În autobuzul care leagă aeroportul din Varșovia de centrul orașul lângă am stat lângă un cuplu de bunici plecați în vacanță cu harta la purtător. I-am văzut cum se chinuiau puțin să-și găsească drumul prin oraș și am realizat cât e de ușor pentru noi, tinerii, doar cu telefonul, să ne descurcăm în city breakurile noastre și eventual să cheltuim mai puțini bani.
Am avut revelația aia înălțătoare despre cum modul de a călători s-a schimbat atât de mult în ultimii ani, de când avem smartphones, GPS, plăți cu cardul și cât de ușor și la îndemână este. Bine.. ne mai trebuie și bani.
Ideea e că m-am apucat să scriu despre aplicațiile și device-urile pe care le folosim noi în excursii în speranța că vor fi utile cuiva și poate prin comentarii aflu și câteva noi.
Căutăm zborurile cu SkyScanner
Dacă vrei să pleci undeva și nu știi când, sau unde, pe skyscanner.ro poți găsi idei și oferte foarte bune. Vei afla costurile zborurilor și poti găsi varianta care te avantajează.
Dacă urmărești o anumită destinație poți găsi perioada din an în care sunt cele mai ieftine zboruri. Și invers, dacă știi când vrei să pleci, dar nu știi unde, SkyScanner îți zice spre ce destinații sunt cele mai ieftine zboruri.
Site-ul te direcționează ulterior spre site-ul companiei aeriene de unde cumperi biletele. Ulterior facem check-inul online, eventual direct prin aplicațiile companiilor de zbor și folosim doar telefonul în aeroport.
Căutăm cazare prin Booking.
Îl folosim de câțiva ani buni deja, iar pe măsură ce am devenit client fidel am primit discounturi și alte beneficii. Aici alegi destinația și intervalul de timp în care cauți cazare apoi explorezi variantele de cazare disponibile.
Am căpătat multă încredere în sistemul lor, iar procesul este foarte simplu. Ne-am orientat mult spre apartamente în ultima vreme, cel puțin când plecăm singuri, pentru că sunt mai ușor de găsit în centrul orașului. La unele cazări nici nu m-am întâlnit cu gazda, toată comunicarea s-a desfășurat prin aplicație.
Booking.comNoi căutăm cazări aproape de centru sau de mijlocul de transport în comun, cu rating și review-uri multe și bune, dar și convenabile la preț. Aici fiecare are bugetul său și propriile pretenții.
Am mai scris despre Booking.com aici. Sunt mare fan al acestui site, mi se pare una dintre cele mai bine dezvoltate platforme web.
Căutăm restaurante pe TripAdvisor.
Mâncăm doar bazat pe review-urile din aplicație. Din 4-5 mese pe care le avem într-un city-break, nu riscăm vreo experiență culinară proastă.
Aplicația de mobil îți permite să cauți restaurante pe hartă în timp real, în aria în care te afli. Le filtrăm în funcție de specificul culinar, rating și categoria de prețuri. Dacă nu avem pe listă anumite restaurante, ne orientăm pe loc, când ne lovește foamea.
Pentru noi mereu au prioritate restaurantele cu specific local, ca să gustăm mâncărurile tradiționale ale locurilor și căutăm restaurante la 2-3 străzi de centrul orașului pentru că sunt mult mai libere și mai ieftine.
Aici e profilul meu de TripAdvisor, încerc să las de fiecare dată review-uri.
Ne deplasăm prin oraș folosind Google Maps
Atât pe jos, cât și cu mijloacele de transport în comun, Google Maps ne ajută foarte mult să ne deplasăm prin oraș între obiectivele turistice.
În marile orașe europene, aplicația e foarte bine pusă la punct în ceea ce privește orarul mijloacelor de transport în comun. E foarte ușor să te organizezi când știi din ce stație și în câte minute, ce autobuz, tramvai, metrou trebuie să iei, vezi în timp real cum te miști prin oraș și cât ai de mers pe jos.
Ne facem de acasă un fel de itinerariu cu obiectivele turistice pe care vrem să le vizităm înainte să plecăm și ne documentăm online despre oraș, despre cum ajungem de la aeroport la cazare și înapoi. Salvăm toate obiectivele într-o hartă pe Google Maps și le bifăm pe măsură ce le vizităm.
Folosim și aplicații de genul City Maps 2 Go, sau Visit a city care sunt foarte utile. Articole de genul tips & tricks pentru fiecare destinație în parte pot fi deasemenea de ajutor.
Facem plăți cu Revolut
De jumătate de an folosim cardul Revolut, super util în locurile care folosesc exclusiv plata cu cardul, dar și în țările care nu folosesc EUR. Rata de conversie este foarte bună atât la plăți cu cardul cât și la extrageri de la ATM-uri, cât timp nu scoți de la Euronet. Despre Revolut am mai scris aici. Poți beneficia de un card gratuit și 50 lei dacă îți faci cont prin acest link.
Înțelegem limba prin aplicația Google Translate
Aplicația de mobil are funcția de traducere în timp real folosind camera foto. Bineînțeles că nu e perfectă, dar e foarte utilă în situațiile în care nu găsim traducerea în engleză. În rest, dăm de înțeles că nu cunoaștem limba prin “Hello! English please”. Toate restaurantele de pe TripAdvisor au și meniuri în engleză și cel puțin un ospătar cu care să te înțelegi în engleză.
Prin aeroporturi și gări de obicei sunt instrucțiuni și în engleză. Asta înseamnă că îți trebuie doar un minim de engleză pentru a te descurca oriunde.
Internet în roaming
În primul rând, e obligatoriu pentru toate cele de mai sus.
Diferit de modul în care suntem noi obișnuiți, în țările mai dezvoltate economic sau mai orientate spre turism, găsești absolut orice informație online, poți cumpăra bilete online la obiectivele turistice, city pass-uri, bilete de tren și altele care te ajută să economisești timp și să nu stai la cozi.
Trebuie doar să te documentezi puțin.
Baterii externe
Sunt mereu de ajutor, mai ales când faci un milion de poze și bateria telefonului se descarcă mai repede decât apuci tu să vizitezi orașul.
Tu cum îți organizezi vacanțele? Lasă-mi în comentarii aplicații sau alte sfaturi. Mersi.
1 Comment
[…] Bagajul nostru tehnologic pentru călătorit DIY […]