboarding-ul la nivel amator și mă descurc acceptabil. E un sport pe care îmi place să îl bifez doar câteva zile în fiecare an.
De obicei mă dau vreo 2 zile cu placa în Poiana Brașov și mă satur. Închiriez placa, îmi iau ski pass și încerc să progresez față de anul trecut.
Am început 2020 cu o destinație nouă pentru snowboarding, și anume Bansko, Bulgaria. Drumul e mai lung până acolo, muntele e mai înalt, sub -10 grade în vârf, pârtia e mai mișto, dar te simți tot ca în România pentru că sunt români peste tot.
Vă las întâi cu un video din vacanță
Dacă ți-a plăcut video-ul, te încurajez să te abonezi canalului.
Drumul cu mașina spre Bansko
Noi am ieșit din România pe la Giurgiu în jurul orei 9 dimineața. Am trecut vama super lejer, am plătit taxa de pod de 13 lei, nu a fost coadă deloc și imediat după pod am oprit să cumpărăm vinietă. La întoarcere taxa de pod e 2EUR, am plătit cu cardul.
Ulterior am descoperit că bulgarii și-au implementat sistem online de cumpărare a vinietei și nu mai trebuie să o lipești în parbriz. Vinieta costă 15 leva, aproximativ 40 lei. O puteți cumpăra online de aici. Mare atenție la vinietă pentru că sunt exagerat de multe controale pe drum.
Traseul
Drumul a fost cât de cât ok, prima jumătate de la graniță spre Sofia e mai proastă, a doua jumătate până la Bansko e bună, autostradă, două benzi, dar cu grijă la radare. Noi am folosit Waze pe traseul de mai jos.
Costul pentru motorină variază în funcție de punctul de plecare.
Cazare în Bansko
Noi ne-am cazat la hotelul Saint Ivan Rilski Hotel & Apartments, 4 stele, mic dejun bun, piscină interioară, cadă cu hidromasaj, saună, etc. Cele 6 nopți de cazare ne-au costat 350 EUR la care am adăugat 60 leva pentru un loc în parcarea privată subterană.
Recomand hotelul și ne-a fost de super folos faptul că avea transport gratuit spre baza pârtiei și înapoi. Erau vreo 2 km de parcurs și astfel nu a trebuit să mergem cu mașina, să plătim parcare și să ne abținem de la vin fiert.
Dacă nu ai mai fost la vecinii bulgari, moneda lor e Leva, dar nu-ți bate capul să cauți prin România. Mergi cu un Revolut, eventual scoți de la un bancomat cât să ai de bacșiș.
Alte oferte de cazare în Bansko
Booking.comÎnchiriere snowboard și ski în Bansko
Am închiriat o placă de snowboard și boots de la TSAKIRIS Ski & Snowboard, pe care îi super recomand pentru profesionalism. Dacă și tu cauți să închiriezi, sună la ei și rezervă-ți cu încredere online, primești și un discount de 10-15%.
Eu am închiriat placa pentru 4 zile inițial, cu mențiunea că vreau pauză după a doua zi. Ai și opțiunea asta.
Mai în detaliu, am închiriat placa duminică seara pe la 6-7 doar cu buletinul, m-am dat luni și marți după care am dus-o la ceruit și am luat o zi de pauză (fără costuri). Miercuri seara m-am dus din nou după placă, iar joi când am coborât ultima oară am considerat că e suficient și m-am dus să anulez a 4-a zi, să achit și să îmi iau buletinul.
Într-un final am plătit 110 Leva pentru 3 zile, dar am închiriat o placă și boots Burton din gama lor Advanced, de care am fost foarte mulțumit. Vezi aici prețuri pentru închirieri snowboard în Bansko.
Bineînțeles, au și echipament de protecție, cască, ochelari. Au și ski-uri, la fel ca și plăcile, grupate pe categorii în funcție de experiența ta și de calitatea lor. Vezi aici prețuri pentru închiriere skiuri în Bansko.
