Ultima excursie de cuplu a avut loc în capitala Austriei, Viena, loc unde am aniversat de altfel primul nostru deceniu de relație. Am ales un city break în Viena în special pentru celebrul târg de Crăciun, care avea să înceapă fix în a 2-a zi a vizitei noastre. Despre târg am scris un articol separat, pe care îl poți citi aici.
Până una alta vreau să vă împărtășesc prin acest articol experiența avută în Viena. Veți găsi mai jos informații despre cazarea în Viena, transport de la și spre aeroport, obiective turistice, restaurante și prețurile din capitala Austriei. Va fi un ghid cuprinzător dacă aveți în plan un city-break în Viena unde sper că veți vizita tot ce am vizitat noi, sau chiar mai mult.
Zborul a durat aproximativ 1 oră și 20 minute, drumul până în centrul orașului a durat 25 minute, iar metroul până la hotel 10 minute. Practic, în mai puțin de 2 ore de la decolarea din România ne-am cazat într-un hotel din zona mediană a Vienei unde urma să fim cazați pentru următoarele 4 nopți.
Eram pregătiți să vizităm orașul, o nouă capitală interesantă Europei, să aflăm puțin din istoria Austriei, dar toate astea după puțin somn.
Cât costă?
Un sejur de 4 nopți ar trebui să coste undeva pe la 300-350 euro de persoană, sau 400 euro de persoană dacă te duci în timpul târgului de Crăciun. Am inclus pe lângă cazare, cheltuieli și acces la atracțiile turistice, biletele dus-intors cu avionul și transfer aeroport-cazare-aeroport. Voi detalia mai jos cheltuielile.
Am fost cazați la FourSide Hotel, care a primit din partea mea un review de nota 10 pe Booking.com. Dacă ați citit și alte articole asemănătoare știți că nu sunt prea pretențios, dar hotelul e tot ce trebuie pentru o astfel de excursie. Nu ne-a lipsit nimic. Recomand pentru poziție și raportul calitate-preț. E situat cam la 2 minute de mers pe jos de 2 stații diferite de metrou și la 5 stații (10 min) de centru. Am făcut ca întotdeauna rezervarea prin Booking.com, dar de data asta cu doar 3 săptămâni înainte.
Vezi oferta de cazare în Viena prin Booking.com
Moneda în Austria este Euro. Plecați cu bani schimbați din România, dar mai peste tot se poate plăti și cu cardul.
Costurile ar fi:
- 90 euro de persoană biletul de avion dus-întors cu Austrian Airlines, sau chiar mai ieftin cu Laudamotion (aparținând Ryan Air) Vezi ofertele de zboruri.
- 50-70 euro pe noapte camera dublă la un hotel de 3 stele,
- 2.3 euro de persoană/drum cu trenul urban S7. Acesta merge doar pe ruta aeroport – stația centrală Wien Mitte. Bilete se cumpără din aeroport de la ATM-uri și din stația centrală. Drumul durează aproximativ 25 minute, iar trenul pleaca la fiecare jumătate de oră. În aeroport vei fi întâmpinat de oferte CAT, un tren verde care ajunge în oraș în 15 minute. Evitați. E aceeași linie, același drum, același tip de tren, doar că nu oprește în stații și ajunge cu 10 minute mai repede, dar e mult mai scump.
- o călătorie cu metroul costă 2.4 euro care funcționează de la 5:00 AM până la miezul nopții, iar vinerea, sâmbăta și de sărbători funcționează non-stop. Sunt și bilete cu mai multe călătorii, 24h, 48h, 72h profitabile doar dacă ai planificate mai mult de 3 drumuri pe zi. Mai multe detalii despre metroul din Viena
- alternativă a metroului sunt autobuzele Hop on – Hop off care sunt incluse în pachetele pentru turiști
- am plătit un pachet de bilete de acces la aproape toate atracțiile, Vienna Pass în valoare de 80 euro de persoană. Îl detaliez mai jos.
- o masă în oraș pentru 2 persoane costă aproximativ între 25 și 40 euro, în funcție de zonă și preferințele culinare. Am mâncat și streetfood hot dogs cu 15 euro 2 porții, iar porțiile de gulaș, șnițel vienez la un restaurant încep de la 8-9 euro, mai departe de centru.
- am plătit până la 5 euro pe o bere draught Gosser la 0.5 aproape de centru, dar am băut și mai ieftină la anumite localuri.
- 10 euro – internet în Roaming
- nu au magazine de colț dar au multe mini-markets Billa și Spar. Majoritatea produselor sunt de aproximativ două ori mai scumpe decât pe la noi, ca idee.
Caută cazare în Viena
Transportul în comun
Ca de obicei, metroul este foarte bine organizat și ajunge cam în toate colțurile orașului. Sunt 5 linii de metrou care se întâlnesc prin centru și care oferă acces în orice colț al orașului în maxim 30 minute de oriunde ai fi. Biletele se pot achiziționa de la ATM-uri în orice stație, primești rest dacă nu ai bani exacți, dar nu acceptă bancnote mai mari de 10euro pentru 2-3 bilete . Noi am mers doar cu metroul și cu autobuzul Hop on – Hop off.
Ca să nu ratăm niciun obiectiv turistic am folosit Google Maps și aplicația City Maps 2 Go, unde ne-am făcut de acasă lista cu destinații, apoi le-am debifat pe măsură ce le vizitam. Sunt foarte multe atracții turistice și sunt grupate oarecum în 3 zone ale orașului, destul de depărtate. E obligatoriu să vă plimbați și noaptea prin oraș, clădirile sunt iluminate foarte mișto și e destul de multă activitate prin centru, indiferent de zi.
Vienna Pass?! Merită sau nu?
Noi ne-am cumpărat câte un Vienna Pass de 2 zile. Am plătit 80 euro și am beneficiat de bilete de intrare în valoare de aproximativ 105 euro + autobuzul Hop On – Hop Off. Am cumpărat online și le-am folosit prin aplicația mobilă, am intrat peste tot folosind telefonul. Partea cea mai mișto, un mare avantaj, este că nu trebuie să mai stai la cozi să cumperi bilete, iar unele locuri au și intrări speciale pentru Vienna Pass.
Per total a fost o investiție bună, ne-a permis să intrăm în locuri pe care nu țineam neaparat să le vedem, dar dacă tot aveam acces și eram în zonă… Oricum, în 2 zile foarte multe locuri nu ai timp să vezi, imaginați-vă că Vienna Pass oferă intrare la peste 60 de obiective turistice. Contează ce vreți să vizitați, apoi calculați costurile. Deci, recomand!
Dacă ajungeți în Viena vă recomand să vizitați:
Click pe poze pentru a le mări.
Am ordonat locurile de vizitat în Viena începând cu preferatele mele.
1. Schönbrunn Palace Grand Tour + Gloriette
Este cel mai important monument al țării, reședința de vară pentru familia imperiala Habsburg. Are un număr de 1441 de camere, din care 45 pot fi vizitate într-un tur care costă 17.5 eur. Pentru câteva sute de euro puteți chiar închiria o cameră în palat. Mai multe detalii despre palat
pe Wikipedia.
Și dacă tot ai ajuns aici, în celălalt capăt al curții găsești și Gloriette.
2. Museum of Technology
Intrarea costă 13 euro. Un loc senzațional, pe care l-am subestimat din poze, dar când ajungi acolo te poți rătăci câteva ore/zile prin multitudinea de obiecte. Foarte multă istorie tehnologică într-un loc imens, dar foarte mișto amenajat. Câteva mii tre metri pătrați dispuși pe etaje. Am găsit chiar și o bucată de fuzelaj dintr-un Boeing.
3. St. Stephen’s Cathedral
E o biserică romano-catolică de aproximativ 140m înălțime, o operă de artă atât pe interior cât și pe exterior. Intrarea gratuită.
