Excursia în gașcă din 2019 s-a consumat în Amsterdam, capitala Olandei, tărâmul tuturor posibilităților.
Veți găsi mai jos informații despre cazarea în Amsterdam, transport de la și spre aeroport, obiective turistice, restaurante și prețurile din capitala Olandei. Va fi un ghid cuprinzător dacă aveți în plan un city-break în Amsterdam.
Zborul a durat aproximativ 2 ore și 20 minute, de la sosiri din aeroport am coborât direct la trenul care ducea spre centrul orașului. Am ajuns pregătiți să luăm la pas orașul, o nouă capitală entuziasmantă a Europei.
Vezi oferta de cazare în Amsterdam prin Booking.comPuțin despre Amsterdam
Termenul de Amsterdam provine din alăturarea cuvintelor dam (baraj) și cuvântul Amstel (râul ce străbate orașul).
Este un oraș cu peste 750.000 de locuitori și un număr chiar mai mare de biciclete. Sunt efectiv munți de biciclete prin oraș. Nu e chiar cum ți-ai imagina un oraș din țările nordice cu persoane blonde și înalte, e un oraș multicultural cu mulți imigranți.
Steagul orașului Amsterdam are trei cruci ale Sf. Andrei, plasate orizontal. Semnificația heraldică a crucilor este necunoscută, însă unii istorici sunt de părere că simbolizează cele trei calamități care au devastat orașul: ciuma, inundațiile și focul. După cel de-al doilea război mondial, Amsterdam a primit deviza heldhaftig, vastberaden, barmhartig (eroic, dârz, milostiv) pentru atitudinea orașului în cadrul rezistenței naționale față de invadatori.
sursa Wikipedia
Sunt extraordinar de mulți turiști și probabil sunt pe toata perioada anului, dar primăvara și vara sunt cei mai mulți. Sezonul lalelelor începe la mijlocul lui Martie și ține până în Mai și e perioada în care înfloresc celebrele flori ale olandezilor, iar orașul se aglomerează.
Cât costă un sejur în Amsterdam?
Un sejur de 4 nopți ar trebui să coste undeva pe la 600-700 euro de persoană, dar depinde de condițiile în care vrei să te cazezi și cât vrei să cheltui. Am inclus pe lângă cazare, cheltuieli și acces la atracțiile turistice, biletele dus-intors cu avionul și transfer aeroport-cazare-aeroport. Voi detalia mai jos cheltuielile.
Am fost cazați la Postillion Hotel Amsterdam, care cred că e cel mai mișto hotel în care am fost cazat vreodată. 100% digitalizat, nu acceptă decât plăți cu cardul, camera era controlată complet de pe o tabletă.
I-am dat 10 cu felicitări pe Booking.com. Recomand pentru poziție și raportul calitate-preț. E situat cam la 5 minute de mers pe jos de 2 stații diferite de metrou și la 6 stații (10 min) de centru. Am făcut rezervarea prin Booking.com cu plata integrală la hotel.
Booking.comMoneda în Olanda este Euro și peste tot este încurajată, sau chiar obligatorie plata cu cardul. Eu am folosit Revolut, pentru prima oară, dar voi scrie un articol separat despre asta. De exemplu ATM-urile pentru bilete de tren din aeroport nu acceptă cash, se poate plăti cash doar la casele de bilete.
Costurile ar fi:
- 130 euro de persoană biletul de avion dus-întors cu KLM
- 90-100 euro pe noapte camera dublă la hotel, cazarea în general e scumpă, au foarte multe hosteluri cu multe paturi în cameră care sunt mai ieftine, hotelurile în general sunt scumpe, dar oferă și condiții.
- 4-5 euro de persoană/drum cu trenul de la și spre aeroportul Schiphol. Bilete se cumpără din aeroport de la ATM-uri și din stații. Prețul variază în funcție de distanța pe care o parcurgi, alegi destinația când plătești. Trenul pleacă la intervale foarte dese și face cam 20 minute până în centru.
- o călătorie cu metroul/autobuzul/tramvaiul costă 3.2 euro (record nou) care funcționează de la 6:00 AM până la 00:30 AM, Recomand bilete pe 24h, 48h, 72h dacă ai planificate mai mult de 3 drumuri pe zi. Au un site foarte detaliat pentru sistemul de transport în comun GVB
- o masă în oraș pentru 2 persoane costă aproximativ între 25 și 40 euro, în funcție de zonă și preferințele culinare. Porțiile de mâncare la restaurant încep de la 10-12 euro.
