#10intrebari

De vorbă cu Ștefan Podaru, Apan Top Selection, despre piața de mașini rulate din România

Am stat de vorbă cu Ștefan Podaru, manager executiv APAN Motors și manager de proiect Apan Top Selection, despre divizia de mașini rulate. Vei găsi mai jos răspunsuri la câteva întrebări cu care eu cred că fiecare client de mașină nouă sau rulată se confruntă.

Te va interesa în mod special dacă ești în căutarea unei mașini rulate. Vorbim despre siguranță, garanție, buy-back, soluții de finanțare și mașini aduse la comandă din Germania de un dealer autorizat.

1. De ce Apan Top Selection? Cu ce vă diferențiați, sau cu ce vreți să faceți diferența în această piață aglomerată de autoturisme rulate?

Vânzările rulate în cadrul grupului APAN au început în 2005-2006, Apan fiind printre primii dealeri de mașini noi care au abordat vânzările de mașini sh prin echipă/ divizie specializata. APAN Top Selection este o noua înfățișare, este modul în care noi ne-am schimbat. Ideea nu este nouă, facem asta foarte bine de 15 ani, fiind la începuturi printre primii dealeri care făceau trade in (buy back) și ofereau garanție mașinilor rulate la revânzare.

De ce Top Selection? Viziunea noastră a fost să aducem mai aproape sinergiiile unui grup ce reprezintă în prezent 10 branduri de mașini noi. Prin asta dorim să oferim mai multă diversitate, libertatea alegerii dintre peste 600 de oferte disponibile în acest moment.

2. Cui vă adresați cu serviciile oferite? Până la urmă, ceea ce oferiți voi e mai mult un serviciu.

Am gândit topselection.ro să functioneaze ca un marketplace pentru cele 5 centre de rulate APAN dar și pentru cele 10 branduri auto pe care Grupul le comercializează.

Valorile comune pe care le aducem în același loc se concentrează pe Mișcare, Mobilitate, Libertate, Încredere și să ne bucurăm de toate acestea alături de Familie. Aici discutăm atât de emoții cât și de nevoi de bază.

Sloganul nostru este #MereuInMiscare dar asigurând stabilitate, garanție, mentenanță, parteneriat, încredere.

3. În ce constă verificarea pe care o faceți mașinilor listate? 

Referindu-ne la mașinile rulate care ajung în oferta noastră, verificările sunt mecanice, estetice și de istoric.

Practic fiecare mașină trece printr-o verificare 360 de grade ce respectă o serie de pași. Ne propunem prin aceste verificări să menținem angajamentele pe care le susținem către clienții care vor achiziționa mașinile.

Modul în care facem achizițiile ne ferește de riscul de a avea istoric necunoscut, rulaj incert sau probleme majore dpdv al incidentelor.

Nu vrem să avem în ofertă mașini pentru care nu putem garanta rulajul sau care au suferit incidente ce au atins structura de rezistență (sașiu, lonjeroane, airbaguri, punți).

În urma verificărilor se identifică remedierile pe care le efectuăm iar la final mașinile sunt ofertate cu garanție cuprinsă între 6 luni și 24 de luni.

4. Ce acoperă garanția oferită mașinilor și în ce condiții?

Avem mai multe tipuri de garanție de 6 luni, de 12 luni ce pot fi extinse cu pachete de extindere ca perioadă. Există un certificat de garanție complet pentru fiecare pachet. Pe scurt, garanția este valabilă oriunde în țară și acoperă elementele complexe ale unei mașini: motor, cutie de viteze, componente, electrice și electronice.

Ceea ce se întâmplă până la oferirea garanției acoperă alte elemente de uzură în sensul că revizia până la 5000 km este acoperită de noi sau deja efectuată pe parcursul verificării și pregătirii mașinii.

Practic, ne dorim vânzări fără griji și clienți care să ne recomande mai departe. Recomandarea este una din cele mai importante tool-uri de marketing pentru noi.

5. Cum se desfășoară procesul de Buy-back?  

Avem divizii de mașini noi unde 1 din 4 mașini se vinde cu un proces de buy-back – trade-in.

E destul de simplu în aparență și iți voi prezenta cum arată la client dar și cum se întâmplă în spate.

La client:

  1. Pe baza datelor mașinii și a unor poze generale facem o evaluare scriptică, oferim un interval de preț în care se poate încadra vehiculul dacă nu prezintă costuri de remediere neluate în calcul sau neprezentate de clienți.
  2. Verificarea optică și tehnică a mașinii, unde se confirmă sau se mai ajustează prețul oferit în prima etapă. În cele mai multe cazuri diferențele nu există dacă am primit informații corecte din partea clientului iar mașina se prezintă în stare bună.
  3. Procesul în sine de vânzare – cumpărare: contract, radiere fiscală din partea vânzătorului, plata în contul noii mașini pe care clientul o alege din ofertă.

