Sânge am mai donat de vreo 2-3 ori până acum, ceea ce vă recomand și vouă.
Prima oară când am donat am scris și pe blog (vezi aici articolul), dacă nu ați donat și aveți diverse curiozități. Atunci am avut ceva amețeli când m-am ridicat de pe scaun, dar ultimele dăți n-am mai simțit absolut nimic.
Am donat cam o dată pe an de atunci, iar zilele trecute, m-am văzut iar la Centrul de Transfuzii din Galați.
Având deja fișă de donator (se face la prima donare) și programare online prin aplicația Donorium, am intrat cu prioritate fără să stau nici măcar un minut la coadă, chiar dacă era ceva lume așteptând să doneze.
Surpriza a fost când în urma micului formular pe care trebuie să îl completezi de fiecare dată, doamnele de la centru au descoperit că am avut COVID-19.
S-a întâmplat pe la sfârșitul lui Octombrie, am avut o formă ușoară peste care am trecut ca prin brânză.
Mi-au cerut să arăt testul pozitiv, am căutat rapid prin telefon și apoi am ajuns să mi se ia o mostră de sânge ca să afle dacă sunt valabil pentru donat plasmă.
Nu a decurs totul chiar rapid, probabil pentru centru și asistente e o procedură mai deosebită, dar nu vă mint, m-am simțit ca o piesă rară de muzeu auzind discuții de genul „am o plasmă, urmează o plasmă”.
Am prezentat brațele, din unul mi-a luat o seringă mică pentru test, iar din celălalt, ulterior mi-a luat sânge ca la o donare normală.
Aici a fost și surprinderea mea, pentru că din proasta informare publică, cumulată cu lipsa mea rușinoasă de interes, știam că donarea de plasmă nu e așa simplă, durează câteva ore, trebuia să fi avut o formă mai severă a virusului, etc.
Când colo, mi-a explicat una din asistente, că sunt două proceduri comune de donare a plasmei.
Cea prin care am trecut eu, am donat sânge total, procedură standard, donare simplă de 450ml, din care se extrage ulterior plasma în laborator.
A doua, cea care durează mai mult, numită „afereză”, sau ceva de genul, prin care se extrage sânge, se separă plasma printr-un aparat special, iar sângele revine în corpul donatorului. Cred că poți dona plasmă prin procedura asta, mult mai des decât prin prima.
Vă recomand să vă documentați despre modalitățile de donare scrise de Centrul de Transfuzii, din surse sigure.
Și cam aia a fost. Nu a fost nevoie de un test negativ, ci cam o oră și o semnătură pe un consimțământ special pentru asta.
Deci dacă ai avut Covid, mergi și donează sânge și faci de două ori bine.