- am plătit între 4 și 6 euro pe o bere draught Grolsch sau Heineken la 0.5, dar găsești mai multe tipuri de bere, mai scumpe la anumite pub-uri.
- 10 euro – internet în Roaming
- Au multe mini-markets no name de la care te poți aproviziona cu apă sau gustări, dar în centru sunt evident mai scumpe, pentru turiști. Majoritatea produselor sunt de aproximativ două ori mai scumpe decât pe la noi, ca idee.
Transportul în comun
Am mers mult cu metroul și tramvaiele GVB. Un bilet e valabil pentru orice mijloc de transport în comun. Ai acces în orice colț al orașului și e o precizie dinaia fantastică în care metroul ajunge exact când zice Google Maps. Biletele se pot achiziționa de la ATM-uri în orice stație cu cardul sau banconte de maxim 20euro, primești rest dacă nu ai bani exacți.
Absolut toate detaliile pot fi găsite pe site-ul GVB.
Toată infrastructura de transport în comun e din altă lume, toate gările și gurile de metrou arată fantastic și au multe tramvaie și metrouri, nu aștepți mai mult de 5 minute în stație. Chiar și așa, ei circulă în principal cu bicicleta, au drumuri pentru biciclete cum avem noi șosele.
Ca să ne orientăm și să nu ratăm niciun obiectiv turistic am folosit Google Maps cu mijloace de transport în comun și ne-am făcut de acasă lista cu destinații. Sunt multe atracții turistice, dar sunt grupate în mare în centrul vechi al orașului.
E o viață de noapte incredibilă în Amsterdam așa că trebuie neaparat să vă plimbați și pe timp de noapte.
Dacă ajungeți în Amsterdam vă recomand să vizitați:
Click pe poze pentru a le mări.
1. Heineken Experience
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 21 euro
- Durată vizită: ~ 2h
Au transformat prima fabrică Heineken într-un muzeu. Și ce poate fi mai frumos decât un muzeu al berii. Turul cu ghid te trece prin mai multe camere și prin procesul de preparare și transportare a berii Heineken. Te vrăjește cu ingredientul secret care face ca toate berile Heineken din lume să aibe același gust, joci Fifa, vezi o întreagă istorie de bere și sport, iar apoi te duce la subsol într-un bar privat unde curg butoaie nesecate de Heineken.
În biletul de întrare ai incluse 2 beri la 250ml, dar sunt diverse activități cu premii în bere. De altfel, dacă nu îți place berea în sine, nu e pentru tine locul.
2. NEMO Science Museum
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 17.5 euro
- Durată vizită: ~ 3h
A fost al 2-lea astfel de Science Museum pe care l-am vizitat, după cel din Viena, și din nou m-a impresionat. E un loc uriaș cu multe experimente fizice și chimice, exponate interesante atât pentru adulți, dar în special pentru copii.
Mi-a atras atenția faptul că au și o cameră dedicată educației sexuale pentru tineri.
3. Grădina Zoologică Artis
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 24 euro
- Durată vizită: ~ 3h
Față de celelalte grădini zoologice pe care le-am vizitat, aici am văzut o libertate foarte mare a animalelor, erau grupate ca în mediul lor natural, multe păsări erau libere, zburau, dar nu părăseau zona lor dedicată.
Mi-a mai atras atenția și zona de acvarii, foarte mare unde am văzut multe specii noi, anemone de mare, căluți de mare și altele.
4. A’DAM Lookout
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 13.5 euro + 5 euro
- Durată vizită: ~ 1h
13.5 euro costă să urci 100m în 10 secunde cu un lift minune și alți 5 euro să te dai într-un leagăn atârnat pe marginea clădirii.
Priveliștea de sus e foarte mișto, senzația din leagăn e de nedescris.
5. Amsterdam Flower Market – Piața cu flori
E o alee plină cu tarabe la care se vând suveniruri și flori. 10 bulbi de lalele la 3 euro și nu e nicio problemă să urci cu ei în bagajul de mână în avion.
