Am discutat săptămâna aceasta cu Ionuț Florin Lupu, programator gălățean, plecat din Galați, ca marea majoritate de altfel. Ionuț a luat calea antreprenoriatului și după ce a fondat o mică agenție de web design împreună cu câțiva prieteni, a proiectat o masă inteligentă. Masa e precum cele pe care le folosiți acasă sau la cafenea, doar că dispune de conexiune la internet, sistem de operare, touchscreen și toate cele.
Interesant nu? Mai bine vă las să îl cunoașteți pe Ionuț și să citiți scurta discuție avută cu el. Mie îmi plac atitudinea și modul lui de gândire, care îl poziționează clar pe drumul ce bun. Proiectul este unul îndrăzneț, poate prea îndrăzneț pentru România anului 2017, de aceea caută sprijin pe Indiegogo. Orice ajutor este binevenit și veți vedea că foarte inventiv răsplătit.
Mă numesc Lupu Ionuț Florin, sunt născut și crescut în Galați, Am terminat CNMK din Galați (Colegiul Național Mihail Kogălniceanu). După terminarea liceului am aplicat pentru studii de licență la Facultatea de informatică din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași pe care le-am întrerupt după primul an deoarece am constatat că nu mă ajută neapărat să progresez în aplicarea cunoștințelor de programare pe piață reală. Facultatea te învață mai mult bazele, cu care nu prea ai ce face în ziua de astăzi, decât să reinventezi roată. Din păcate nu ăsta este scopul meu, am fost mai mult axat pe aplicarea algoritmilor deja existenți pentru a crea tehnologii și produse noi.
Ca să simplific puțin ideea, degeaba învață cineva cum să facă facă un algoritm care să rezolve o integrală. S-a făcut asta deja și există funcții în programare care pot rezolvă acea integrală indiferent de complexitatea ei. Important e să știi ce aplicații are și să folosești rezolvarea integralei pentru a crea ceva nou, nu să o rezolvi tu. Cam asta e tendința în orice limbaj de programare. Se urmărește simplificarea elementelor care se folosesc în mod constant pentru a nu pierde timpul scriind mereu același algoritm ca să rezolvi ceva.
Pe scurt, am renunțat la facultate pentru că nu era în concordanță cu viziunea mea despre ce se întâmplă real în piață IT și m-am apucat de business și inovație în acest domeniu.
- Povestește-mi puțin te rog despre echipa Smart-S Design.
Echipa Smart-S Design a fost înființată în Iași în perioadă în care eram student la Facultatea de informatică – UAIC. Am început cu doi prieteni din liceu, Bute Bogdan și Ariton Andrei, care au urmat și ei studiile la aceeași facultate, învățau și lucrau în paralel la proiecte web. Ulterior s-au alăturat echipei Radu Poiană ca designer, Tudor Ceornea ca programator front end și alte câteva persoane. Componența s-a schimbat pe parcurs. Dar acolo am reușit să punem bazele și să facem câteva proiecte.
Împreună cu Radu Poiană am căzut de acord asupra numelui Smart-S Design, nume care consider că ne reprezintă cel mai bine. După cum vă dați seamă se pronunță ca și “Smart Ass”. Duceam o luptă cu toți clienții pentru a le explică ce înseamnă flat design/material design, care atunci erau concepte relativ noi, iar lumea încă voia design-uri ca în anii 2005 motiv pentru care încercam să fim noi ăia “Smart Ass” și să le explicăm avantajele, impactul visual, și o groază de alte chestii.
- Cum ți-a venit ideea să lucrezi la produs?
Masa este o idee proprie mai veche, de când lucram într-un club din Galați și îmi mai zbura mintea la cum poți face lucrurile mai interesante pentru client. Am început să schițez împreună cu Bute Bogdan, Ariton Andrei, Radu Poiană și Tudor Ceronea diferite concepte de design pentru software-ul mesei, încercând să eliminăm diverse probleme care pot apărea, precum unde își pune clientul farfuria. Așa am reușit să ajungem la prima schiță în creion pentru ceea ce vedeți acum ca versiune aproape finală.
Asta se întâmpla prin 2014, un an mai târziu am început să dăm culoare schiței. Echipa deja se schimbase, noul designer și actualul fiind Tudose Andrei. Împreună am reușit să stabilim ultimele detalii și să facem un design final al software-ului, iar apoi ne-am apucat de codat. Datorită lui Calinica Alexandru, care ni s-a alăturat pentru că i-a plăcut ideea, am reușit să facem și primul model 3D cu masă în sine și să ne facem o idee reală despre ce vrem să facem.
Acum suntem în București (știu, ne place să ne plimbăm dar cred că rămânem aici), iar pe proiectul acesta am rămas 3 oameni: Eu (Lupu Ionuț Florin) că și programator, Tudose Andrei ca și UI Designer, și Calinica Alexandru pentru Product Design.
- Care sunt cele mai interesante caracteristici ale acestei mese?
Masa va avea 3 versiuni de software dedicate pentru diferite situații:
-Public Space (restaurante, cluburi și cafenele)
Clientul va putea să comande produsele disponibile în acea locație direct de pe masă. Unul dintre avantajele principale se poate evidenția în momentele aglomerate. Astfel, se pot evita posibilele neînțelegeri între ospătar și client din cauza muzicii care poate crea dificultăți în preluarea comenzilor.
Un alt lucru, pe langă multe altele, pe care dorim să îl implementăm pe aceste mese este un set de jocuri “Board Games”, unde includem Monopoly, Catan și multe alte jocuri de acest tip. Personal abia aștept să mă duc cu prietenii să joc Catan într-un Pub pe o astfel de masă.
-Home
Această versiune de soft va elimina partea de comenzi pentru produse. Vom maximiza experiența dedicată pentru entertainment (jocuri și alte aplicații utile). Avem în plan conectivitatea mesei cu restul dispozitivelor din casă (telefon, tabletă, PC, Laptop), dar și integrarea unor sisteme mai avansate pentru integrarea cu conceptul Smart Home (controlul temperaturii în casă, a luminilor de ambient, sisteme de alarmă și multe altele). Odată cu evoluția tehnologiei, platforma noastră permite adaptarea pentru orice necesitate.
-Business
Aici ne vom concentra pe un set de aplicații prin care să maximizăm productivitatea în mediul business. Vom crea un set special de aplicații pentru prezentări, conferințe, dezvoltare software într-un mod complet diferit față de ceea ce cunoaște piață acum, dar în viziunea noastră e o schimbare necesară. Mai multe veți vedea în momentul în care vom avea prototipul final.
- Ai deja un prototip? Care sunt principalele dificultăți, poți detalia și probleme mai tehnice.
Din păcate nu avem prototipul fizic al produsului ci doar versiunea digitală (Modelul 3D). Avem parteneriatele necesare de unde putem achiziționa piesele necesare pentru crearea produsului dar ne lipsește capitalul. Acesta este motivul principal pentru care avansarea proiectului este foarte dificilă. Putem lucra și lucrăm la software în acest moment, dar lipsă produsului în sine ne face să improvizam și testăm software-ul pe un laptop touchscreen dar experiența nu este aceeași.
Încercam să găsim un investitor care să ne finanțeze acest proiect pentru a putea crea un MVP pe care să-l putem prezenta. Din păcate și aici ne lovim de probleme destul de mari deoarece în România nu prea se investește într-o firmă care nu are deja MVP-ul pe care să-l poată prezența investitorului. Băncile nu acordă împrumuturi start-up-urilor care nu au măcar doi ani de activitate și o cifră de afaceri destul de mare.
În acest moment încercăm să ne susținem financiar din prestarea serviciilor de Web Design & Development și în timpul liber să mai avansam câte puțin cu software-ul pentru mese. Sperăm să atragem atenția oamenilor potriviți care se vor implica și ne vor ajută financiar să finalizăm acest produs.
Ca și dificultăți tehnice, în partea de software a fost complicat să găsim limbajele de programare potrivite, care să ne permită să facem tot ce ne-am propus. Trebuie să recunsoc că am rescris baza acestui soft de vreo 3-4 ori până am găsit soluția care să nu ne limiteze. În proiectarea modelului 3D pentru masă, cel mai dificil a fost să creăm o experiență vizuală de cea mai înaltă calitate, împreună cu un produs rezistent la vărsarea lichidelor, șocuri, zgârieturi, și totodată să păstrăm un preț accesibil pentru clienții noștri. Am reușit să facem acest lucru împreună cu MSC-Technologies
- Ce specificații tehnice va avea prima versiune a mesei?
Odată cu crearea prototipului pentru această masă vom stabili și specificațiile tehnice finale. Momentan experimentăm. Scopul final este să avem un ansamblu hardware și software extrem de stabil.
- Ce sistem de operare va rula pe „masă”?
Sistemul care va rulă pe masă este unul creat de noi. Nu ne place Android pentru că din punctul meu de vedere cam orice sistem Android are o gestiune proastă a fișierelor și a interacțiunii aplicațiilor cu acestea, iar în 6-12 luni se va mișcă foarte greu. Asta e doar una din probleme, nu mai vorbesc despre update-urile platformei care lasă de dorit și faptul că majoritatea developerilor nu își updateaza aplicațiile pentru noile versiuni de android decât foarte târziu, nici userii nu prea fac update-urile sistemului, iar când le fac deja apare altă versiune și povestea se repetă.
Știu că avantajele ar fi că am avea o bază foarte mare de aplicații disponibile, dar dacă pun în balanță, în momentul în care sistemul va începe să meargă greu, lumea nu va spune că e vina sistemului de operare ci că sunt proaste mesele.
Nu vreau să risc acest lucru, de aceea am decis să facem propria platformă cu o bază foarte solidă unde să putem fi în control, să cunoaștem foarte bine ceea ce noi am dezvoltat și să putem interveni cât mai prompt și eficient când și unde este cazul. Nu spun că nu vom face greșeli, dar suntem foarte atenți la detalii și avem o șansa să facem ceva nou.
- Vor putea fi instalate doar aplicații dezvoltate de voi?
Platforma va avea propriul APP Store, un magazine de aplicații dedicate sistemului nostru unde orice programator din lume va putea crea și distribui aplicațiile lui. Acest lucru face ca această platformă să aibe posibilități nelimitate. Ține doar de imaginația dezvoltatorilor din toată lumea și de comunicarea cu utilizatorii meselor. Nu le știm noi pe toate, dar sunt mulți oameni care sunt sigur că ne vor susține cu idei care de care mai interesante pe care cu siguranță le vom implementa pe viitor.
- Ce dimensiune va avea masa și cum va fi protejată de lichide, zgârieturi și impacturi cu diverse obiecte?
Ce pot să spun ca și dimensiuni este că va fi o masă de 6 persoane. Dimensiunile exact nu le știm până nu avem un prototip fizic al mesei, la care să putem să ne așezam 6 oameni și să vedem cât de tare ne lovim cu coatele între noi. Momentan ne orientăm la display-uri de 75 Inch dar nu e nimic sigur.
Ca și rezistență la lichide e normal să consideri că am luat deja asta în calcul. Este o masă totuși și eu chiar am „talentul” să vărs paharul, deci e okay. Cu siguranță va fi rezistentă la orice lichid se va vărsa pe ea.
Rezistența la zgârieturi și la impacturi este dată de faptul că „sticlă” frame-ului touchscreen va fi făcut din plexiglass. Acesta se poate polișa pentru a întreține suprafața dacă să spunem după 6 luni mai apar câteva zgârieturi. Costul de întreținere prin polișare este foarte mic (până în 50 de lei), iar rezistența la șocuri este foarte mare. Sincer nu văd cum ar putea cineva să spargă ecranul altfel decât intenționat și lovind cu un obiect dur și cu o forță pe măsură.
- Cum e trecerea de la prestarea de servicii la a lucra la propriul produs? Cum vezi tu avantajele și dezavantajele?