Totul e foarte bine organizat la centrul de închirieri, am rămas plăcut impresionat.
Ski pass
Ski pass-ul din Bansko se închiriază pe toată ziua pentru 70 leva, sau începând cu 12:30 cu 54 leva. Pe lângă suma asta, mai plătești un depozit de 5 leva pentru cartelă pe care îi poți lua înapoi la sfârșit.
Casa de bilete se deschide la 8:30 și se cam formează cozi, așa că dacă știi sigur că urci, poți să iei pe mai multe zile, sau poți să cumperi cu o zi înainte. La recepția hotelului nostru puteam cumpăra ski pass-uri cu o zi înainte.
Pentru urcarea de la prânz poți cumpăra bilete doar începând cu ora 12, după care trebuie să aștepți în coada de la gondolă să se facă 12:30.
Cum e pârtia în Bansko
Gondola te urcă cam 10-12 minute până pe platoul de început de unde poți să schimbi 2 telescaune până în vârf la altitudinea maximă de ~2600m. De fiecare dată cobori până pe la 1400-1600m de unde urci din nou cu telescaunul în funcție de altitudinea la care vrei să ajungi.
Deși era multă lume, fiind și multe trasee și telescaune, nu prea stai la cozi. Singura coadă la care am stat a fost inițial la gondolă când am urcat din oraș spre platou, dar asta se întâmplă doar o dată, dimineața.
Hartă pârtie Bansko
Sunt 75km de pârtie și 14 telescaune. Multe pârtii… ne-a luat 2-3 coborâri să explorăm traseele și să înțelegem harta. Pârtii sunt deschise în funcție de stratul de zăpadă, dar e un panou mare pe platou unde le vezi marcate. Au multe tunuri de zăpadă artificială care ajută enorm.
Pârtiile sunt colorate în funcție de dificultate. Crescător, vei găsi marcaje verzi, albastre, roșii și negre.
Nu este decât o bucată de pârtie luminată, aproape de bază. În rest, pârtiile se închid pe la 5.
Mai multe detalii și prețuri despre pârtia din Bansko găsiți aici.
Recomandări de restaurante în Bansko
Locul unde ne-am simțit cel mai bine în Bansko și pe care îl pun în capul listei de restaurante este The House Restaurant. Mâncarea a fost foarte bună, băutura și berea diversă și atmosfera foarte mișto. Când am fost noi, cânta o formație live, am și dansat la un moment dat. Am plecat printre ultimii din restaurant. Recomand.
Am mai mâncat bine la Baryakova Tavern, Matsurev Han și încă vreo 2 taverne (mehana în bulgară), al căror nume nu le mai știu. Costul unei mese e cam ca la noi.
Dacă nu ai mai fost prin Bulgaria ar trebui să știi că mâncarea lor tradițională e bazată mult pe carne și legume la plită încinsă, ciorbă de burtă, au și ei un fel de gulaș, dar în rest, nimic deosebit. Mi-au trecut prin farfurii diverse feluri de mâncare bulgărească, dar nu pot să zic că m-a impresionat vreuna.
La capitolul beri, nu am găsit nimic interesant, doar beri de duzină, care sunt meh. Singura mai ok mi s-a părut Shumensko (asta e pronunția), atât blondă cât și cea brună.
Și o poză făcută cu lumina unei luni pline.
În concluzie
Mi-a plăcut vacanța în Bansko, m-aș mai duce. În afară de ski/placă și relaxare nu prea ai ce să faci acolo, dar nici nu-ți trebuie mai mult. N-am avut nicio neplăcere în tot sejurul. Ne-am plimbat de vreo două ori și prin stațiune. Domeniul schiabil s-a prezentat foarte bine, chiar și cu soarele pe care l-am avut noi în cele 6 zile.
Se vede clar că e o stațiune pentru sporturi de iarnă, dedicată turiștilor. Au investit în direcția asta. Bravo lor.