6. Sexmuseum de Venustempel
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 5 euro
- Durată vizită: ~1h
Evident interzis minorilor. Nu vei pleca mai cultivat de acolo, dar e un loc oarecum simbolic pentru oraș pe care nu ar trebui să îl ratezi. Relatează și istoria celebrei Mata Hari.
7. FoodHallen
Am trecut-o în lista de obiective pentru că e în sine un obiectiv turistic. Un fost depou transformat într-o hală de street food foarte mișto amenajat. Locuri sunt destul de puține, dar e o diversitate de mâncare pe care nu o poți refuza.
8. Amsterdam Boat Tour – Water Cruises
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 11 euro
- Durată tur: 1h
Sunt multe bărci private cu care poți face turul, prețurile diferă, dar canalele sunt aceleași probabil. Asigură-te că alegi unul cu ghid audio în engleză, ți se prezintă locurile și clădirile de pe drum. Nu rata ocazia.
9. Zaanse Schans
- Locație Google Maps
- Preț tren dus-întors: 8 euro
- Durată vizită: 4 ore cu tot cu drum
Zaanse Schans este o atracție turistică foarte importantă a olandezilor, fiind o zonă de conservare a tradiției naționale din secolele 18-19. Începând cu 1961, case și mori din zonă au fost aduse aici pentru a fi păstrate generațiilor următoare. Majoritatea morilor sunt funcționale, doar cu scopuri turistice. Toată zona pare strict dedicată turismului și arată foarte bine.
10. Curtea Begijnhof
Este o grădină interioară în centrul orașului cu ceva istorie în spate. E un mic parc foarte liniștit datorită celor 2 biserici din interior. Are câteva porți de acces. Mai multe detalii pe Wikipedia.
10.1 Vondelpark
Un parc uriaș prin care te poți plimba și prin care te poți relaxa pe bănci și admira avioanele care trec pe deasupra la joasă altitudine.
Și dacă vă plac muzeele și expozițiile:
Noi le-am sărit și multe detalii nu am despre ele, dar au fost pe lista cu care am plecat. Toate sunt foarte populare și ar trebui să le iei în calcul.
11. Madame Tussauds Amsterdam
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 15-20 euro. Muzeul de ceară.
12. Amsterdam Museum
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 15 euro. Trecutul, prezentul și viitorul orașului Amsterdam.
13. Van Gogh Museum
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 19 euro. Cea mai mare colecție a artistului.
14. Rijksmuseum
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 20 euro. Cel mai popular muzeu de artă al orașului.
15. Rembrandt House Museum
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 14 euro. Locul unde artistul a trăit și a lucrat.
16. Anne Frank House
- Locație Google Maps
- Preț bilet de intrare: 10 euro. Biletele de acces se pot cumpăra doar online. 80% din bilete se pun la vânzare cu 2 luni înainte și doar 20% la ora 9 în fiecare zi.
Pe lângă astea mai sunt nenumărate muzee, găsești aici o listă completă cu tot cu prețuri. Dacă ai de gând să le iei la rând, caută să cumperi un card Amsterdam Pass, sau ceva de genul.
Sunt foarte multe de vizitat, dar în funcție de timpul disponbil, mai bine tai câteva muzee de pe listă și te plimbi aleatoriu pe străduțe, sau te distrezi într-un pub/coffeeshop.
Red Light District
Zona din centru, foarte mare de altfel, unde găsești din abundență cluburi de striptease, sex shop-uri, teatre pentru adulți, peepshows și altele asemenea e un mare punct de atracție pentru turiști.
Cum prostituția e legală, totul pare foarte organizat și controlat, iar fetele se întrec în guerilla marketing să îți atragă atenția și să își vândă serviciile. E strict interzis să pozezi fetele în geam, ceea ce mi se pare și normal.
E o cultură total diferită față de a noastră. Noi credem și zicem că nu e un loc potrivit pentru copii, dar copiii lor cresc în acel mediu și bănuiesc că primesc o educație care le permite să înțeleagă cum stau lucrurile. Până la urmă, până la ce vârstă poți să îi interzici sau să îl oprești să ajungă în centru.
Marijuana, Brownies, Coffeeshops
A 2-a mare atracție în Amsterdam, nu neaparat în ordinea asta, o reprezintă marijuana legală în scop recreațional.
