Dezvoltare personală

Vrei un job? Prezintă-te cum trebuie!

office cv

Țin neaparat să citiți acest articol și sper să ajungă la cât mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă și în special la tinerii studenți lipsiți de experiență. Înțeleg că nu vă predă nimeni în 16 ani de învățământ cum să vă prezentați la un interviu, dar găsiți multe sfaturi online și v-ar prinde bine să le citiți. Oricum, ar merge băgată în liceu o astfel de materie, pariez că în străinătate sunt.

Totul pleacă de la un anunț de angajare în urma căruia am primit foarte multe e-mailuri, mesaje pe Facebook, CV-uri, aplicări, etc.  Toate bune și frumoase până când am început să le citesc și să le selectez…

Eu nu sunt specialist în resurse umane sau ceva de genul, dar mă implic în astfel de activități și dacă greșesc ceva vă rog să mă corectați:

 • Ai grijă să treci toate informațiile necesare în secțiunea date personale, mă refer în special la o adresă de e-mail, un număr de telefon, data nașterii și o poză. De ce o poză în domeniul IT? Chiar nu intereseaza pe nimeni aspectul tău fizic, dar vizual ești mult mai ușor de identificat înainte și după interviu. Fața, sau orice aspect fizic sunt mult mai ușor de memorat decât numele sau ora la care a avut loc interviul.
 • Pentru că probabil nu ai un loc de muncă anterior, adaugă liceul, facultatea, master sau orice alt curs pe care l-ai urmat și proiect la care ai lucrat pentru a umple CV-ul. Sigur ai cu ce. E important să nu trimiți un CV cât jumătate de A4.
 • Dacă nu ți se cere experiență sau anumite aptitudini specifice, îți dai seama că angajatorul caută alte valori la tine și anume să fii autodidact, să fii pasionat de domeniul respectiv, să fii dornic să înveți. Toate astea pot fi exprimate foarte frumos într-o frază la sfârșit, sau în mail-ul prin care trimiți CV-ul.
 • Dacă ai posibilitatea să lași un mesaj, sau dacă trimiți prin e-mail, nu ezita să o faci. Dacă ai atât de multă încredere în CV-ul tău încât să crezi că nu contează nimic altceva, treaba ta. Eu îți zic că am primit câteva mail-uri care mi-au captat atenția și unele goale cu un CV atașat la mișto. Arată cât de mult ești interesat/ă de acel job.
 • Acele fraze, puține câte sunt, citește-le de două ori înainte să le trimiți și încearcă să le scrii cât mai corect gramatical. Bineînțeles, asta contează mai mult sau mai puțin în funcție de jobul la care aplici. Totuși, străduiește-te..
 • Nu trece informații false în CV, e păcat să îți pierzi timpul la un interviu. Asta-i treaba, mereu o să fie ales candidatul mai bun decât tine, important e să cauți să îți umplii acele goluri care te-au făcut să pierzi job-ul. Și nu minți cu nivelul de engleză la care te afli, se practică des.
 • Înainte de interviu, documentează-te puțin despre compania de la care ai pretenția unui job.
 • La interviu mergi încrezător, strânge ferm mâna angajatorului și vorbește clar și răspicat. Nu sta cu ochii în pământ pentru că nu vorbești cu vreun sfânt, ai cam 15 minute să convingi pe acel cineva să îți ofere job-ul respectiv. NU AI NIMIC DE PIERDUT, poate doar timp. Ține minte că ești într-o competiție cu alți X aplicanți la job.

Sper să te ajute ce am enumerat mai sus, sunt lucruri care ar putea decide dacă obții sau nu un interviu și un job. E vorba de cariera și viitorul tău. Ai în minte că CV-ul poate fi prima și ultima interacțiune dintre tine și angajatorul respectiv. Dacă nu e suficient de convingător și ai ghinionul să fie mulți aplicanți, șansa să fii selectat pentru un interviu este destul de mică.  Sunt foarte multe modele de CV-uri online, dintre care sugerez Europass, cred că cel mai popular. Trebuie să trezești interesul angajatorului! Fă ca CV-ul tău să conteze în ciuda lipsei de experiență,  trebuie să te „vinzi” pe tine.

Articole asemănătoare:

Sper că ți-a fost util. Apreciez orice share. Mulțumesc și te mai aștept!

E gratuit și nu stai la coadă

Vei primi newsletter lunar. Nu uita să confirmi înscrierea pe e-mail

Sau dă like pe Facebook

5 comentarii
 • […] care te interesează. Convinge-mă să stabilim o discuție. Dacă e primul tău job, treci pe aici, s-ar putea să te […]

 • Trz mart. 26,2017 la 07:54

  Mai este valabila oferta?:)

  • Bogdan mart. 26,2017 la 17:29

   Salut, momentan nu avem locuri disponibile decât dacă ai ceva experiență, portofoliu. Nu mă refer neaparat să fi avut un job un domeniu, dar măcar să fi lucrat acasă, să poți intra direct în lucru.

 • Marian ian. 19,2016 la 20:06

  Și până la urmă ai găsit candidatul „ideal”?

  • Bogdan ian. 19,2016 la 23:37

   Salut Marian. Da, am gasit si nu doar unul. „Ideal” este foarte subiectiv, cei despre care vorbesc sunt potriviti ca începători, dar e foarte important cum se dezvoltă pe măsură ce capătă experiență. Oricum, echipa este în dezvoltare și căutăm în continuare colegi noi.

Lasă un comentariu

Comentariul tău*

Numele tău*
Site-ul tău