4. Schönbrunn Zoo
Preț bilet de intrare: 20 euro
5. State Hall of the Austrian National Library
Cea mai mare bibliotecă pe care am văzut-o. Biletul de intrare costă 8 euro. Are 12 milioane de obiecte, cărți, imagini, picturi începând cu anii 1300. Mai multe detalii pe Wikipedia.
Tavanul bibliotecii
6. Rathaus City Hall – Primăria Vienei
7. Time Travel – Magic Vienna History Tour
E prin centrul Vienei, timp de 50 minute, asculți și vezi interpretată într-un mod foarte creativ istoria orașului. Costa 19.5 euro.
8. Vienna Giant Ferris Wheel
Ajungi la 65m deasupra Vienei, costă 10 euro și se mișcă foarte încet. Pentru 200-300 euro poți chiar să închiriezi o întreagă cabină pentru o masă romantică.
9. Kunst Haus – Hundertwasser Museum
Preț bilet intrare: 12 euro . Expoziția permanentă a artistului și arhitectului Friedensreich Hundertwasser. Simți că intri în mintea unui artist fumat. Mai multe detalii pe Wikipedia.
10. Belvedere Palace
Un complex de clădiri istorice, format din Upper Belvedere, Lower Belvedere, gradina imensă dintre ele, o Orangerie și grajdurile palatului. Costul biletului este de 22 euro și îți permite accesul în ambele palate, care sunt momentan muzee de artă.
Upper Belvedere
Lower Belvedere
Dacă tot ești aici, vezi și Heroes’ Monument of the Red Army
11. Schmetterlinghaus
E un loc amenajat pentru creșterea fluturilor și a plantelor. Intrarea costă 7 euro și îți permite să te plimbi nelimitat printre fluturi.
12. Karlskirche și Votivkirche
Două biserici foarte impunătoare la exterior. Nu am intrat în ele, am trecut fugitiv pe lângă ele, fiind în drum.
13. Kunsthistorisches Museum Wien
Din cele două clădiri identice, în oglindă, una este muzeul de artă, iar una este muzeul de istorie naturală. Noi am intrat la muzeul de artă și e o expoziție de opulență. Multă artă.
14. Hofburg Imperial Palace
Reședința principală a dinastiei Habsburgilor și actuala reședință a președintelui Austriei. Costul de vizitare este de 14 euro.
15. Vienna State Opera
Ai mai putea trece și pe la:
16. Madame Tussauds – expoziție de ceară 23 euro intrarea
17. Spanish Riding School – 15 euro intrarea
Locație Google Maps – Mai multe detalii pe Wikipedia
18. Naschmarkt – cea mai populară piață din Viena
Daca nu te-ai săturat de muzee
Albertina Museum & Art Gallery (13eur), Leopold Museum (13 eur), Muzeul de medicină Josephinum (8 eur), House of music(13 eur), Museum of Natural History (10eur) , Museum of Modern Art – mumok (12 eur), Museum of Military History (6 eur)
După cum vedeți sunt foarte multe de vizitat, dar în funcție de timpul petrecut și de modul în care vrei să îl vizitezi. Dacă nu ești pasionat de artă, sau istorie, îți recomand să sari peste câteva muzee și să te plimbi pe faleza Dunării. E o experiență mult mai plăcută.
Ce și de unde să mâncați în Viena?
În Viena trebuie să încerci șnițelul vienez și gulașul, mâncărurile tradiționale pe care le găsești în toate restaurantele.
Deși berea nu e punctul lor forte, am găsit Restaurantul Bier & Bierli, un templu al berii cu pereți acoperiți de doze de bere și drink coasters de unde nu-mi mai venea să plec. Recomand.
Un restaurant al localnicilor la care am mâncat un gulaș foarte bun a fost Gasthaus Reinthaler, prin zona Prater. Alt restaurant mișto în care am avut noroc că am prins loc a fost Ribs of Vienna, unde cumperi efectiv un metru de ribs (așa e în meniu). Aici am ajuns cu 5 minute înainte să se deschidă, am așteptat, iar în maxim 10 minute era plin tot restaurantul.