6. Cumpărați și mașini de la persoane fizice pentru a le lista pe site?  Daca da, care este procedura?  

Răspunsul este direct: Nu listăm pe site mașini ale căror istoric nu este cunoscut sau nu trec prin proces de evaluare – verificare – pregătire.

Achizițiile pe care le facem de la proprietari individuali sunt prin proces de buy back și în peste 50% din cazuri acele mașini au fost achiziționate tot de la APAN ca vehicule noi.

Aici e bine să spunem și care sunt sursele principale ale mașinilor din oferta Top Selection:

Spuneam Buy Back, apoi sunt mașini de companie de la importatorii brandurilor pe care le reprezentăm (aici sunt mașini de 6 luni-12 luni), mașini de la firmele de leasing operațional (alte mașini de companie dar utilizate în medie 3-4 ani), mașini din short term leasing cu 1-2 ani vechime).

Noi spunem că suntem buni pe segmentul de vechime de 0-60 de luni. Adică de la mașini noi la mașini de 5 ani vechime. Acestea sunt cele mai multe din oferta noastră. În acest moment, din peste 500 de oferte valabile în site, 75% sunt cuprinse în intervalul 0-60 luni și pentru cele rulate avem mai puțin de 130.000km. Pe acestea noi le numim mașini rulate Top Selection.

Cele care au fie mai mult de 5 ani vechime, fie depășesc rulajul de 130.000 km, le numim rulate certificate Selection.

7. Care sunt soluțiile de finanțare pe care le oferiți?  

Lucrăm cu majoritatea finanțărilor oferite de firme de leasing și bănci care acționează în piața auto.

Dacă ne referim la mașinile rulate, condițiile sunt de avans cuprins între 10%-50%, perioade de până la 5 ani cu dobânzi medii cuprinse în acest moment între 3,9% și 4,5%.

În funcție de campanii, de avans, dobânzile pot fi promoționale având cazuri și de dobânzi de 0%.

8. Am văzut pe site ceva legat de mașini la comandă. Despre ce e vorba?

Avem multe oferte și mașini disponibile însă nu putem acoperi orice cerere. De aceea avem posibilitatea și capacitatea de a căuta și aduce mașini pe comandă din Germania.

Avem un dealership în Germania, lângă Frankfurt, dealer autorizat Honda + vehicule rulate – APAN Deutschland – prin care putem onora comenzi punctuale pentru mașini care sunt disponibile în Germania și mai puțin în oferta de stoc din România.

Aici avem condiții comerciale ce țin de acoperirera costurilor logistice (transport, RAR, verificare, revizie), a garanției și un comision aplicat la prețul vehicului.

9. Mai mult ca o curiozitate personală, cum se mișcă piața auto electrică? Văd că momentan nu aveți listate mașini electrice rulate. Ce previziuni aveți?

Volumele nu sunt încă foarte mari dar dinamica arată un trend puternic ascendent și în România. De exemplu, în 2019 livrările de mașini pur electrice au crescut față de 2018 cu 150% până la 1506 unități. Credem că indiferent cum evoluează piața de mașini noi, vehiculule electrice și hybrid își vor menține creșterea. Personal cred că în 2020 vom avea o dublare a volumului din 2019 la nivel de România, adică până la 3000 de unități.

Spun asta bazandu-mă pe faptul că în 2020 există o ofertă mult mai generoasă de modele electrice disponibile la producători precum și pe programul Remat care este în continuare cel mai bun din UE, cu 45.000 RON susținere de la stat pentru Rabla Plus.

10. Unde puteți fi găsiți și cum se programează o întâlnire și eventual un drive-test?

Pe site, în secțiunea de contact și în cele 5 centre de vânzare vehicule rulate sunt în București, Brăila, Galați, Iași, Suceava în care avem oameni buni, cu experiență pe care orice vizitator se poate baza pentru o experiență premium de achiziție.

Mulțumesc lui Ștefan pentru răspunsurile oferite, iar dacă aveți întrebări care au rămas fără răspuns puteți discuta cu specialiști în cele 5 centre de vânzare de vehicule rulate menționate puțin mai sus, iar mai la îndemână pe https://apan-topselection.ro/contact.

Tot acolo poți programa o întâlnire și eventual un drive-test.

Site-ul vine și cu câteva surprize și vouchere substanțiale pentru servicii precum garanție extinsă, asistență rutieră, transportul mașinii în țară dacă îți faci cont. Check them out!

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

1 comentariu
  • Stefan iun. 3,2020 la 21:33

    Multumim Bogdan Pentru intrebari.
    Multe dintre ele sunt intrebari rostite sau nerostite pe care ni le adresam atunci cand suntem in proces de achizitie al unui automobil. Mi-a facut placere aceasta discutie. Succes!

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău