Nu pot să mă laud că citesc prea des, dar am dat peste o carte Science Fiction care m-a ținut captiv vreo 450 de pagini pline de aventură cu jocuri, muzică și filme din anii ’80. E vorba de cartea Ready Player One, scrisă de Ernest Cline, pe care o recomand în special celor cu vârsta între 25 și 35 de ani pentru că face foarte, foarte multe referințe spre copilărie.
Pasionaţii de filme şi jocuri video au un motiv în plus pentru a fi nerăbdători în ceea ce priveşte venirea anului 2018. Interpretarea cinematografică a cărţii va ajunge și pe marile ecrane la finalul lunii Martie. Inspirată după creaţia autorului Ernest Cline, producţia va da viaţa romanului science fiction sub regia lui Steven Spielberg. Am văzut deja trailer-ul la CinemaCity.
Mai jos voi povesti puțin firul narativ, fără spoilere.
Stabilită într-un viitor nu foarte îndepărtat (2045), acţiunea filmului se învârte în jurul lui Wade Watts, personaj interpretat de către Tye Sheridan, şi aventurile sale în realitatea virtuală numită OASIS. Scopul protagonistului este de a urma indiciile lăsate de către fondatorul acestei lumi imaginare pentru a ajunge la finalul cursei şi de a pune mâna pe moştenirea sa, şi anume drepturi depline asupra jocului plus o sumă de peste două sute de miliarde de dolari.
Povestea începe cu prezentarea personajului principal că fiind un mare iubitor de filme şi jocuri video din era optzecistă, acesta trăind în Oklahoma, într-un cartier format din rulote aşezate una peste cealaltă. Imaginea de ansamblu a acestui cartier este una nu foarte fericită, portretizând o societate afectată de către poluare, corupţie, suprapopulare şi schimbări ale climei. Situaţia lumii fiind aceasta, o mare parte din populaţie alege să facă parte din lumea virtuală inventată de către magnatul James Donovan Halliday. Având la bază principiile unui joc de tipul MMO (Massively Multiplayer Online), toţi locuitorii Terrei au posibilitatea de a se conecta şi de a fi transpuşi cu înfăţişarea avatarului ales în această lume distopică pentru a evada din viaţa de zi cu zi.
În urma stingerii din viaţă a fondatorului, acesta a lăsat prin testament toată munca vieţii sale celui care va obţine trei chei din lumea virtuală: cea de cupru, de jad şi respectiv cea de cristal. Fiind un mare fan al culturii pop al anilor ‘80, Halliday a inserat nenumărate referinţe către această eră în ghicitorile ce aveau să îi pună în dificultate pe cei porniţi în căutarea acestor chei. Cursa pentru descoperirea pieselor de puzzle poartă numele avatarului său, şi anume ‘Provocarea lui Anorak’.
În scopul câştigării acestei competiţie, oamenii au ales fie să formeze clanuri şi să se ajute reciproc în căutarea cheilor, la final urmând să împartă recompensa, fie să pornească singuri în căutare, caz care se aplică şi pentru protagonistul poveştii. Însă nu toţi participanţii au intenţiile cele mai bune, o corporaţie gigant trimite echipa proprie în cursă şi se folosesc de tehnici necinstite pentru a pune stăpânire pe OASIS în scopul de a monetiza pasiunea jucătorilor. Folosind termeni populari din jocurile de cărţi, putem descrie cu uşurinţă decizia eroului, acesta făcând un „all-in” în momentul în care a decis să urmeze drumul către câştigarea cursei, fiind hotărât să nu se oprească pentru nimic în scopul atingerii ţelului. Protagonistul nu doar că va concura împotriva altor jucători, dar prin faptul că a fost cel care a găsit prima cheie încă de la începutul poveştii, va deveni ţinta antagonistului.
Povestea creată de către autorul american Ernest Cline este una plină de referinţe către jocuri, muzică sau evenimente istorice, chiar şi numele ales de personajul principal în joc – ‘Parzival’, fiind o trimitere către povestea căutării Sfântului Graal din timpul regelui Arthur. Având amprenta cinematografică a lui Steven Spielberg, mă aștept la multe alte indicii de acest fel, în prezentarea trailerului putând fi observate nenumărate personaje din lumea jocurilor sau a filmelor. Un exemplu uşor de reperat este chiar prezenţa maşinii timpului, DeLorean, din filmul ‘Back to the Future’, regizat de acesta.
Lansarea filmului a fost stabilită pentru data de 30 martie şi promite fanilor o experienţă care îi va ţine cu sufletul la gură pe tot parcursul filmului.
2 Comments
Blana! Abia astept sa il vad.
[…] să văd toate filmele bune care apar în 2018. În special Ready Player One despre care am scris aici, sper să nu mă dezamăgească. Checklist am aici. Bifat în mare […]