În prezent, plăcile de sunet dedicate par a fi ceva de domeniul trecutului, marea majoritate a plăcilor de bază fiind dotate cu o placă de sunet integrată. Pentru cei nefamiliarizaţi cu termenul, placa de sunet este acea componentă hardware ce are rolul de a facilita şi de a regla intrarea şi ieşirea semnalelor audio cu ajutorul unui software specializat. Aceasta se poate regăsi şi sub forma unui dispozitiv extern, denumit „audio interface”.
Asemănătoare dar diferite
Atât placa de sunet integrată cât şi cea dedicată au același rol, dar diferenţa dintre cele două devine evidentă datorită anumitor factori. În primul rând, placa de sunet integrată este afectată de interferenţele electrice produse de către celelalte componente ale calculatorului. Acest lucru se poate traduce prin apariţia distorsiunilor audio de diferite intensităţi. Plăcile dedicate combat aceste interferenţe prin izolaţie şi piese menite să blocheze acest tip de curent electric.
Un alt aspect important este legat de amplificarea sunetelor, deseori plăcile regăsite pe motherboard neavând tehnologia necesară pentru a produce acest efect la o calitate ridicată. Dispozitivele care reuşesc să îndeplinească acest rol cu succes sunt amplificatoarele, plăcile audio externe şi DAC-urile (digital to analog converter). Acestea din urmă sunt componente externe specializate în transformarea semnalului digital transmis de către calculator într-unul de tip analog. Spre exemplu, microfoanele sunt cele care fac exact opusul DAC-urilor, transformând vocea sau muzica (semnalul analog) în şiruri de 1 şi 0 (semnalul digital).
Alţi factori importanţi
Pentru ca performanţa plăcii de sunet să fie observabilă există alţi factori ce trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Calitatea sunetului depinde în primul rând de performanţa celorlalte componente ale calculatorului sau laptopului, aceasta fiind afectată în situaţia în care procesorul sau memoria RAM sunt limitate. De asemenea, dispozitivele de înregistrare sau de redare a sunetului precum microfonul, boxele sau căştile influenţează în mod direct atât calitatea cât şi nivelul de amplificare.
În ce situaţii prezintă utilitate?
Plăcile de sunet sunt în primul rând folosite de către producătorii de muzică, în special din genurile electronice. Într-o activitate în care toată atenţia este îndreptată către producerea unui sunet cât mai clar şi nealterat, performanța echipamentului de înregistrare şi redare audio este pe primul plan.
Un alt domeniu în care calitatea sunetului prezintă o mare importanţă este cel al show-urilor de tip podcast. În ultimii ani, această formă de divertisment a devenit din ce în ce mai populară şi s-a extins în diferite domenii. Când este vorba şi despre unul sau mai mulţi invitaţi celebrii, atât aceştia cât şi gazda au şansa de a câştiga mai mulţi fani. Spre exemplu, organizatorii podcast-ului din lumea pokerului denumit Pește Prăjit au reuşit să îl aducă pe Daniel Negreanu în emisiune, acesta fiind unul dintre cei mai bine clasaţi jucători din lume. În alte țări, prezența vedetelor în podcast-uri a devenit ceva uzual, printre celebrităţi numărându-se şi Sarah Jessica Parker, Tina Fey, Kanye West sau Jared Leto. Având invitaţi cu un aşa renume, este uşor de înţeles de ce aceste tipuri de show-uri au un public în continuă creştere. Însă deoarece deseori podcast-urile nu sunt însoţite de imagini video, calitatea sunetului este aspectul care face diferenţa.
Aceştia nu sunt singurii care pun preţ pe elementele auditive, pasionaţii de muzică sau jocuri pot oricând să opteze pentru a instala o placă de sunet, astfel îmbunătățind experienţa hobby-ului. Chiar dacă pentru mulţi oameni imaginile sunt cele care influenţează modul în care abordează orice fel de informaţie, sunetul este de asemenea un element ce ajută la conturarea peisajului final iar calitatea sa poate face diferenţa în anumite situaţii. Aşadar preferinţele personale joacă un rol important în decizia de a investi sau nu într-o placă de sunet sau interfaţă audio, acestea având preţuri destul de accesibile la momentul actual.