Asta înseamnă că intri în Coffeeshop, te uiți pe meniu, îți alegi sortimentul și cumperi. Exact cum bem noi bere în pub-uri și mâncăm negrese. E foarte ciudat, pentru că în rațiunea mea nu există așa ceva.
E foarte mișto că deși e legal, se fumează și se consumă marijuana doar în Coffeeshop-uri, iar în spații publice, pub-uri, restaurante e strict interzis. TripAdvisor are o listă întreagă cu cele mai bune Coffeeshops în Amsterdam, sunt foarte multe.
Mai sunt și produse inscripționate cu frunze de marijuana în magazinele de suveniruri, dar alea sunt doar suveniruri, iar vânzătorii sunt în general indieni. Am văzut la un moment un astfel de magazin în care chiar scria că produsele pot fi transportate pe avion.
Ce și de unde să mâncați în Amsterdam?
Am descoperit că cea mai populară mâncare tradițională e gehaktballen, meatball, chifteaua practic, așezată cu încredere lângă garnituri precum hutspot, boerenkool sau zuurkoolstamppot, pe care le-am mâncat, dar nu știu să vă zic care și ce conțin.
Chifteaua e diferită de a noastră, e cât pumnul și nu are grăsime. E foarte gustoasă și mereu acoperită cu sos. Am mâncat mâncare tradițională olandeză foarte bună la The pantry, De Molenwiek și Restaurant Tomaz. Le recomand pe toate.
Hutspot Moeders gehaktballen Supă de mazăre Stamppot
Mai peste tot găsești burgeri, steak și cartofi prăjiți și probabil peste tot sunt cel puțin decenți. Cartofi prăjiți se vând și la cornet, cu sosuri.
Am mai mâncat interesant la The Pancake Bakery, unde toată mâncarea e pe blat de clătită sau omletă.
Apoi din FoodHallen am mâncat bitterballen un alt soi de chifteluțe tradiționale de la De Ballen Bar, care nu prea m-au impresionat, și mâncare bună de la The Rough Kitchen.
Pulled Pork
La capitolul deserturi au clătite, waffles, gogoșele și senzaționalele stroopwafels. Pe primele nici nu le-am încercat pentru că am descoperit stroopwafels și am avut aproape permanent în buzunar. Sunt specifice lor și le găsești la prețuri între 2 și 5 euro punga. Am văzut apoi că sunt și pe la noi în Carrefour.
Mergeți cu toată încrederea:
Un alt oraș fantastic. Am fost și pe la periferie, și prin centru, în mijlocul agitației din Redlight District și nu a fost nimic dubios. În patru zile nu am avut niciun disconfort, nu te abordează dubioși pe stradă, nu am văzut nici dealeri de colțul blocului, toată lumea te servește cu plăcere. Toată lumea vorbește bine engleză. Nota 10.
Amsterdam este mai mult decât orașul în care sunt legale prostituția și cannabis-ul, e un oraș frumos, foarte civilizat, cumva chiar romantic.
E plin de muzee, iar toate casele și clădirile arată foarte îngrijit, nu am văzut nimic în paragină și se construiește încontinuu. În centru au foarte multe case vechi care arată senzațional, sunt super întreținute și probabil sunt folosite de locuitori, sau date în chirie. Cum te îndrepți spre periferie, totul arată modern și futurist, clădiri din sticlă de 20 de etaje.
Se circulă extrem de mult pe bicicletă, probabil fiecare locuitor are cel puțin o bicicletă. Mașini sunt destul de puține și din ele foarte multe sunt electrice. La fiecare colț de stradă vezi câte o Tesla sau alte mașini electrice lăsate la încărcat.
E genul de oraș în care îți vine să te muți. Sunt foarte dezvoltați economic și social. Per total e clar că sunt la alt nivel de urbanizare față de ce suntem noi obișnuiți și chiar față de ce am mai vizitat până acum. Locuitorii par a avea un nivel de trai destul de ridicat, dar acest lucru se reflectă și în prețuri și în salariul minim pe economie.
Mi-a plăcut să vizitez Amsterdam, nu am decât cuvinte de laudă pentru acest oraș și vă recomand să mergeți când aveți ocazia.
1 Comment
[…] am folosit prima oară Revolut în Amsterdam, unde multe locații nu acceptă decât plata cu cardul. Acolo mi-am dat seama ce pierdusem până […]