Totul pornește de la scopul site-ului, modalitatea de implementare și planul de dezvoltare al acestuia. Am grupat site-urile în cele mai dese 3 categorii întâlnite și anume:
- Site-uri de prezentare: De obicei au un număr limitat de pagini, cu conținut static și un potențial de mărire a dimensiunii pe disc foarte mic. Cum în ultima vreme, blogul pe site-ul de prezentare a devenit ceva obișnuit, trebuie să țineți cont și de acesta și de frecvența cu care intenționați sa postați articole pe el, dar despre asta vom discuta mai jos la punctul 3. Un site foarte simplu, în HTML ocupă câțiva mb, un WordPress instalat ocupă câțiva zeci de mb. Un hosting de 1-2 GB este suficient pentru un site simplu de prezentare, cât să faci și câteva backup-uri.
- Magazine online: Se aseamănă destul de mult ca structură cu un blog, dacă înlocuim articolele blogului cu produsele, clienții și comenzile din magazin. Contează foarte mult numărul de produse, pentru că fiecare produs va avea cel puțin o imagine, și până la urmă contează și numărul estimativ de clienți și comenzi pe care le va avea. Baza de date e până la urmă ca un fișier txt, în care se adaugă conținut nou foarte, foarte des. Chiar și așa nu se compară cu imaginile, care necomprimate și neoptimizate pot avea foarte mulți megabytes. Discutând despre un magazin online în Prestashop sau Magento, sugerez un hosting de minim 10GB ca să se încarce ok, să ai spațiu pentru cache, pentru backup-uri.
- Blog – include site-urile de știri și orice tip de site în care se adaugă conținut cu o frecvență ridicată : Imaginile din articole reprezintă principala problemă cu care te vei confrunta. Aici intervine nișa blogului, pentru că un blog despre limbaje de programare nu va conține nici pe departe la fel de multe imagini ca unul despre călătorii, de exemplu. Pentru un blog e mai greu de estimat cât spațiu necesită, dar eu le sugerez tuturor să folosească cu un hosting de 5GB. Pentru un site de știri de exemplu, 5GB sunt la limită și va trebui probabil să mărești spațiul pe disc destul de repede. Ca să vă faceți o idee, estimez că 100 articole cu o medie de 3 poze pe articol ar trebui să ocupe maxim 200 -300 mb, asta dacă urci poze de dimensiune rezonabilă.
Cam așa arată opțiunea Disk Space Usage din cPanel, care spune foarte detaliat ce foldere ocupă cel mai mult spațiu pe disk. Este un tool foarte bun pentru a identifica problema. Am întâlnit situații în care un modul/plugin crea foarte multe fișiere și a supraîncarcat spațiul de stocare al serverului, sau situații în care s-au creat backup-uri automate care nu au fost șterse. Vă sugerez să vă asigurați că aveți un backup, iar în foarte probabila situație în care nu mai aveți spațiu pe disk pentru a crea și descărca un backup, apelați la cineva specializat.
Dacă nu ai achiziționat deja găzduire pentru site-ul tău, iată recomandările mele de hosting în România.
Chiar mi-ar plăcea să știu cât ocupă siteurile/blogurile voastre, după cât timp și cu cât conținut. Ar fi faină o statistică de genul.
Spor la cumpărături!
3 Comments
Interesant articolul ăsta, este unul bun pentru începători. Oricum pentru bloguri este cel mai bine să optimizezi imaginile, după cum am scris în articolul la care am comentat.
Pentru orice tip de site e indicat sa optimizezi imaginile. Pentru bloguri și în special pentru cele cu multe imagini, e cam obligatoriu.
[…] estima spațiul de stocare necesar în funcție de tipul de site și cantitatea conținutului. Am scris aici despre asta. Caută să alegi doar găzduire SSD, viteza de încărcare este considerabil mai mare față de un […]