Să creezi propriul produs este o experiență unică. Atunci când prestezi servicii ești constrâns de client. Viziunea ta asupra site-ului sau aplicației clientului rareori are o importantă. În general clientul are schițele lui, viziunea lui, cel mult mai putem schimba mici chestii de design/culori sau propunem o funcționalitate pe care o considerăm necesară și poate clientului i-a scăpat.
Când lucrezi la propriul produs e artă. Ai libertate de exprimare, simți întradevăr entuziasmul de a crea ceva nou și simți că-ți pui amprenta pe o anumită piață.
Avantajele în a lucra la propriul produs sunt libertatea de exprimare, faptul că lucrezi cu plăcere și pasiune pentru că tu crezi în ideea aia (altfel nu ar fi avut rost să încerci în primul rând). Văd un avantaj inclusiv în obstacolele pe care le întâmpini și cum te modelează ca om și cunoștințe, pentru că ai o groază de învățat când îți alegi un astfel de drum. Pe lângă altele mai sunt colaborarea și cunoașterea unor oameni geniali care te completează și de la care ai ce învăța
Știi cum e vorba aia? Dacă alegi să faci ceva ce-ți place nu o să muncești nici o zi din viața ta. Cam așa văd eu lucrurile când vine vorba de acest produs. E o pasiune combinată cu dorința de a schimbă ceva.
Un dezavantaj ar fi în primul rând că afacerea ta nu va genera venituri până nu reușești să atragi un investitor sau investești din finanțe proprii. Oricum ar fi, la început doar investești, nu obții nici un profit financiar.
Dacă cineva are impresia că somnul mai e un element important din viața ta, se înșeală :)). Stresul este foarte mare, mereu te gândești la soluții de finanțare pentru afacerea respectivă, dacă ai făcut tot ce puteai, dacă nu ți-a scăpat ceva, dacă nu ai greșit undeva. În plus în tot acest timp ești preocupat cu dezvoltarea ideii și ce ai mai putea să adaugi produsului tău ca să fii sigur că atinge un target cât mai mare de clienți dar mai trebuie să și lucrezi la noile funcții și să mai lucrezi și la alte proiecte sau un job în paralel ca să poți să și trăiești din ceva până îți pui afacerea pe picioare.
Toate aceste „dezavantaje” sunt necesare totuși, ele te pregătesc psihic pentru ce va urma și fără experiență căpătată de pe urma acestora nu cred că cineva ar putea realiza ce își dorește.
Steve Jobs spunea într-un interviu că trebuie să iubești ceea ce faci, doar iubind poți lua decizii atât de iraționale și să mergi înainte, în condițiile în care orice om întreg la cap ar renunța. Dacă iubești cu adevărat ce faci vei fi capabil să treci peste obstacole și nu doar la început ci pe toată perioadă cât vei face acel lucru. Cred că ăsta e răspunsul cel mai bun care descrie ce înseamnă să vrei să inovezi și să intri pe piață cu ceva al tău.
- Care estimezi că o să fie prețul de pornire și cum ai de gând sa promovezi masa o dată ce va fi gata?
Prețul de vânzare va fi aproximativ 2000 EUR. Despre cum vom promova masa, pot să spun doar că lumea va avea ocazia să interacționeze cu ea odată ce finalizam produsul și se vor îndrăgosti de ceea ce poate face. Avem multe surprize pe perioada dezvoltării acestui produs și sunt foarte multe industrii în care produsul nostru poate să-și facă într-adevăr simțită prezența.
Pe mine m-a impresionat povestea lui Ionuț și apreciez ceea ce vrea să facă. Înțeleg cât e de dificil, dar orice e posibil. Eu îmbrățișez cu drag orice device nou, pentru că până la urmă masa o să fie un device, cea mai mare tabletă din casă. Sunt convins că în câțiva ani o să ni se pară un lucru obișnuit o astfel de masă, așa că dacă vreți să fiți primii care se bucură de ea, puteți să îi sprijiniți pe băieți aici.
Puteți lăsa în comentarii orice întrebare aveți pentru ei și voi avea grijă să primiți un răspuns.