Alte delicatese specifice care merită încercate sunt The Käsekrainer, un cârnat cu bucăți de cașcaval în interior pe care îl găsiți la foodtrucks prin oraș, iar Krapfen (gogoși) și ștrudelul cu mere sunt cele mai populare deserturi la ei.
Pericolele de care să vă feriți:
- E prima dată când nu am ce scrie aici. Am fost și pe la periferie, și prin centru, în mijlocul agitației târgului de Crăciun și nu a fost nimic dubios. În patru zile nu am avut niciun disconfort, nu te abordează dubioși pe stradă, toată lumea te servește cu plăcere. Ciudat, recunosc, pentru o capitală atât de populară în rândul turiștilor. Singura problemă ar fi faptul că toate indicațiile sunt in germană și nu prea sunt traduse în engleză, poți fi ușor indus în eroare.
- Feriți-vă de la a cheltui mulți bani pe lucruri de care nu aveți nevoie. Centrul e înțesat de magazine.
Viena este un oraș frumos, cu reputație. E un city break senzațional pentru pasionații de artă (de orice fel) și arhitectură (nu ca mine). E plin de muzee și de Mozart. Toate clădirile arată într-un mare fel și ziua și noaptea, chiar și cele construite recent respectă cumva consistența orașului. E nevoie de un minim de 4 zile ca să vezi cele mai importante atracții turistice și să simți atmosfera orașului.
Au foarte multe clădiri vechi, care arată senzațional, în special pe timp de noapte. Sunt super întreținute și probabil folosite la capacitate maximă, cu tot felul de evenimente. Chiar și clădirile moderne sunt aspectuoase și parcă nu ies din tipar.
Se circulă mult pe bicicletă, fie ploaie, fie zăpadă. Sunt biciclete de închiriat la mai toate gurile de metrou. Au benzi late și semafoare pentru biciclete cum nu avem noi pentru mașini. Mi-a sărit în ochi și cât de bine e pregătit orașul pentru nevăzători și persoane cu dizabilități.
Un alt lucru foarte interesant pe care nu l-am putut trece cu vederea e multitudinea de semafoare cu tematică homosexuală, despre care ulterior ne-am documentat ca fiind un proiect de awareness de prin 2015, perioada de după câștigarea Eurovision de către Conchita Wurst. Semafoarele aveau să fie temporare, dar nu au mai fost schimbate.
Per total mi-a dat puțin senzația că e la alt nivel de urbanizare față de ce suntem noi obișnuiți și chiar față de ce am mai vizitat până acum. Locuitorii par a avea un nivel de trai destul de ridicat, dar acest lucru se reflectă și în prețuri și în salariul minim pe economie. E destul de scump, cea mai scumpă destinație vizitată de mine până acum, dar merită cu siguranță, în special în timpul târgului de Crăciun.
Singurul lucru care m-a deranjat a fost că la ieșirea din aeroport și în stațiile de metrou nu am găsit indicatoare în engleză. Eram în stația centrală și nu am găsit niciun indiciu în engleză despre peronul de unde se ia trenul spre aeroport. Și nu eram singuri căci am mai întrebat câțiva turiști și niciunul nu știa. Având în vedere câți turiști au și cât de bine se prezintă orașul în rest, e păcat să nu fie niște traduceri amărâte în engleză..
Mi-a plăcut să vizitez Viena, să bifez orașul în lista de călătorii și cel mai probabil mă voi mai întoarce pentru un târg de Crăciun, la un moment dat. Impresiile despre târgul de Crăciun din Viena sunt într-un articol separat, pe care îl poți citi aici. Vă recomand și acest oraș.
Dacă ai o vacanță mai lungă, treci și prin Budapesta, e un drum scurt cu trenul între cele două orașe.
2 Comments
[…] Am scris într-un articol separat totul despre o excursie în Viena. Cât costă și ce e de vizitat. Îl poți citi aici. […]
Foarte bună prezentarea. Mâine încep să îmi fac fișele de călătorie cu toate aceste informații în fața mea.
Mulțumesc mult pentru ele!